Gezinsfotografie de 7 gouden tips voor een leuke familie fotoshoot
MamaBudget.nl

Hoe kun je besparen als gezin? Onze Lifestyle

Het snelle antwoord is door je lifestyle als gezin om te gooien. Budgetteren moet je als lifestyle voor de familie zien. Lifestyle kun je het best omschrijven als iets wat voor jou normaal is, iets wat je dagelijks doet. Je denkt er verder niet veel meer over na, omdat het onderdeel is van hoe je leeft.

Het lijkt mij een moeilijke opgave om patronen in het gezin te doorbreken als je pubers in huis hebt en pas dan wil veranderen. Het is handiger om zo vroeg als mogelijk te beginnen; als de kinderen nog heel klein zijn, is dat makkelijker.

Tegelijkertijd besef ik ook dat het nooit te laat is om ten positieve te veranderen. Op latere leeftijd kun je je mindset veranderen en zo een voorbeeld zijn voor je kinderen. Daarmee leer je je kinderen dat je nooit te laat bent om te leren.

In deze blog geef ik voorbeelden hoe wij dingen proberen thuis aan te pakken. Besef meteen maar dat wij als jonge ouders ook nog lerende zijn. It’s an ongoing thing. Zou ik zeggen dat we al door hebben hoe financiële opvoeding geheel in elkaar zit? Neen, ik geef alleen aan wat er in deze fase van ons leven werkt.

Waarom besparen als lifestyle?

Vaak zien mensen besparen als iets tijdelijks. Als het crisis is, dan besparen we even meer. Als er binnenkort een grote aankoop nodig is, dan geven we minder uit. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen of motivatie. Persoonlijk wil ik minder geld uitgeven als het niet nodig is. Geef geld uit aan wat belangrijk is, steun liever goede doelen die wat extra’s kunnen gebruiken, spaar voor onverwachte uitgaven, denk ook aan je oude dag. Verder is het ook duurzaam om maar niet van alles te willen kopen. Je hoeft dus niet per se in nood te verkeren om te beginnen met besparen.

Circulaire economie

Elk jaar in februari is vindt de week van de circulaire economie plaats. Als we meer nadenken over grondstoffen (de echte prijs daarvan: de natuur en mensenrechten) en het hergebruiken van materialen dan zul je merken dat besparen op lange termijn mooie dingen oplevert. Een circulaire lifestyle. We gaan dan op een andere manier van het leven genieten. Misschien passen de woorden minimaliseren, slow living of consuminderen hierbij. Ik ben ook op een ware ontdekkingstocht, dan weet je dat alvast…

Wat consuminderen betreft, merk ik dat het handig is om het per ruimte aan te pakken: de slaapkamers, badkamer, woonkamer, keuken etc. Oké, nu volgen mijn 10 tips!

1. Zakgeld

Mijn kinderen krijgen per week zakgeld. Zoveel is het niet, maar het is hun eigen geld. Dit is ook een moment om te leren rekenen. De ene telt hoeveel geld die heeft en de ander telt het aantal muntstukjes. En ze krijgen het niet voor niets. Ze moeten thuis meehelpen. Het is niet zo dat ze een takenlijst hebben en die moeten afvinken voordat hun ‘loon‘ krijgen. Ik maak ze wel bewust dat ik hun inzet waardeer (in welke vorm dan ook) en eveneens financieel mijn waardering wil laten zien.

Dit is niet meteen een bespaartip, maar je leert hiermee kinderen waardevolle lessen: rekenen, de waarde van geld, kunnen sparen, verantwoordelijkheid etc. Je kunt alleen besparen als je weet wat iets waard is.

Als de kinderen geld zouden willen uitgeven, wil ik ook graag dat ze leren dat ze erover mogen nadenken. Het hoeft geen impulsaankoop te zijn. Neem je tijd, denk erover na.

2. Meehelpen

De kinderen helpen mee in het huishouden. Dat klinkt zwaarder dan het is, maar er zijn echt wel klusjes die de kleintjes kunnen doen: speelgoed opruimen, tafel dekken, stof opgeven, stofzuigen, plantjes water geven etc. De klusjes en verantwoordelijkheid moeten wel in verhouding staan tot de leeftijden van de kids.

3. Keuzes maken deel I

Op dit moment kiezen de kids ervoor om hun geld niet uit te geven: ze sparen. Dat is hun keuze. Heel af en toe ga ik met hen naar een speelgoedwinkel en dan kunnen ze aangeven wat ze leuk vinden. Ze mogen altijd zeggen wat ze zouden willen hebben. Dat betekent niet automatisch dat ik het koop.

Redenen om naar een speelgoedwinkel te gaan: bijvoorbeeld als we in de buurt zijn of als we voor een klasgenootje een cadeau moeten kopen.

Als ze vragen of ze iets mogen hebben, geef ik vaak aan dat ze het zelf kunnen betalen of kunnen wachten op hun verjaardag etc. Met alle extra speciale dagen die we “vieren” komen ze geen speelgoed etc. te kort. Denk aan Sinterklaas, kerst en Drie Koningen; allemaal speciale dagen waar we wat aandacht aan besteden.

Af en toe koop ik wat ze aanwijzen, alleen als ik het een goede deal vind.

Het is me opgevallen dat kinderen soms gewoon willen aangeven wat ze al hebben of wat ze leuk vinden. Soms is het ook zo dat ze willen laten zien wat een vriendje of vriendinnetje heeft. Het is niet zo dat ze het meteen willen hebben. Geef je kids de ruimte om hun verhaal te vertellen.

4. Keuzes maken deel II

Het is niet altijd mogelijk, maar ik probeer wel vaak de kinderen hun voorkeuren mee te nemen in mijn keuze voor bepaalde kleding, schoeisel of andere nodige artikelen. Ze zijn klein dus veel bekende figuren vinden ze interessant. Commercie ten top.

Ik leg ze uit dat ik niet ‘meer’ wil betalen alleen omdat er Paw Patrol op een product staat. Zeker niet als ik voor betere kwaliteit minder betaal. De kids mogen dan kiezen uit de andere alternatieven. Ze mogen bijvoorbeeld wel zelf de kleur uitkiezen. Bij vergelijkbare kwaliteit en prijzen heeft Paw Patrol voorrang.

We zijn zelf niet zo van de bling bling lifestyle, maar zelfs als we dat waren: ook fashionista’s moeten keuzes maken.

5. Eerst repareren

We leren de kinderen om niet zomaar iets weg te gooien. Is een boek, broek of speelgoed stuk? Laten we het eerst proberen te repareren. Helaas zijn manlief en ik niet zo handig, maar we doen tenminste ons best. Is het stuk en niet meer terug te zetten in originele staat? Voorbeeld: Lukt het niet om een lange broek te repareren? Dan wordt het een korte broek. Ook goed.

6. Afval hergebruiken

We sorteren afval, zoals het hoort, maar ook omdat afval opnieuw gebruikt kan worden. Mijn ultieme droom is om minder plastic in huis te halen. Maar zelf plastic bakjes kun je opnieuw gebruiken. Je kunt het gebruiken om bijvoorbeeld knutselspullen in te bewaren.

Afval van groenten en fruit belandt in de compostbak. Lege jampot glazen zijn leuke milkshake drinkglazen in de zomer. Papier belandt in de papierbak. De kinderen lopen er zelf naar toe om te kijken wat ze kunnen gebruiken om te knutselen. Het koude water, het duurt in dit huurhuis even voordat het warm wordt, gooien we niet weg. We gebruiken het bijvoorbeeld voor de plantjes.

Dit klinkt allemaal natuurlijk hartstikke duurzaam, en dat is het ook. Vaak gaan besparen op lange termijn en duurzaamheid hand in hand. Ik ambieer zo een eco lifestyle, maar ik ben er nog lang niet.

7. Iedereen is anders

Ieder kind is anders. Eén kind moet gestimuleerd worden om lekker te spelen, zonder bang te zijn om iets stuk te maken. Het ander kind mag een beetje worden afgeremd en eraan herinnerd worden om netjes om te gaan met spullen en niet op de muren te tekenen.

Veel van de oudste zijn kleding belanden weer in de kledingkast van de jongste. Ik heb twee jongens, dus wel handig. Ik leg de kinderen uit dat als we netjes omgaan met onze spullen, we anderen weer er blij mee kunnen maken als we het zelf niet meer gebruiken. We moeten netjes zijn, maar we mogen ook veel plezier hebben.

Op dit moment geven we veel weg, maar ik sluit niet uit dat we de kinderen ooit een kraampje laten openen met hun tweedehands speelgoed en kleding. Het moet ook wel bij hen passen, vind ik. Ik wil mijn kinderen de ruimte geven om hun eigen weg of lifestyle hierin te vinden.

8. Lenen

We houden hier thuis van boeken en kopen én krijgen die vaak. De meeste boeken die we kopen, zijn in het Nederlands. Tegenwoordig kopen we ook steeds vaker boeken in Engels. Boeken in het Spaans kopen we doorgaans niet, omdat we die kunnen lenen in de plaatselijke bibliotheek.

9. Abonnementen opzeggen

We hebben geen Netflix meer. We hebben in de zomer gratis kunnen genieten van Amazon Prime incl. video. In de zomer zijn we vaak binnen, want het is ontzettend heet in Spanje. Misschien hebben we in de toekomst weer een streamingdienst. Ik denk het wel. De kinderen weten dat streamingdiensten extra geld kost. Ze zeuren er niet over, want ze hebben genoeg andere opties: kinderprogramma’s op de Spaanse televisie, veel programma’s voor kids op NPO, YouTube etc.

Jij kunt ook een proefperiode van Amazon Prime incl. video uittesten! Het is gratis (wel op tijd opzeggen).

Er zijn zoveel andere manieren van vermaak als je veel binnen moet zitten: knutselen, spelletjes spelen, samen koken etc.

10. Balans

Hier in Spanje krijgen de kinderen na een feestje doordeweeks in een indoor speelpark standaard een zak snoep mee. Veel kinderen maken die zak meteen open en eten het op. Zelf vind ik dat ‘too much’, omdat de feestgangers al frisdrank of sap, pizza of broodje hotdog, chips en taart op hebben in een paar uur. Mijn kids krijgen op een ander moment snoep. Ze krijgen het wanneer ze erom vragen en dat is gelukkig niet vaak.

Het gaat natuurlijk niet alleen om de vele suikers, maar ook om het idee dat niet alles op dat ene moment op hoeft.

Besparen als gezin

Ik denk dat het belangrijk is om met je kids in gesprek te gaan, hoe groot of klein ze ook moge zijn. Ze hebben al gauw door dat je voor alles moet betalen als je dat ook zegt. We houden van uit eten, maar we geven ons geld liever uit aan boodschappen. Reizen en vakantie vieren vinden we ook fijn, maar de kinderen snappen nu al dat we niet elkaar jaar naar Suriname kunnen reizen. Balans vinden is echt het sleutelwoord.

Mijn kinderen zijn nu 4 en 6. Helemaal vergeten op te schrijven dat de kids ook braaf het licht uitdoen, omdat dat geld kost. Jammer als het licht aanstaat en niemand op de speelkamer speelt. Heb je nog meer tips voor mij? Mocht je nog besparen-als-gezin-tips hebben voor een huishouden met tieners of pubers, dan hoor ik het ook graag. Stuur me een berichtje. PS Wil je meer lezen over budgetteren als lifestyle, lees dan deze blog (op een andere website).

Vond je dit handig en leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel dit artikel of bestel online via mijn links. Ik krijg dan een kleine vergoeding! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.

Dit vind je misschien ook leuk...