Bespaar elektriciteit in de keuken als gezin
Mamabudget

De keuken in en besparen: 10 bespaartips

Pak elke keer een ruimte zoals de slaapkamer, badkamer of woonkamer aan om te kijken hoe je thuis kunt besparen. In deze blog geef ik 10 bespaartips in de keuken. Hoe kun je besparen in de keuken? In de keuken bereid ik eten voor. Ik ga vaak voor snelle, gezonde, lekkere en budget maaltijden. Ook heb ik in de keuken mijn voorraadkast staan. Verder scheiden wij ook afval thuis in de keuken.

1. Doe zelf energiezuinig

Koken kan echt een stuk energiezuiniger als je een deksel op je pan zet. Zo wordt je pan sneller warm en behoud je ook de warmte langer. Je eten kan wel enkele minuten doorgaren door de warmte op de kookplaat.

Gebruik energiezuinige apparaten zoals een slowcooker. Haal je eten uit je vriezer? Doe dat ruim van te voren, zodat het kan ontdooien. Als je een weekmenu of maaltijdplanner gebruikt, hoef je niet alles op het laatste moment te doen. Een eetplanning hanteren, is niet verkeerd!

2. Boodschappen

Ik heb inmiddels aparte een blog over boodschappen geschreven (zoals beloofd). Dit is belangrijk onderdeel, omdat je dan alles in huis haalt en dat grotendeels eerst in de keuken belandt. Probeer voordelig in te slaan, dus acties 2 halen en maar 1 betalen. Je kunt het thuis zo sorteren dat je snel overzicht hebt van je voorraad.

3. Afval hergebruiken

We scheiden afval in de keuken. Papier gaat in de papierbak, plastic wordt gesorteerd en groente en fruit gaat in de compostbak. De rest gaat in de vuilnisbak. Als de kinderen willen verven dan kijken ze zelf of ze ook iets in de papierbak kunnen gebruiken. Glazen jampotten en sap flessen kun je eveneens hergebruiken natuurlijk.

Sommige plastic bakken gebruik ik om weer het een en ander in te vriezen. Probeer zo min mogelijk zelf koolzuurhoudende of zure dranken (zoals sinaasappelsap) te bewaren in plastic. Chemische stoffen in het plastic – BPA – worden hiermee geactiveerd.

4. Minder weggooien

Probeer minder eten weg te gooien. Is een banaan overrijp? Geen nood, maak heerlijke bananenbrood. Of snij de overrijpe banaan in stukjes en vries het in. Je kunt daar weer op een ander moment een lekkere smoothie van maken. Heb je teveel pasta(saus) klaargemaakt? Vries het in, dat kun je weer op een andere dag opeten. Als je een weekmenu hebt, weet je ook weer dat het om de zoveel tijd is voor kliekjesdag vandaag.

5. Schoonmaken

Om de boel hygiënisch te houden, wordt de keuken het vaakst schoongemaakt. Mensen zijn geneigd om voor de A-merken te gaan. Het is niet zo dat A-merken per se beter zijn. Ze hebben vaker een groter budget voor marketing en reclame. In de keuken gebruik ik een oude spray fles. Als het leeg is, schenk ik een dopje multireiniger in en voor de rest water. Ik maak zo mijn aanrecht schoon. Je kan ook doekjes maken van oude T-shirtjes en gebruiken om de keukentafel etc. schoon te vegen.

6. Zelf vullen

In de keuken gebruik ik ook handzeep. Ik heb een zeepdispenser gekocht die ik steeds kan navullen met wash gel of douchegel. Je hoeft niet iets te kopen. Als je ooit een gevulde dispenser hebt gekocht, raakt die vast een keer leeg (snap je h’m?).

7. Waterverbruik

Soms vergeten we hoe kostbaar water is en dat is jammer. Laat de kraan niet lopen, omdat je graag warm water wil. Vang het op. Was je fruit en groenten? Vang het op en gebruik het om je planten nat te maken.

8. Elektriciteit

Bekijk je energiecontract nog eens. Bestaat er zoiets als dal- en piekuren? Maak daar gebruik van, zet de vaatwasser aan in de daluren. In de zomer gebruik in de oven minder dan in de winter. In de winter gebruik ik de warmte ook om de keuken op te warmen. In de zomer vind ik het al heet zat hier in Spanje.

Lees ook een blog over hoe je je elektriciteitsrekening laag kunt houden.

9. Knip het

Je kunt langer met een schuursponsje doen door het doormidden te knippen. Die keukenschaar kun je ook gebruiken om verpakkingen zoals de tube van je tandpasta open te krijgen als je er niets meer uitkrijgt. Zo krijg je er echt alles uit.

10. Tijd is ook belangrijk

De laatste tip in deze blog bespaart geen geld maar wel tijd: berg hand- en theedoeken op in de keuken. Dat geldt ook voor de vaatdoekjes en voor de schoonmaakmiddelen. Je hebt de spullen zo bij de hand.

Bonus tip besparen in de keuken

Koop ingrediënten die je voor meerdere gerechten kunt gebruiken, zoals kokosmelk. Ik vind kokos lekker in bepaalde sausen, of door de rijst of in ijsjes of cakes. Misschien kun je sommige producten zelf gebruiken voor doeleinden. Ik gebruik voor mijn kroeshaar ook olijfolie. Ik schenk de olie die ik gebruik om te koken over in een potje voor mijn haar.

Heb je zelf wat keuken bespaartips? Laat het weten. Stuur me een berichtje.

PS Houd aanbiedingen online in de gaten, zoals bij Bol.com.

Dit vind je misschien ook leuk...