Online geld verdienen, kan ook vanuit thuis
Budget Werk-privébalans

Online geld verdienen, ja… vanuit huis

9 manieren (en meer) hoe je online thuis geld kan verdienen: word remote werker

Door de corona epidemie weten we dat veel banen thuis uitgevoerd kunnen worden. Geld verdienen kan overal. Geld online verdienen, zorgt ervoor dat ik een inkomen heb. Dat is meteen een nadeel: ik zit relatief veel achter de laptop of mijn mobiel. Ik schrijf ook “relatief”, omdat ik eveneens veel tijd overhoud voor mijn gezin en om hier in Spanje een sociaal leven op te bouwen. (Oké, het laatste op dit moment niet, ik zit in een verhuizing/verbouwing).

Het werk dat ik uitvoer, is wel 100% online of anders gezegd ‘remote’. In deze blog vind je allerlei manieren om thuis geld te verdienen. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet.

Waarom schrijf ik deze blog?

Al mijn blogs m.b.t. mijn leven in Spanje kun je snel vinden via www.Sevillawithkids.com. Mensen vragen mij vaak hoe ze online geld kunnen verdienen als ze, net als ik, naar het buitenland zouden verhuizen. Plaats onafhankelijk werken geeft meer vrijheid om te kiezen waar je kunt werken. Het maakt dan niet uit of je in Nederland, Bali, Suriname of Spanje zit. Let wel op, bezoek websites zoals KvK om bijvoorbeeld te kijken of het mogelijk is om in Spanje te werken maar nog steeds ingeschreven te staan in Nederland.

Laatst werd ik weer via LinkedIn benaderd met de vraag of ik interesse had in een bepaalde functie. Ze waren specifiek op zoek naar iemand die remote wilde werken, vanuit Spanje voor de Nederlandse markt. Er is dus vraag naar remote werkers of thuiswerkers. Neem die stap als je vaker thuis wil zijn.

1. Online, maar dan in loondienst

Het is ten eerste belangrijk om goed te weten wat je talenten zijn en waarin je wil groeien. Ga bij jezelf na wat je motivatie is. Waarom wil je online werken? Wil je alleen (meer) geld verdienen? Prima, misschien kan je, als je al werknemer bent, verder in loondienst aan de slag. Je kunt zelf een thuiswerkvergoeding krijgen!

Wil je bijvoorbeeld meer vrijheid ervaren? Houdt dat misschien in dat je geen zin in reistijd hebt, omdat je elke keer in de file staat? Of er weer blaadjes op het spoor liggen en de trein niet rijdt? Onderzoek wat je naast je baan kan doen voordat je meteen halsoverkop ontslag neemt.

In België spreken ze van hoofdberoep en bijberoep. Zit je in loondienst? Kijk dan eerst naar je hoofdberoep. Kun je dat werk ook thuis blijven doen? Ga in gesprek met je werkgever over de mogelijkheden. Dit kan voor jou een makkelijke eerste stap zijn naar online geld verdienen. Je hoeft dat niet eens ontslag te nemen als je vanuit huis aan de slag wil. Hieronder vind je even wat vragen die je kunnen helpen met je zoektocht.

 • Wil je (meer) geld verdienen?
 • Werk je al voor een werkgever?
 • Kan je in loondienst remote werken?
 • Wil je bijvoorbeeld meer vrijheid ervaren en daarom ondernemer worden?
 • Wat zijn je talenten? Wat is je werkervaring? Waar liggen je ambities?

2. Freelancer

In mijn werk als bestuurskundige of adviseur schreef ik veel en ook nog voor verschillende doelgroepen. Dit was voor mij de reden om door te gaan met dat deel van mijn beroep. Schrijven is bovendien mijn hobby en passie; ik werd tekstschrijver slash copywriter.

Er zijn veel websites die hulp nodig hebben bij het schrijven en redigeren van webteksten. Je kunt zo een vaste blogger worden voor verschillende websites. Opdrachten kun je bijvoorbeeld binnenhalen via Fiverr of Upwork. Je betaalt dan wel een fee of commissie over wat je verdient.

Je kunt ook lid worden van bepaalde Facebook of LinkedIn-groepen om op de hoogte gehouden te worden van vacatures. Zoek even op ‘remote work’. Onderaan kun je mijn plaats onafhankelijk-werk-lijstje zien.

Als freelancer schrijf je in opdracht van anderen en dat levert meteen geld op door eerst een aanbetaling te krijgen of nadat je een klus hebt afgerond. Je kunt als copywriter ook zelf bedrijven via hun websites benaderen en aangeven hoe het beter kan qua tekst etc. Hieronder vind je een lijst qua inspiratie die ‘iets’ met tekst te maken hebben.

 • Freelance tekstschrijver
 • Freelance adviseur
 • Freelance redacteur
 • Freelance content creator
 • Freelance blogger
 • Freelance recensent
 • Freelance vertaler
 • Freelance transcriber (het omzetten van video en audio naar tekst)

3. Nog meer freelance ideeën

Bedrijven zijn niet alleen op zoek naar tekstschrijvers, maar ook naar mensen die teksten kunnen inspreken of video’s maken. Als het je ligt, moet je dat zeker doen. Dit zijn wel vaak eenmalige klussen. Wil je meer vastigheid of stabiliteit, dan kun je bijvoorbeeld een VA worden: Virtuele Assistent.

Je hebt verschillende soorten assistenten; sommigen die nemen meer secretariële taken op zich (zoals agendabeheer), anderen doen weer meer met social media (zoals Instagram berichten inplannen). Weer anderen pakken het technische gedeelte op. Denk dan aan een WordPress website en webshop die steeds bijgewerkt moeten worden.

Er zijn genoeg beroepen die je online kunt doen: je kunt een social media manager of online event manager worden. En wat dacht je van het eeuwenoud beroep boekhouder of financieel adviseur? Ik heb de mijne nog nooit face to face ontmoet! Hieronder zie je een lijst van ondersteunende functies op het gebied van o.a. sociale media of financiën.

 • Virtueel Assistent
 • Secretaresse of rechterhand
 • Ondersteuning website en/of webshop
 • Administrateur
 • Boekhouder
 • Social mediamanager
 • Community manager
 • Online event manager
 • Ondertitelaar

Je kunt trouwens ook werken met pakketten of abonnementen voor je opdrachtgevers of klanten. Voor extra klussen kun je uiteraard meer geld vragen. Dit soort banen leveren meteen geld op.

4. Invloed op Sociale Media = Influencer

Influencer zijn is gewoon een baan tegenwoordig. Het is belangrijk dat je je platform vindt waar je dagelijks meerdere keren iets deelt over je leven (persoonlijk of werk gerelateerd). Je moet je verdiepen in je platform, je doelgroep en groeien op bijvoorbeeld Facebook, TikTok, Instagram of LinkedIn. Volgens mij is Twitter dood. Oh ja, Pinterest en YouTube zijn ook een goede platformen.

Als je meer actieve volgers hebt, die je berichten ook leuk vinden, dan wordt het makkelijker om goede deals binnen te slepen. Zo kun je reclame maken voor een bedrijf dat bij je past. Je kunt ook een affiliatie link plaatsen en zo inkomsten genereren. Wanneer mensen via die link een dienst of product afnemen, krijg jij een commissie daarvoor als vergoeding.

Verschillende bedrijven, zoals LinkPizza, kunnen je hierbij helpen. Wat ook wat oplevert, is om zelf wat te ontwikkelen en te verkopen. Dat doe ik met ook met de LUNA Familieplanner. De doelgroep heb je alvast binnen en je kunt je creatieve ideeën en producten al uittesten op je doelgroep. Tip: als je een product of dienst ontwikkel kun je gebruik maken van influencers hun podium. Lees punt 6 voor meer info, maar eerst punt 5! Hieronder vind je weer wat voorbeelden van functies in de influencer wereld.

 • Influencer via sociale media
 • Assistent influencer
 • Manager influencer
 • Marketingspecialist / marketeer
 • Tester/ reviewer
 • Sociale media manager
 • Product- of conceptontwikkelaar

Dit is niet meteen een uurtje factuurtje branche. Grote influencers kunnen wel aangeven hoeveel ze willen per opdracht en zo hun uren en ervaring in rekening brengen.

Een grote of middelgrote influencer heeft ook een team nodig. Je kunt bijvoorbeeld als een influencer assistent aan de slag. Je leert en verdient tegelijk. Ook als product- of conceptontwikkelaar moet je eerst tijd en geld investeren in je product of dienst voordat je het kunt verkopen. Je moet wel een beetje ballen hebben om mensen online te benaderen. Geef niet op, werk aan je portfolio en/of producten.

5. Affiliatie, advertenties & bloggen

Oké, we hoeven niet allemaal grote influencers te zijn op die grote platformen, zodat we online geld verdienen. Neeee. Als je je eigen website hebt, en je schrijft interessante artikelen, dan kun je als micro influencer ook geld verdienen. Wat is je strategie? Schrijf je over alles en nog wat? Of verdiep je je in een bepaald thema? Onderzoek dat voordat je je eigen website begint. Vind je niche. Ik vind dat zelf lastig hoor. Ik houd zo van verschillende thema’s en onderwerpen. Veel bloggen over geld levert geheid weer wat geld op. Je kunt advertenties plaatsen op je website via Google Adsense.

Ik zou wel de grote platformen of juiste de kleine niches gebruiken om je doelgroep te bereiken. Ja, stap voor stap leer je dan ook meer over marketing. One platform at the time, geef de algoritme ook wat tijd. En leer Google beter kennen voor de juiste zoekwoorden en trends.

Op je eigen website kun je net als de grote influencers affiliatie links, Google-advertenties en eveneens andere vormen van reclame op je website laten plaatsen. Dit kun je dus regelen via Google Adsense, maar ook bureaus zoals LinkPizza. Wat kun je dus doen als je van websites houdt?

 • Eigenaar van een blog of sociale mediakanaal met affiliatie en advertenties
 • Online Google Specialist (Google Search Console, Google Adsense, Google Analytics etc.)
 • Websitebouwer, zoals WordPress etc.

Kleinere influencers kunnen met affiliatie links al heel ver komen, maar alles opbouwen kost je eerst tijd en geld. Tijdens de opbouwfase moet je niet op inkomsten rekenen helaas. Kun je volhouden? Dan kun je van je passie wel een beroep maken. Mijn advies is om het strategisch aan te pakken. Blijf niet te lang hangen in het hobbymatige. Werk aan je passie(f) inkomen.

Lees trouwens ook deze inspirerende blog over hoe Linda haar geld verdient met bloggen.

NB Wil je meteen geld zien in deze business, dan kun je altijd nog als website bouwer of SEA of SEO specialist aan de slag. Uurtje factuurtje.

6. Verkoopplatformen, webshop & dropshipping

Als je je eigen blog hebt, kun je daar ook je webshop aan koppelen. Je kunt van alles verkopen, een dienst zoals een een-op-een coaching sessie of een product. Dat laatste kan te downloaden zijn, maar je kan het per post opsturen naar je klant.

Ik meen echt dat je alles kunt verkopen op het net: E-books, vintage spullen, advies of coaching sessies, printables, handgemaakte spullen. Er zijn ook genoeg mensen die goedkoop producten inkopen zonder die ooit in huis te hebben gehad. Ze laten die meteen opsturen naar de klant. Dropshipping heet dat. Ik zou toch eerst samples bestellen en controleren wat je in mensen hun huis haalt. Doe ajb onderzoek voordat je hieraan begint.

Het maakt dus niet uit wat je verkoopt, wel hoe je dat doet. Zorg er wel voor dat je het juiste platform te pakken hebt als je je bereik wil vergroten. Voor tweedehands kleding gebruik je Vinted. En voor handgemaakte producten of printables ga je naar Etsy. Foto’s en afbeeldingen kun je bijvoorbeeld uploaden en verkopen via Shutterstock. E-books en heeeeeeel veeeeeeel producten kun je verkopen op Amazon.nl en Bol.com. Veel mensen in Nederland en België kopen mijn LUNA Familieplanner via Bol.com. Even wat ideetjes op een rij:

 • Eigenaar online winkel
 • Adviseur of coach
 • Online taaldocent
 • Fotograaf of vormgever
 • Canva template bouwer

7. Online-cursussen aanbieden

Heb je veel kennis en ervaring over een bepaald onderwerp? Er zijn genoeg mensen die online een cursus willen kopen. Het maakt dan niet uit of het nou gaat over een naaicursus, of een taalcursus of een cursus over ondernemen.

Mensen willen graag leren en niet onnodig fouten maken. Jij kunt ze erbij helpen. Het maken van de cursus kost tijd, maar daarna kun je de cursus verkopen zonder ernaar om te kijken. Om de zoveel tijd zou ik wel de cursus updaten. Daarnaast kun je altijd wel die een-op-een sessies aanbieden.

 • Online taaldocent
 • Online coach

8. Crypto & beleggen?

Ik zal meteen eerlijk zijn, ik heb nog niet veel ervaring in crypto en beleggen. Op aanraden van anderen heb ik zelf een crypto account op Bitvavo geopend en heb ik voor een klein bedrag crypto’s gekocht. Ik heb me zodoende ook een beetje in crypto verdiept. Eerlijk gezegd zou ik niet iedereen aanraden daar zomaar aan te beginnen met een grote zak geld. Investeer wat je kunt missen. Er zijn geen garanties bij crypto. Je kunt je geld verliezen.

Waar ik me wel meer in heb ingelezen, is over beleggen. Beleggen is voor mij het nieuwe sparen. Vroeger kon je door sparen nog iets extra’s krijgen door de rente. Die rente nu is echt killing.

Toen ik voor een gemeente werkte, bouwde ik automatisch pensioen op. Dat doe ik nu ook als autonoma (freelance-ster) in Spanje. Ik ben verplicht om per maand een bedrag te betalen voor mijn Social Seguridad. Zo betaal ik allerlei premies voor o.a. mijn zorgverzekering en pensioen. Het leek me verstandig om daarnaast nog een potje te hebben voor mijn oude dag. Door te beleggen hoop ik op een goede manier wat dus weg te zetten voor later.

Ik ben geen adviseur als het om crypto en beleggen gaat, maar misschien jij wel?

 • Adviseur en/of trader (handelaar) in crypto
 • Adviseur beleggen

9. Vastgoed

Ik heb het idee dat steeds meer mensen zich verdiepen in vastgoed (in het buitenland). Je koopt bijvoorbeeld een appartement, niet zozeer om er zelf in te wonen, maar om dat door te verhuren op een platform zoals Booking.com. Dit kan allerlei financiële voordelen geven. Je kan er zo voor kiezen om je te richten op toeristen.

Je kunt je woning ook verhuren aan mensen die daar voor langere termijn gaan zitten. Kun je het verhuren van appartement online doen? Ja, natuurlijk. Je zal vast meer zaken moeten uitbesteden als je nooit in het appartement bent. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaken of de gebreken repareren. Het overgrote deel van het werk kun je online doen: via een platform boekingen regelen en bijhouden, contact onderhouden met je gasten/ klanten, administratie, marketing etc.

 • Online makelaar
 • Online reisbureau
 • Verhuurder (of tussenpersoon) van een appartement

10. Enquêtes invullen

Verrassing. Er is nog een manier om wat geld te verdienen en dat is door je aan te melden op allerlei marktonderzoekbureaus die je niet betalen, maar wel bedanken door een cadeaukaart van Amazon / Bol.com. Je moet wel geduld hebben, want het is geen vetpot per enquête. Dit zorgt niet voor een salaris. Zie het als een bonusje voor jezelf. Het is het proberen waard.

Overigens kun je voor bedrijven zoals Amazon en Bol.com ook callcenter of klantenservice thuis doen. Ik heb helemaal geen ervaring met belwerk vanuit huis. Onderzoek de mogelijkheden als je van bellen houdt.

Lijstje voor remote werk (thuis en online geld verdienen)

Hier heb je nog een lijstje voor Facebook en LinkedIn-groepen:

(Zoek ook zelf met de woorden remote, remote work, nomad, work from home, digital work, plaats onafhankelijk werken)

Heb je nog aanvullingen, vragen en/of opmerkingen over online geld verdienen? Stuur me een bericht. Ik waardeer het enorm.

Vond je deze blog leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel de blog of bestel online via mijn affiliatie links. Ik krijg een kleine vergoeding en jij betaalt daar niets extra's voor, nada! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.

Dit vind je misschien ook leuk...