BABY, BABY UITZETLIJST, BUDGET EN ZWANGER
Gezin Mamabudget

Baby uitzetlijst met bespaartips

Wanneer je vader of moeder wordt, zul je al gauw merken dat alles met het woordje baby al gauw prijziger is dan je normaal gewend bent. Je baby uitzetlijst kan al gauw duizenden euro’s kosten.

De babymarkt is een grote markt; je bent een interessante doelgroep voor veel bedrijven, omdat aanstaande ouders het beste voor hun kindje willen, een tikkeltje onzeker zijn en bereid zijn om veel geld uit te geven voor hun wondertje. Echt, dat is volgens mij echt de reden. En, baby’s blijven komen, dus de markt raakt niet verzadigd of uitgeblust.

Baby & budget?

Nee, we krijgen gemiddeld geen 4 kinderen tegenwoordig. Spullen worden niet vaker gebruikt door het volgend kind. Ja, we geven gemiddeld veel meer geld per kind uit te geven aan onze kroost dan vroegûh werd gedaan. Het blijft verstandig om ook in deze fase na te denken over wat je wel of niet wilt aanschaffen voor je baby. Wat staat er op jouw baby uitzetlijstje? Bepaal ook een budget hiervoor en zeg niet ’the sky is the limit’.

De liefde voor je baby zal je moeten laten zien wanneer je baby midden in de nacht huilt en je geen idee hebt waarom die dat doet. Eigenlijk ben je zelf te moe om op te staan om je baby tot rust te brengen, te troosten en uit te zoeken wat er aan de hand is. Maar je doet het toch, want dat doen mama’s en papa’s. Dat horen ze tenminste te doen, dat vinden we normaal en liefdevol.

Wat heb je dan nodig als jonge ouder? Welke baby musthave moet je in huis halen? Dat hangt natuurlijk af van wat jij belangrijk vindt. Toen ik begon met schrijven van deze blog, ben ik gaan kijken wat ik zelf erg belangrijk vond. Ik heb ook websites zoals Ouders van Nu en de Consumentenbond bekeken. Helemaal onderaan vind je mijn baby uitzetlijst van dingen die je absoluut nodig hebt wanneer je net bevallen bent (vind ik).

1. Spullen op je baby uitzetlijst: nieuw of tweede kans?

Alles kun je tweedehands kopen, bij sommige producten raad ik wel aan om het nieuw te kopen. Vooral als je graag nog een tweede wil. Denk bijvoorbeeld aan een kinderwagen of een autostoel. Vaak wil je omgeving ook wat geven tijdens een babyshower of bij het kraambezoek.

Bedenk daarom wat je leuk en handig vindt om te krijgen. Verander een deel van je baby uitzetlijst in een wensenlijst. Ik zou daar niet de meest essentiële dingen op plaatsen, maar kleding kan er best op (geef specifieke maten door). Zo voorkom je dat je dingen dubbel krijgt of dat iets krijgt waar je echt niet op zit te wachten. Natuurlijk, je mag dankbaar zijn en je kunt alles waarderen, maar met een beetje organisatie kun je mooie win-win situaties creëren.

 • Wat ga je kopen? Nieuw of tweedekans?
 • Wat kun je lenen?
 • Wat kun je maken?

2. Babykleertjes

Babykleding is leuk om te kopen, te krijgen en als je kindje er is, is het geweldig om je mopje er ook daadwerkelijk in te zien. Onder babykleding valt voor het gemak eveneens een babyslaapzak. Kleine maatjes van kleren kun je kopen, maar niet te veel want baby’s groeien nou eenmaal snel. Je kunt een paar rompertjes aanschaffen in maatje 50 – 56. Al gauw hebben ze die nodig in maatje 62 – 68.

3. Verzorgingsproducten

Er komen steeds meer soorten verzorgingsproducten bij van verschillende A-merken en huismerken. Sla niet te veel badgel of lotion in, kijk eerst even hoe je kindje reageert op deze producten. Hetzelfde geldt voor luiers. Later als je meer over het huidje van je baby weet, kun je volop inslaan met de 2 halen en 1 betalen acties. Deze actie komen ook bij Bol.com voorbij. Houd dat in de gaten.

Ook spullen om goed je baby te verzorgen plaats ik graag hier in deze categorie. Denk aan een aankleedkussen, een verschoonmatje voor onderweg, een babybad en hydrofiel luiers. In het begin dacht ik echt… waarom zou ik hydrofiel luiers of doeken aanschaffen? Nou die dingen vind ik hartstikke handig en zijn multi inzetbaar: je kunt het gebruiken als spuugdoekje, aankleedkussenhoes (of op een hoes leggen) etc. Tijdens de zomervakanties nam ik die ook mee op reis. Je kunt je kind bijvoorbeeld snel afdrogen met zo en XL-hydrofiel luier.

4. Baby meubilair

Mijn baby’s hebben de wiegfase overgeslagen en sliepen meteen in een ledikantje (ha, nou sliepen…). We hebben een ledikantje incl. matras, commode en kledingkast nieuw gekregen. Als dit niet het geval was dan had ik op Marktplaats wel wat uitgezocht. Wil je per se nieuw, maar moet je het met een beperkt budget doen? Koop dan een ladekast die hoog genoeg is zodat je geen rugklachten krijgt wanneer je je kind verschoond. En, het moet ook breed genoeg zijn, zodat je baby bij de geboorte zijn of haar voetjes niet uitsteken.

5. Kinderwagen

Een kinderwagen vind ik eigenlijk ook wel een must have. Vanaf dag 1 kun je je kind erin vervoeren of erin leggen als het een reiswieg functie heeft (dat vonden we erg belangrijk).

6. Planning

Weet je wat ook helpt – als je je aan bepaald budget moet houden: planning. Wanneer je ruim van tevoren begint, heb je de tijd om na te gaan wat de normale prijs is van wat je nodig hebt. Je kunt dan ook zien of je een goede deal te pakken hebt. Als er een fikse korting geldt, kun je dat product meteen aanschaffen. Als je minder mobiel bent, kun je online ook het e.e.a. kopen en dan wordt het (gratis) bij jou thuisbezorgd.

7. Kraampakket

Ik ben er trouwens vanuit gegaan dat je kraampakket wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Als je dit jaar zwanger bent geraakt en je moet volgend jaar bevallen, dan is het verstandig om te kijken of je wellicht je zorgverzekering moet aanpassen. Check dat, hoeveel moet je meer betalen dan normaal? Krijg je extra’s zoals een babythermometer? Is het voordeliger om misschien los of zelf een kraampakket te kopen? Ga daar even voor zitten en ga dat na.

Baby uitzetlijst

 • Ledikantje, matras en 2 a 3 hoeslakens
 • Ladekast of commode en aankleedkussens
 • Babykleding
 • Babyslaapzak
 • Kinderwagen met reiswieg functie
 • Hydrofiele luiers
 • (was)luiers
 • Babybad
 • Verzorgingsproducten

Sommige dingen hoef je niet te kopen, maar zijn wel ontzettend handig: een luiertas. Je kunt ook gewoon een tas met genoeg vakjes erin aanschaffen. Geboortekaartjes zijn leuk, maar je kunt bijvoorbeeld online een kaartje sturen. Slingers en muurposters zijn fijn, misschien kun je die zelf maken via Canva.com bijvoorbeeld.

Een autostoeltje was voor ons een must; je zou die ook tegelijk met zo een combi kinderwagen kunnen kopen.

Lees ook de blog over originele kraamcadeaus, ik heb ook een budget versie! Heb je nog meer tips? Stuur me een berichtje.

Dit vind je misschien ook leuk...