Werk-Prive-Balans-Marjolein-Plannen
Gezin Plannen Werk-privébalans

Marjolein: “het is druk, maar ik geniet intens…”

Het zou zo fijn zijn als mijn website Ellen Mae een plek is voor (jonge) ouders waar ze meer informatie krijgen over plannen, familie, gezin en werk-privé-balans: eerlijk over ouderschap. Zelf speur ik het internet af voor info als ik ergens tegenaan loop. Ook heb ik er geen moeite mee om anderen te bevragen. Ik vraag dan of ze hetzelfde probleem hebben en hoe zij dat aanpakken. Zo kun je van elkaar leren. Ik gun de mensheid om meer met elkaar in gesprek te gaan… om te zien hoe anderen iets oppakken.

Een disbalans tussen werk en privé komt relatief veel voor bij werknemers met een voltijdbaan en bij ouders met jonge kinderen.”

CBS, 2021

Ik heb een rubriek over werk-privé-balans; jonge vaders en moeders vertellen hoe zijn hun werk-privé-balans ervaren. Marjolein bijt de spits af. Ik leerde Marjolein kennen tijdens mijn studententijd in Rotterdam. Fast forward: nu zijn we beiden moeder en is ons leven daardoor enorm veranderd. Hoe vindt Marjolein haar werk-privé-balans?

Wat doe je qua werk?

Ik werk als schadebehandelaar bij een assurantiekantoor in Nederland.

Hoeveel uur werk je per week?

Ik werk 24 uur per week, verspreid over 3 dagen.

Werk je thuis, zit je op kantoor? Hoe zit het met reistijd dan?

Ik werk 2 dagen op kantoor en 1 dag thuis. Als het verkeer mee zit ben ik binnen 20 minuten op kantoor.

Wat is zo leuk aan je werk?

Ik heb hele leuke collega’s en geen dag is hetzelfde. Elke schademelding is weer anders.

Hoe ziet jouw gezin eruit? Hoe oud zijn je kids bijvoorbeeld?

Ik ben getrouwd en heb 2 dochters. De oudste is 6 jaar en de jongste is bijna 21 maanden oud.

Wat vindt je tot nu toe van het gezinsleven?

Het is druk, maar ik geniet intens van mijn twee meiden.

Wat zijn de uitdagingen? Wat zijn de leuke dingen?

Ik vind het enorm leuk om mijn meiden te zien opgroeien en ontwikkelen en om leuke dingen met ze te ondernemen als ik vrij ben. De grootste uitdaging vind ik toch wel om tijd voor mezelf te vinden en te ontspannen, de zorg voor de meiden en ook het huishouden gaan toch altijd door.

Moet je soms kiezen tussen je werk en je gezin?

In principe niet, ik heb een flexibele werkgever. Soms als een van de meiden ziek is, is het wel even zoeken, maar gelukkig is er vanuit mijn werk alle begrip voor.

Hoe vind jij je balans tussen werk en privé?

Dat is voor mij gelukkig niet moeilijk. Om 5 uur ga ik naar huis, en dan ben ik niet meer met mijn werk bezig. Sommige periodes is het drukker en dan werk ik af en toe nog een paar uurtjes in de avond, maar dat komt niet vaak voor.

Ben je in loondienst? Hoe helpen werkgevers en collega’s je?

Ik ben inderdaad in loondienst. Mijn werkgever/collega’s helpen me doordat ik 1x per week thuis kan werken en daardoor mijn dochter naar school kan brengen en uit school kan halen. Als er iets is (ziek kind of andere omstandigheden) zijn ze erg flexibel en kan ik vaker thuiswerken of mijn werkdag omruilen.

Heb je je eigen bedrijf, welke mogelijkheden geven je (minder) ruimte om met je gezin te zijn?

N.v.t.

Waar loop je (nog steeds) tegenaan?

Ik doe toch wel te weinig echt voor mezelf, dat moet ik wat vaker inplannen ☺

Heb je tips voor andere vaders, moeders, gezinnen?

Qua werk heb ik geen tips voor andere ouders, maar wat mij in het huishouden erg helpt, is plannen. Ik plan aan het begin van de week wanneer ik wat doe (was opvouwen, boodschappen, schoonmaken etc.) en dat geeft mij enorm veel rust, en zorgt ervoor dat ik niet achterloop.

Wil je meedoen aan mijn rubriek over werk-privé-balans en ouderschap? Stuur me een berichtje. Ben je op zoek naar een familieplanner om meer of beter te plannen? Bestel dan de LUNA Familieplanner, de maandkalender voor gezinnen in Nederland en België.

Werkzame ouders van wie het jongste kind twaalf jaar of jonger is, ervoeren vaker regelmatig een disbalans dan ouders met oudere kinderen, en vaker dan personen zonder kinderen. Zijn zij niet alleen ouder van een jong kind, maar hebben zij ook een voltijdbaan, dan neemt het gevoel van disbalans nog verder toe”

CBS, 2021

Lees ook deze interessante artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...