Schoonmaken met een weekplanner

Ik krijg wel eens de vraag of ik wat kan delen over het plannen, huishouden, schoonmaken en routines. Ik vind het eigenlijk best ingewikkeld om daar iets over te delen. De ene verschoont zijn beddengoed om de ene dag en de ander doet er een week of twee over. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Waar voel jij je prettig bij? Hoe groot is je huishouden? Heb je kleine kinderen? Heb je huisdieren? Hoeveel toiletten telt je woning? Een perfecte schoonmaakroutine moet je volgens mij echt ontdekken. Dit is dus geen blog over hoe je je huishouden moet inrichten. Ik kan je alleen maar vertellen wat mij helpt bij mijn schoonmaakroutine.

Weekplanner boven (zonder data)

Ik gebruik een weekplanner boven – op de slaapverdieping. Ik schrijf alle taken die per dag of week gedaan moeten worden. Deze planner werk ik bij als mijn schoonmaakroutine verbeter. Er is altijd ruimte om te excelleren. Zelf vind ik het fijn om maandag de meeste klusjes te doen (stofzuigen, dweilen, badkamers reinigen etc.). De overige dagen is mijn schoonmaaklijstje minder lang.

Toen ik parttime in loondienst werkte, waren mijn vrije dagen sowieso de dagen waarbij ik schoonmaakte. Ik ben nu parttime ondernemer; ik heb meer vrijheid als het gaat om mijn weekindeling. Valkuil: ik heb de neiging om wat taken te verplaatsen naar een andere dag. En ik probeer ook ‘nee’ te zeggen tegen die neiging. Ik heb gemerkt dat het goed werkt om gewoon vaste dagen en momenten voor het schoonmaken aan te houden. Het is niet mijn favoriete bezigheid. Ik vind het daarom fijn om het in de ochtend al af te hebben. Ik zeg niet dat het altijd zo gaat, maar als ik niet plan, lukt er minder.

Weekplanner beneden

Ik gebruik ook een weekplanner beneden. Hier schrijf ik geen schoonmaaktaken op. Deze weekplanner staat in de keuken. Ik kan daarop kijken wat de kinderen moeten meenemen naar school. Elke dag krijgen ze weer iets anders voor lunch. Dat was niet mijn idee, maar die van de leiding van de school. Na een aantal weken zou ik het schema uit mijn hoofd moeten kennen. Helaas spiek ik nog dagelijks. Ik gebruik deze weekplanner ook voor ideeën voor mijn maaltijden. Ik schrijf op waar we uit kunnen kiezen – even kort opgesomd pasta, rijst, noedels, aardappelen etc.

Weekschema school - elke week hetzelfde - structuur - maaltijden

Ook zonder witte lijn uit te printen

Om de zoveel tijd

De wekelijks terugkerende schoonmaakactiviteiten schrijf ik dus op een weekplanner. Lukt het niet om alles te doen? Chips. Ik weet nog welke taken de volgende dag opgepakt kunnen worden. Schrijf ik alles op? Ja. Ik probeer zoveel mogelijk kernwoorden of steekwoorden op te schrijven. Soort van telegramstijl. Het helpt me om in kaart te brengen welke dingen ik überhaupt moet doen.

Ik heb geen natuurlijke aanleg of grote liefde voor schoonmaak. Als iets vies wordt of muf ruikt, dan weet je dat je het moet schoonmaken. Je hoeft niet dat vieze luchtjes moment af te wachten. Maar het mag wel. Sommige dingen ‘zie’ je niet. Bijvoorbeeld stof, omdat je nooit op bepaalde plekken kijkt. Afstoffen heb ik daarom ook op mijn lijst. Schoonmaaktaken die ik om de zoveel weken moet doen, schrijf ik op in de familieplanner. Wij gebruiken hier de Luna Familieplanner. Dit is een maxi maandplanner of maandkalender die we hebben opgehangen.

Huishouden van…

Dat was even een kijkje in ons huishouden. Ik houd niet van schoonmaken en ik word er niet gelukkig van. Ik ben wel blij met een schoon huis. Onze fysieke planners vind je in de webshop, maar ook op Bol.com, Amazon.nl, Bruna en je lokale boekhandel.