Marktonderzoek Musthaves om te plannen

Vorig jaar zag ik een no buy challenge voorbij komen over een jaar lang geen kleding kopen. Ik deed toen niet mee, want ik wist dat ik nog niet tevreden was over mijn garderobe. Toen ik nog in Nederland was, had ik veel werkkleding (nette kleding). Ik merkte al gauw toen we eenmaal naar Spanje verhuisd waren dat ik andere kleding nodig had. Meer zomerkleding voor de lange warme zomermaanden. En in de winter echte warme kleding, want we hebben geen centrale verwarming. Ik had daarom wat kleding gekocht. Ik ben geen shopper, maar ik woon dicht bij een Outlet. Als ik voor de jongens aan het winkelen ben – vaak tijdens de sale – wil ik soms toch even snel kijken voor mezelf. Hetzelfde geldt voor online winkelen. Maar dat houdt nu dus op. Ik stop met kleding kopen voor een jaar. Ha, ik ga het proberen.

(Ik heb inmiddels een aantal maanden geen kleding gekocht.)

Gaat het me lukken?

Ik hoop het wel. Ik heb al wel wat succesfactoren in huis: ik koop niet zo vaak kleding en ik heb alle kleding die ik al nodig heb. Omdat mijn lijf in de afgelopen vijf jaren flink wat schommelingen heeft gehad (twee zwangerschappen) is mijn lichaam veranderd. Ik weet welke kleding bij mijn lichaam past. In de kledingkast van mijn zoons heb ik goed. Bij mezelf is het wat lastiger, omdat ik zoveel kleding heb die ik niet aantrek. Aan de ene kant is het veelal werkkleding die ik niet meer aandoe. En aan de andere kant heb ik ook nog kleding die ik ook heb gekregen van iemand. De kleding staat me leuk, maar het is niet persé mijn smaak. Mijn eigen miskopen heb ik weggedaan. Alles wat mijn figuur niet meer staat, heb ik ook weggedaan.

Nu moet ik leren om mijn werkkleding vaker aan te doen, ook al werk ik thuis. Per seizoen wil ik nagaan van welke kleding ik afscheid ga nemen. Ik kan de kleding verkopen, maar ik kies ervoor om de kleding weg te geven. Daar word ik ook gelukkig van. Hetzelfde geldt voor de kleding van mijn jongste zoon… dat wordt ook weggegeven.

Beloning voor no buy challenge

Ik heb verschillende artikelen gelezen op NU.nl en Kouwekleren. Je moet voor jezelf nagaan waarom je kleding koopt. Voor mij is kleding vooral praktisch, en ik heb volgens mij geen koopverslaving. Wat mij verder in de artikelen aansprak, is dat je een doel moet hebben om je no buy challenge vol te houden. De meeste mensen halen dan duurzaamheid aan. Hoewel ik dat een mooie gedachte vind, is dat niet meteen mijn hoofddoel. Ik ga het geld dat ik overhoud investeren in mijn bedrijf. Het is dan een beloning voor mijn no buy year. Ik wil proberen om steeds mijn kleren klaar te zetten voor de komende dagen. Zo grijp ik niet in de ochtend makkelijk naar mijn blouse en spijkerbroek outfit. Er zijn genoeg rokjes, jurkjes en jasjes die ook aangetrokken moeten worden.

Lees ook het artikel op Radar (Zo zorg je voor je kleren en verleng je hun levensduur).

Doe je mee aan de no buy challenge waarbij we geen kleding kopen? En, hoe pak jij dat aan?