Voor alle mensen met autisme of hun naaste gezinsleden heb ik een blog geschreven. Uit mijn gesprekken met verschillende mensen kan ik concluderen dat papier en planning belangrijk zijn voor deze groep. Ik merk helaas ook dat er een bepaalde taboe heerst als men dit onderwerp bespreekt. Dat is zo jammer, want deze groep heeft veel te bieden. Zo zijn ze bijvoorbeeld eerlijk, goed in analyseren en nauwkeurig. Er zijn nog tal van mooie eigenschappen die zo een persoon bijzonder maken. Ik gebruik het woord ‘bijzonder’, omdat het een klein percentage van de bevolking betreft. Iedereen wil zo graag normaal zijn, maar je mag je uniciteit ook omarmen. De ene persoon die autistisch is, is de andere niet. Je identiteit ligt niet in hierin. Je bent veel meer dan dat alleen. Allemaal open deuren die dus evengoed voor mensen met autisme gelden.

Naomi Rustenberg Ellen Mae

Hulp nodig

Autisme heeft ook een mindere kant: deze mensen kunnen moeilijk omgaan met (onverwachte) veranderingen, hebben moeite met het bewaren van overzicht en hebben tijd nodig om informatie te verwerken. Het is (voor hen) soms even zoeken welke prikkels ze wel of niet aankunnen. Plannen en organiseren is over het algemeen niet een van hun sterke eigenschappen. Zonder generaliserend te klinken, is het ook hierbij belangrijk om de juiste begeleiding en tools aan te schaffen op de gebieden waar je vastloopt.

Planning en organisatie

Wij hebben gewerkt aan de tools! Loop je vast als het om plannen en organiseren gaat? Dat is een reden om een familieplanner aan te schaffen! Aan de ene kant plan je in wat er moet gebeuren. Aan de andere kant plan je genoeg rustmomenten om bij te komen of om enige flexibiliteit te bewaren. Een maandplanning geeft je meteen overzicht voor een langere periode. Bij een weekoverzicht moet je steeds heen en weer bladeren. Onze maandplanners hebben trouwens ook plek voor lijstjes. Lijstjes zijn zo handig voor het overzicht. Je kunt afvinken wat je reeds hebt gedaan. Papier is hartstikke fijn om even naar te kijken. Niet steeds de prikkels van een scherm, maar natuurlijk ogend papier dat rust geeft.

De vormgeving oogt enerzijds vrolijk, anderszijds straalt die rust uit. Dat was een van de belangrijke eisen die met grafisch vromgever Alfredo Silva is besproken. Hij heeft twee mooie producten ontwerpen. De Luna Familieplanner 2021 raad ik aan voor gezinnen en de MiLuna Familieplanner 2021 raad ik aan voor power koppels of singles. Bestellen die o.a. via Bol.com of Amazon.nl.

Wat is autisme?

Autisme is een breed begrip. Voor het gemak kun je stellen dat bepaalde gedragskenmerken anders zijn dan gewoonlijk bij mensen met autisme. Het gaat daarbij om sociale interactie, communicatie, flexibiliteit van denken en het verwerken van informatie. Lees ook https://www.autisme.nl/over-autisme/wat-is-autisme/

Wist je dat

  • … het overgrote deel van mensen een normale tot hoge intelligentie hebben?
  • … we het vaak over een stoornis of beperking, maar anders zijn is niet perse slecht of negatief is;
  • … ruim 1% van de Nederlandse bevolking autisme heeft (dus ongeveer 200.000 mensen).

Lees ook https://www.autisme.nl/over-autisme/wat-is-autisme/hoe-kan-ik-autisme-herkennen/

Bestellen?

Bestel de Luna Familieplanner via de webshop, Bol.com of Amazon.nl.