Bespaar elektriciteit in de keuken als gezin
Mamabudget Plannen

Bespaar elektriciteit tijdens ’t koken (hup, de keuken in!)

Wist je dat je door het klaarmaken van eten veel energie verbruikt – tenminste, als je niet op gas kookt? Bespaar elektriciteit in de keuken! Je kunt aanzienlijk minder energie verbruiken als je let op hoe je je maaltijden voorbereidt. Er zijn allerlei redenen om verstandig om te gaan met elektriciteit en gas. Wil je gaan budgetteren en besparen? Of wil je soms je energieconsumptie verminderen, omdat je een steentje wil bijdragen aan het milieu? In deze blog krijg je wat tips, zodat je energie bespaart wanneer je koken gaat.

Ben je hier voor het Recept: Spicy Teriyaki Beef & Rice Bowl, scroll dan meteen naar beneden!

Wat is de grootste elektriciteit besparingstip in de keuken?

Probeer zoveel mogelijk op één moment te koken. Wat je kookt, moet wel in je budget en je koelkast- en vriezerruimte passen. Gebruik bijvoorbeeld beide roosters wanneer je oven gebruikt. Wanneer je een ovenschotel maakt, kun je net zo goed twee maken als je bijvoorbeeld genoeg ruimte in je oven hebt. Wat je extra hebt gekookt, vries je dan in. De volgende keer hoef je het eten alleen nog maar op te warmen. Je hebt zo tijd en elektriciteit bespaard en je kunt lekker genieten van wat je zelf hebt klaargemaakt.

Is het opwarmen van mijn eten in de magnetron energiebesparend?

Voor het opwarmen van je maaltijd in een magnetron gebruik je minder stroom dan door je oven of kookplaat aan te zetten. Dat klopt. Eerlijk gezegd probeer ik zo min mogelijk de magnetron te gebruiken. Als je je eten ruim van te voren uit de vriezer haalt, dan hoef je het echt kort op te warmen in een pannetje op een kookplaat.

Denk aan een eetplanning: werk met een weekmenu, zodat je niet op het laatste moment over het avondeten hoeft na te denken. Plan het desnoods in en zet het op de familieplanner. Je kunt ook mijn gratis maaltijdplanner gebruiken.

Kan ik met een slowcooker energie besparen?

Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen een slowcooker. Ik ook. Een slowcooker is heel handig om je maaltijden voor te bereiden. Het bespaart je veel tijd, maar ook energie. Wanneer je in de ochtend kruiden, groenten en/of vlees in de slowcooker doet, heb je een paar uur daarna een lekkere warme maaltijd. De slowcooker doet zijn werk en je hoeft zelf niets meer te doen voor het avondeten. Vergeleken met een elektrische oven gebruikt een slowcooker minder stroom en is het dus goedkoper. Het maakt dan niet uit dat de slowcooker 4 tot 8 uur lang aan is.

Kan ik liever de waterkoker of de kookplaat gebruiken om water te koken?

Gebruik een waterkoker en niet je kookplaat om water te koken. Je bespaart zo tijd en energie en daarom is dit ook goedkoper. Ben je bijvoorbeeld een theeleut? Vul aan het begin van de dag je thermoskan met heet water. De rest van de dag hoef je geen water meer te koken als je weer een kopje thee wil.

Recept: Spicy Teriyaki Beef & Rice Bowl

Bereid gemakkelijk en snel een maaltijd voor een gezin (van 4 personen). Spicy Teriyaki Beef & Rice Bowl is een eenvoudig, maar overheerlijk gerecht om klaar te maken. Denk aan rundvlees met groenten, klaargemaakt met een (pittige) teriyaki saus op een bedje van rijst.

Ingrediënten

• 300 g rijst

• 1 –  2 eetlepels olie

• 2 uien, in plakjes gesneden

• 500 g beef minute steak (dungesneden biefstuk)

• 1 eetlepel fijn geraspte gember

• 1 teentje knoflook, fijn geraspt

• 1 rode chilipeper, ontpit en fijngehakt

• 100 ml teriyaki-marinade

• 2 theelepels maïzena (gewone bloem is ook goed, maar dit is niet glutenvrij)

• 2 lente-uitjes, in stukjes van 2,5 cm gesneden en versnipperd

Bereiding

Maak de rijst en gebruik daarvoor de bereidingsinstructies op de verpakking. Verhit in de tussentijd olie in een wok pan op hoog vuur. Fruit eerst de uien voor 3 – 4 minuten. Wanneer de uien zacht worden, bak je het vlees 1 minuut mee. Voeg daarna de gember, knoflook, rode peper, teriyaki saus en 100 ml water toe. Meng 1 – 2 eetlepels teriyaki saus met de maïzena tot een pasta in een kommetje. Roer dit door de pan, zodat de saus wat dikker worden. Laat het even een minuutje doorkoken.

Verdeel het vlees, groenten en saus over de rijst in 4 kommen. Maak het gerecht af met wat garnering; gebruik daarvoor de ingemaakte (roze) gember en de frisgroene lente-uitjes snippers. Smakelijk eten.

Heb je een tip of een vraag? Laat het even weten door een berichtje te sturen. I would love that!

Dit vind je misschien ook leuk...