Leven in Spanje uitgaven, zoals boodschappen
Gezin Mamabudget Plannen

10 budgettips voor de boodschappen

Goedkoop boodschappen halen, doe je zo!

In mijn eerdere blogs liet ik weten dat ik nog een artikel zou schrijven over boodschappen doen. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik een hekel heb aan boodschappen halen. Altijd sta ik in de verkeerde kassa rij te wachten. Zo lijkt het tenminste.

Ik raak er helemaal moedeloos van als ik iets in een winkel moet zoeken. Pfff, ik ben niet blij als alle schappen in de supermarkt weer anders gevuld zijn.

Lees ook de blog De keuken in en besparen: 10 bespaartips

Manlief vindt het juist fijn om de supermarkt in te gaan. Zo af en toe gaan de kids en ik mee. Meestal ga ik niet mee, en schrijf ik op de LUNA Familieplanner op wat gekocht moet worden. De meeste tips in deze blog zijn ook op basis van mijn observatie van hoe ik zie hoe manlief het aanpakt.

1. Voorraad

Houd je voorraad goed bij. Sommige dingen heb je standaard in huis en hebben een lange houdbaarheidsdatum. Denk dan aan bloem, rijst, pasta etc. Wanneer je de folders (online) in de gaten houdt, dan werk je je voorraad flink bij wanneer er weer super aanbiedingen zijn.

2. Folders

Vaak adviseer ik om een dubbele nee sticker te plakken op de brievenbus. Op die manier houd je die tientallen folders buiten, je wordt niet onnodig verleid én je hoeft geen extra papier op te ruimen. Tegenwoordig kun je alle folders van de supermarkten online vinden. Bekijk die even voordat je naar de winkel gaat.

3. Controle

Wanneer je over je weekmenu nadenkt, controleer ook wat je allemaal in je koelkast, vriezer, keuken en voorraadkast hebt staan. Het is echt jammer als er weer eten weggegooid moet worden, omdat het bedorven is en al die tijd in de koelkast heeft gestaan (ook niet hygiënisch).

Lees ook de blog Budgetvriendelijk weekmenu

4. Weekmenu

Stel een weekmenu of eetplanning samen. Maak gebruik van de aanbiedingen en de dingen die je al in huis hebt om zo een heerlijke maaltijd voor te bereiden. Zo zie je maar, een maaltijdplanner is niet verkeerd!

Download hier gratis je weekmenu planner

5. Lijstjes

Ga voorbereid shoppen, als je nou naar de supermarkt moet of naar een kledingwinkel. Schrijf van tevoren op wat je nodig hebt. Denk er even over na. Ik heb zelf echt een lijstje nodig als ik op een blauwe maandag naar een drogisterij moet.

6. Hongerrrrrr

Ga niet op een lege maag boodschappen halen. Ik weet van me zelf dat ik dan thuis zou komen met allerlei producten die een hoog suikergehalte hebben. Niemand kan met enorme honger goede keuzes maken.

7. Boodschappentas, zoals een shopper

Neem je eigen boodschappentas mee. Geef je stevige boodschappentas(sen) een speciale plek in de keuken. Een diepvriestas is ook handig. Wanneer je naar de supermarkt gaat, neem je eigen shoppers mee. Niet vergeten.

Ook loop ik zelf eigenlijk altijd met een grote tas rond (guilty). Ik heb blijkbaar een trauma opgelopen om steeds met een mommy bag op stap te gaan. Handig is dat ik alles zo in mijn tas kan doen, mocht ik toch zelf wat kopen. Daarnaast heb ik in de auto een extra opvouwbare boodschappentas.

8. Prijs per wat?

Eerder viel dit me in Nederland niet op, maar in Spanje zijn supermarkten verplicht om de prijs per eenheid aan te geven. Als je de prijs per kg of liter weet, is het zoveel makkelijker om producten te vergelijken. Sommige mensen hebben een rekenmachine in hun hoofd en kunnen het zo uitrekenen. Dit geldt niet voor iedereen.

9. Rustig aan

Haastige spoed is zelden goed en eindigt vaak met snoep. Grapje. Als je gehaast boodschappen haalt, kun je niet in alle rust producten vergelijken en slimme keuzes maken. Kijk of het mogelijk is om rustig boodschappen te doen.

10. Check je bon

Nadat je hebt betaald, vraag een kassabon en ga na of alles goed is aangeslagen en berekend. Persoonlijk vind ik dit echt de verantwoordelijkheid van de supermarkt. Ik heb een hekel aan nog eens controleren. Dat is niet nodig als de supermarkt dit goed aanpakt. Niet iedereen is zo een rekenwonder zoals mijn man. Ik in ieder geval niet.

Reken maar dat mijn partner elke keer er wel een fout uithaalt – nou, heel vaak dan. Stel je voor dat je elke week een euro extra kwijt zou zijn, omdat de supermarkt te veel rekent. Per jaar is het meer dan een briefje van 50 euro. Als iemand je zo 50 euro geeft, zonder gekke voorwaarden, dan zou je best blij zijn. In dit geval is het dan een dikke sigaar uit eigen doos.

Bonustip

Buk iets lager als je boodschappen doet en kijk ook naar de huismerken op de onderste schappen. Ik hoorde in een webinar van GFK meen ik, dat mensen vaak A-merken schoonmaakproducten kopen.

Is een A-merk chloor beter dan een huismerk chloor? Eerlijk gezegd denk ik van niet. We zijn gevoelig voor reclame, voor hoe producten eruitzien etc. Allemaal zaken die het product duurder maken.

Ga eens voor het huismerk. Bevalt het echt niet, dan kun je altijd overstappen op een duurder merk.

Heb jij ook nog tips? Stuur een berichtje. Lieve groetjes!

Enkele reacties

Koop gedroogde peulvruchten i.p.v. in blik… ik kook altijd gelijk meerdere porties en die vries ik in. Scheelt een hoop geld! Ik maak er chili mee (ook lekker low-budget gerecht!) Of bijvoorbeeld hummus van kikkererwten.

Doe boodschappen met een thuis gemaakt lijstje, impulsaankopen in de winkel kosten veel geld… en buk naar de onderste plank, eigen merk en b merken zijn ook goed

Dit vind je misschien ook leuk...