Meer salaris Balans tussen werk en privé daar werk je samen aan!
Mamabudget Werk-privébalans

Meer geld verdienen? Kom maar op met meer salaris!

Een van mijn best gelezen blogs gaat over online geld verdienen. We willen allemaal, als het kan, meer centjes verdienen. Money maakt je niet gelukkig, maar zonder geld valt tegenwoordig bijna niet meer te leven. Jaren geleden deed ik marktonderzoek om te weten wat mensen graag zouden willen lezen of leren met betrekking tot persoonlijke financiën. ‘Geld verdienen’ stond echt op nummer 1.

Dicht die loonkloof, werk dat loonverschil weg!

Ik schreef deze blog eigenlijk voor 14 november, de dag van ‘equal pay’. We willen allemaal meer verdienen, maar mannen en vrouwen verdienen nog steeds niet eens hetzelfde. Je zou kunnen zeggen dat er voor (zwarte) vrouwen in ieder geval genoeg ruimte is om meer geld te verdienen!

“Vanaf vandaag werken vrouwen voor de rest van het jaar dus voor niks, nada, noppes. Hier moet natuurlijk verandering in komen! (…) En waar waren jullie met Black women’s equal pay day, maanden geleden?” Marketingvrouw

Black women’s equal pay day is op 21 september…

Hoe kun je meer salaris ontvangen?

In deze blog wil ik ingaan op meer verdienen, terwijl je in loondienst bent. Ik snap ook wel dat ondernemerschap niet voor iedereen is weggelegd. Als werknemer kun je overigens eveneens ondernemend zijn en dan is het fijn als die toewijding beloond wordt en er geen verschil bestaat tussen mannen en vrouwen. Kleur, zwart of wit zou dan helemaal niets moeten uitmaken. In deze blog geef ik vijf tips, zodat je meer geld kunt verdienen als werknemer.

1. Maak het bespreekbaar

“Vooral mannen in voltijdbanen hebben vaker een hoog uurloon.” CBS

Volgens het CBS krijgen mannen die fulltime werken per uur meer dan vrouwen. Waarom dat precies zo is, weet ik niet. Is het soms een fulltime toeslag, omdat je elke werkdag beschikbaar bent voor je werk, krijg je een toelage? Volgens Roos van Dalen worden er op de werkvloer en in het management allerlei aannames gemaakt die niet kloppen.

“Het krijgen van een kind heeft een negatieve invloed op de prestaties, zo is de verwachting. De aanname is dat de prioriteiten van een vrouwelijke werknemer verschuiven, van de baan naar het kind. Dit is een van de redenen waarom vrouwen niet voldoen aan het beeld van de ideale werknemer.” Roos van Dalen/ MTSPROUT

Ik richt me op deze blog vooral op moeders en niet alle moeders hebben de behoefte of mogelijkheid om voltijds te werken. Dat mag. Dat kan. In je salarisonderhandeling kun je duidelijk maken dat parttime werken je juist effectiever en efficiënter maakt. Kijk hoe je aannames uit de weg kunt ruimen. Maak het bespreekbaar.

Sinds je moeder bent geworden, ga je beter met je tijd om. Je komt direct ter zake en je voelsprieten zijn verfijnd. Als je op je werk bent, ga je de volle 100 procent voor je werk. Je back-up, voor je werk of je kinderen wil je altijd paraat hebben. Moederschap en parttime werken heeft ook zo zijn voordelen. Weet dat ‘het moeder-zijn’ voordelen heeft.

2. Je opleiding en/of ervaring is veel waard

“(…) vrouwelijke werknemers [zijn] tegenwoordig hoger opgeleid zijn dan mannelijke. In de leeftijdsgroepen tot 50 jaar zijn er meer hoogopgeleide vrouwelijke werknemers dan hoogopgeleide mannelijke werknemers.” CBS

Ik zag niet altijd het licht hoor. Toen ik ging solliciteren, zat Nederland in een heuse economische crisis en ik werd daarin meegezogen. Solliciteren was geen succes, ik hield niet van netwerken. Ik dacht dat ik niet veel ervaring had. Mijn bul was niet veel waard. Bla bla.

Ik was blij met mijn nieuwe baan die ik na lang solliciteren kreeg, en ik maakte steeds promotie in de organisatie, stapje voor stapje. Een collega wees me erop dat een stagiaire (wit, man etc.) snel een positie voor zichzelf had bemachtigd, terwijl hij nog niet eens zijn studie had afgerond.

Het gesprek van mijn collega zorgde er ook voor dat ik wat scherper werd. Hallo, ik heb een master Bestuurskunde, ik ken de organisatie en haar processen goed, ik heb intern en extern cursussen gevolgd etc. Dit soort dingen moest ik van een ander horen en daarna tegen mezelf zeggen!

Jij kunt ook je opleiding, cursussen e.d. vergelijken met die van je collega’s. Doe onderzoek.

3. Durf wel, maak die stap

“Dat het gemiddelde uurloon voor het totaal van de vrouwen lager is dan voor mannen wordt dus verklaard door de oververtegenwoordiging van mannen in de hoger betaalde banen.” CBS

Als je al voor driekwart voldoet aan de eisen van de vacature, dan zou je al kunnen solliciteren. Denk je dat die mannen 100 procent voldoen aan die functie-eisen? Neen. Solliciteer naar die beter betaalde baan. Ik heb het op de harde manier moeten leren. Ja, geef maar aan dat je klaar bent voor die volgende uitdaging. Voorkom een bore-out (dat is dat je je verveelt op je werk; je gaat voor beter werk én een beter salaris).

Waarom zou je het niet kunnen? Wat houdt je tegen? Ga voor die hogere schaal, ga voor de hogere functie. Kijk hoe je die hogere schaal kunt bemachtigen: wat zijn de kleine letters? Ook hiervoor geldt: doe onderzoek!

4. Kies de juiste branche

“Binnen de financiële dienstverlening is het verschil tussen mannen en vrouwen het grootst. Terwijl 55 procent van de mannen in deze bedrijfstak hoogbetaald is, geldt dat maar voor 28 procent van de vrouwen.” CBS

Gek genoeg is de sector die om geld draait, een sector waar de verschillen tussen mannen en vrouwen het grootst zijn, als het om geld gaat. Lees die zin maar eens opnieuw. In de wereld waar cijfertjes zo belangrijk zijn, tellen (zwarte) vrouwen minder mee. Er is in deze branche genoeg ruimte om in te nemen. Het zal vast geen makkelijke strijd zijn.

Dat betekent dus dat je moet nagaan hoe je in de financiële wereld terecht komt. Kom je bijvoorbeeld uit de zorg? Ga na welke financiële organisaties zich bezighouden met zorg gerelateerde onderwerpen. Het gaat erom dat je de juiste baan met een passend salaris vindt. Ook hiervoor geldt: doe onderzoek.

5. Onderzoek ’t salaris

Zoals je misschien weet, ben ik fan van Chanel Lodik, beter bekend als Marketingvrouw. Ze houdt van onderhandelen, maar ze weet ook waar ze het over heeft. En dat is met alles zo, als je wil onderhandelen, dan moet je weten wat iets waard is. Jij moet weten wat je waard bent. Google is je vriend. Gebruik de onderstaande links, zodat je meer weet over je mogelijke salaris.

Lees Chanel Lodik / Marketing verhaal van jaren terug over persoonlijke financiën in Intermediair of ’t AD.

Heb je een opmerking, vraag, klacht, compliment of toevoeging? Stuur me een bericht. Ik bijt niet.

Dit vind je misschien ook leuk...