Zak van Plastic in het water Plastic-duurzame-opties-en-onderzoek-Blog-Marktonderzoek

Plastic is handig. Het is makkelijk in gebruik, maar als ik plastic zwerfvuil zie, breekt mijn hart. Sowieso tast zwerfvuil het straatbeeld aan, de wereld wordt er zo niet mooier op. Daarnaast is plastic zwerfvuil enorm schadelijk voor de natuur en dus ook voor ons als mens. Het beste is om plastic vrij te leven. We zijn als mens helaas verslaafd geraakt aan het gebruik van plastic. Plastic lijkt ‘easy’ op het moment van gebruik, maar het productie- en eventueel recyclingproces is ingewikkeld. Tja, we moeten het maar hebben over wegwerpartikelen van plastic. Gelukkig is de wetgeving hierop al aangepast, zie bijvoorbeeld de plastic boodschappentassen en rietjes. We zijn er nog niet. Er is wel meer plastic dat weg kan.

Onderzoek

73% van de Nederlanders wil af van plastic dat je maar één keer kunt gebruiken. Ik probeer zelf thuis zoveel mogelijk wegwerpartikelen een tweede leven te geven. Ik ben wel geïnteresseerd geraakt in zoveel als mogelijk plastic vrij leven. Ach, ik heb nog een lange weg te gaan, maar de eerste stap is gezet. Bewustzijn. Wat kan ik anders doen?

Ik koop niet zo vaak plastic, maar als ik iets in plastic koop, kan ik er heel lang mee doen. Neen, ik probeer het niet goed te praten. De boodschappentassen gebruikte ik vroeger om vuil weg te gooien. Ik heb alleen nog een hele voorraad aan plastic rietjes die ik lang geleden heb gekocht. Ongebruikt weggooien vind ik zonde. Dat vind ik echt erg.

Duurzame musthaves

Hier heb ik een lijstje van must haves, zodat je duurzamer in het leven staat. Let op, soms schrik je even van de aankoopprijs, maar het zijn producten die je vaker kunt gebruiken én die beter zijn voor het milieu. Uiteindelijk zijn de artikelen dan vele malen goedkoper.

Handige tas

Zorg dat je altijd een boodschappentas in je handtas (of in de auto) hebt. Zo koop je nooit meer een plastic tasje in de supermarkt. Een klein opvouwbare tas is handig!

Rietje sprietje

Kleurige en herbruikbare rietjes. Deze staan op mijn wensenlijstje nadat al mijn plastic rietjes gebruikt zijn.

Luiers: wasbaar

Ik zat enorm te twijfelen toen ik kids kreeg: wel of geen wasbare luiers. Op dat moment dachten we als jonge ouders: oh wat vies. Dat was omdat we er te weinig over wisten. Nu zou ik zeker voor wasbare luiers gaan. Deze luiers zijn vaak verstelbaar en een ander kindje kan die luiers ook gebruiken.

Duurzaam speelgoed

Vaak willen mensen weten wat ze onze kinderen kunnen geven met de verjaardagen. Het is niet verkeerd om als ouders op zoek te gaan naar duurzaam speelgoed (in verschillende prijsklasse) en dat als suggestie mee te geven. Overigens hoeft een cadeau niet altijd nieuw te zijn. Ga voor speelgoed dat lang mee kan en duurzaam is.

Persoonlijk en duurzaam

Zo zijn er meer producten, zoals persoonlijke verzorgingsproducten voor vrouwen zoals maandverband en de bekende ladycup die langer mee kunnen, omdat ze wasbaar zijn. Zelf ben ik er erg positief over. Meer wil ik er hier nu niet over kwijt.

Feestje? Hoedje van papier

Plastic wegwerpservies inclusief bestek moeten we ook afschaffen, denk ik zo. Over het algemeen is plastic bestek nogal fragiel – breekt tijdens het eten al in tweeën – dus moet je het wel weggooien. Het doel van wegwerp is dat je naderhand niets bewaart en het ook wegdoet… zo de vuilniszak in. Voor een paar keer per jaar is wegwerpservies, weliswaar van papier, misschien niet zo verkeerd. Dit ziet er in ieder geval feestelijk uit.

Duurzaam papier

Ik zou mijn eigen familieplanner nog vergeten als duurzame must have. De LUNA familieplanner is gemaakt van biotop papier. Het is chloorvrij gebleekt. Het wordt ook nog gemaakt in Nederland, met als gevolg dat er zo min als mogelijk transport is en daardoor weinig luchtvervuiling.

Meld je aan!

In mijn zoektocht naar informatie voor deze blog kwam ik dus het onderzoek tegen over plastic. Voor mij, als ondernemer, is het onderzoek fijn, want zo kom ik te weten wat mijn doelgroep denkt. Bureaus die marktonderzoek doen zijn hartstikke handig voor het bedrijfsleven. Zo weten ondernemers en (commerciële) organisaties bijvoorbeeld of ze op de goede weg zitten. Je mening is belangrijk, doe daarom mee met het Ipsos panel. Er zijn geregeld marktonderzoeken en je kunt in ruil voor je opinie cadeaubonnen ontvangen voor o.a. Amazon.nl. Meld je daarom hier aan.

NB Heb je een vraag of tip voor mij? Stuur me een berichtje!

Meer info: zie ook Het Zero Waste Project.