Hoe goed is de gezondheidszorg geregeld in Spanje? Deze vraag is niet zo 1, 2, 3 te beantwoorden, want wat versta je onder ‘goed’? Uit ervaring kan ik zeggen dat de zorg in Spanje over het algemeen goed is geregeld. Als je rechtmatig in Spanje woont, kun je in regio Sevilla een Social Seguridad nummer aanvragen. Dit kan een andere naam hebben in een andere regio. Met het bijbehorende pasje kun je je inschrijven bij een gezondheidscentrum bij jou in de buurt. Je wijk valt onder een bepaalde centro de salud. Dat is dus een ander woord voor gezondheidscentrum. Hier krijg je een vaste huisarts toegewezen. Zelf ben ik nog geen dokter tegengekomen die hier vloeiend Engels spreekt, maar die zijn er wel én anders kun je een tolk krijgen (dit kan ook telefonisch, dat is landelijk geregeld). Kinderen krijgen een vaste kinder (huis) arts.
Medicijnen, alleen bij de farmacia
Wanneer je een recept van de dokter hebt, kun je overal wel die voorgeschreven medicijnen halen. De farmacias hier zijn een kruising tussen een apotheek en een drogisterij. Spanje is heel strikt als het om medicijnen gaat. Je krijgt die niet zomaar mee. Alles dat even sterk of sterker is dan aspirientje lijkt wel een ‘no go’ te zijn. Je kunt dat niet zomaar overal kopen. Sommige medicijnen kun je zonder recept in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten halen. Hier geldt dat niet. Dus een paracetamol kun je wel kopen, maar alleen bij de farmacias. Drogisterijen zoals we die kennen in Nederland, bestaan hier niet. Ook bij de douane kunnen medicijnen onderschept worden als er geen begeleidend schrijven bij is van een arts. Je kunt dus niet zomaar medicijnen importeren als particulier (en dus ook niet als bedrijf). Over het algemeen geldt dat je weinig tot echt bijna niets hoeft te betalen voor voorgeschreven medicijnen.
Verplichte privé zorgverzekering
Misschien twijfel je nog tussen publieke zorg en privézorg. Zeker in het eerste jaar hadden we alleen een privé zorgverzekering. Dat was verplicht, omdat we geen aanspraak maakten op publieke middelen. De kosten per maand waren niet schrikbarend hoog, zeker als je het vergelijkt met de kosten voor de basiszorg in Nederland. Een privé zorgverzekering had voor ons wel voordelen. We hoefden nergens lang te wachten. Echt, bij binnenkomst werd je meteen geholpen wanneer je je zorgverzekeringspas liet zien. Naarmate we hier langer woonden, vonden we het niet meer nodig. We maken nauwelijks gebruik van de gezondheidszorg. De basiszorg vanuit de overheid waar we als ingezetenen nu recht op hebben, is voldoende. Als ondernemers betalen we namelijk een verplichte bijdrage en dat is dus o.a. zorgverzekering. We hebben wel een privé tandartsverzekering, vanuit de overheid wordt op dat gebied (nauwelijks) niets vergoed.
Kwaliteit en wachttijd publieke zorg
Ben ik altijd blij met publieke zorg? Nee. Het was voor mij nogal schrikken toen ik voor het eerst iemand opzocht in een publiek ziekenhuis. Het ziekenhuis zag er nogal armoedig uit. Hoe iets eruitziet is natuurlijk afhankelijk van je eigen ervaringen en blik. Ik heb erger gezien in Suriname en de persoon die ik opzocht heeft vast erger gezien in Afrika. Nou weten we beiden dat het qua publieke zorg er ook beter uit kan zien. Wil je die standaard zoals je die enigszins in Nederland gewend bent aanhouden? Dan ben aangewezen op privézorg. Doorgaans moet je een kamer delen als je in een publiek ziekenhuis wordt geholpen. In een privéziekenhuis heb je meer privacy en meer zorg. Ook hoor je vaak over lange wachttijden in de publieke zorg als het gaat om simpele ingrepen. Met privézorg wordt je dus meteen geholpen.
Lees ook: Succesvol emigreren naar Spanje Editie 2024/2025 Handboek
Vond je dit handig en leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel dit artikel of bestel online via mijn links. Ik krijg dan een kleine vergoeding! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.