Onze favoriete Diversiteitsboeken voor kinderen
Ik krijg vaak steunbetuigingen vanuit Nederland: ‘sterkte met de hitte daar in Sevilla’. Dank je. De hitte is echt moordend. Ik ben dan ook verrast als mensen in de zomervakantie in Sevilla willen doorbrengen. Niet doen. Niet te doen. Het is een beetje zoals de winter in Nederland, wanneer een hevige sneeuwstorm ervoor zorgt dat je binnen moet blijven. De temperaturen zijn niet te harden. We zijn dus vaker binnen te vinden en lezen erop los. Op zich goed dat er nu meer aandacht is voor de Nederlandse taal in huis.
Mijn jongens hebben inmiddels (na de verhuizing) zelf hun boeken in hun boekenkast gedaan. Ze zijn bijna 5 en 7 jaar en hebben fantastisch werk geleverd. Serieus! Terwijl ik hun werk inspecteerde, zag ik hun leuke collectie aan kinderboeken over diversiteit. Sommige boeken heb ik gekocht, weer andere hebben ze gekregen. Ik vind het leuk om bijvoorbeeld verschillende huidtinten te zien in een boek. Ontzettend fijn als een kind zichzelf kan herkennen in een boek. Daarnaast wil ik dat mijn jongens weten dat jongens en meisjes verschillen, maar gelijkwaardig zijn.
Ik dacht dat het leuk zou zijn om hun zeven favoriete boeken in het Nederlands met jullie te delen. Deze boeken zijn niet alleen erg vermakelijk, ze zijn ook goed om (samen) meer te lezen over de verschillende culturen en identiteiten. Hier zijn ze, in willekeurige volgorde:
(1) Kikker is kikker – Max Velthuijs
Dit boek draait om Kikker, een schattig personage dat erachter komt dat iedereen uniek is op zijn eigen manier. Het verhaal benadrukt het belang van zelfacceptatie en het respecteren van de individualiteit van anderen. Ik noem het ‘het bewustzijn van een eigen ik’. Het is een prachtige introductie tot diversiteit voor jonge kinderen.
Leeftijd: 3-6 jaar
(2) Hoe voel jij je ? – Kathy Gordon
Dit flapjesboek neemt kinderen mee op een interactieve reis door verschillende emoties. Het moedigt hen aan om hun eigen gevoelens te herkennen en te begrijpen, en helpt hen empathie te ontwikkelen voor anderen. Het is een geweldig hulpmiddel om emotioneel bewustzijn bij jonge kinderen te bevorderen.
Leeftijd: 2-5 jaar
(3) Waar is mijn noedelsoep?!? – Reza en Chee-Han
In dit avontuurlijke verhaal volgen we Sam-Ming op school, een jongen die op zoek gaat naar zijn geliefde noedelsoep. Zijn lunch, zijn lievelingseten, is namelijk verdwenen. Het boek neemt de lezers mee op een kleurrijke reis, vriendschap en het koesteren van de dingen waar we van houden.
Leeftijd: 4-7 jaar
(4) Er zit een olifant in de boom – Rob Meulemans
In dit grappige verhaal zorgt een ongewone situatie voor verwarring in het bos. Er zit namelijk een olifant in de boom! De andere dieren raken helemaal in de war en proberen te begrijpen hoe dit mogelijk is. Het boek viert de diversiteit van de natuur en leert kinderen dat verschillen iets moois zijn. Het boek moedigt kinderen aan om open te staan voor verschillende perspectieven en laat zien dat zelfs de meest onwaarschijnlijke dingen mogelijk kunnen zijn.
Leeftijd: 3-6 jaar
(5) Idje wil niet naar de kapper – Michael Middelkoop
Idje is een jongen met prachtig krullend haar, maar zijn moeder wil dat hij naar de kapper gaat. Het boek verkent thema’s als identiteit, zelfexpressie en het omarmen van je natuurlijke schoonheid. Het moedigt kinderen aan om trots te zijn op wie ze zijn, ongeacht de verwachtingen van anderen.
Leeftijd: 4-7 jaar
(6) Het grote beroepenboek van Fiep – Kasper van der Voort
Dit prachtig geïllustreerde boek introduceert kinderen tot een scala aan beroepen en laat zien dat iedereen, ongeacht hun geslacht, elk beroep kan uitoefenen. Het moedigt jongens en meisjes aan om te dromen en te geloven dat ze alles kunnen bereiken wat ze willen.
Leeftijd: 3-6 jaar
(7) Kukelepoep! – Steve Smallman en Florence Weiser
In dit hilarische boek vol grappige rijmpjes worden kinderen meegenomen naar de boerderij, waar de haan de hoofdrol speelt met zijn hilarische capriolen. Het laat zien dat iedereen uniek is en zijn of haar eigen talenten heeft, ongeacht stereotypen.
Leeftijd: 3-6 jaar
Dit waren de zeven kinderboeken over diversiteit die mijn kinderen keer op keer uit de boekenkast halen. Ze bieden geweldige kansen om te praten over verschillende gewoonten, gevoelens, identiteiten en rollenpatronen. Ik hoop dat jullie net zoveel plezier beleven aan het lezen van deze boeken als wij doen!
(BONUS) Sem en Jazz gaan naar Suriname – Olivia Smith
Nog iets, het kinderboek Sem en Jazz gaan naar Suriname is ook een aanrader! Het boek gaat over Sem en Jazz die in Nederland wonen en op vakantie gaan naar Suriname. Ze zijn op een missie. Mijn kinderen vonden het boek ge-wel-dig. Oké, het boek is geschreven door hun oma, maar honderden kinderen in Nederland vonden het boek ook leuk. Dat zegt wel wat.
Vond je dit handig en leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel dit artikel of bestel online via mijn links. Ik krijg dan een kleine vergoeding! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.