Budget Tips Tuin, Balkon, Terras of Patio
Budget Spanje Verduurzamen

Low budget groen: 20 budgettips voor je tuin, balkon, terras of patio

De tijd van onze patio of tuin in ons rijtjes huurhuis gaan we afsluiten. We gaan weer verhuizen. Ik deel nog graag mijn budget tips en onderhoudsvriendelijke ideeën over de stap naar een wat groenere tuin, terras of balkon. Ik weet nog dat we naar Spanje verhuisden en dat hoog op mijn wensenlijst stond: een volledig betegelde tuin. Voor mij stond minimale onderhoud bovenaan mijn prioriteitenlijstje. Er was eigenlijk niets groens te zien in onze tuin toen we onze intrek namen en ik vond het helemaal prima. Tijdens de corona periode besefte ik dat een mens niet alleen kan leven van een blauwe lucht. Groen is ook belangrijk. Je wordt er vrolijk van, maar dat geldt eveneens voor insecten zoals bijen en vlinders.

We hadden toen we in ons huurhuis in Spanje kwamen wonen welgeteld één palmboom in de patio. Het was moeilijk om (sier)planten etc. te kopen tijdens de corona periode want het behoorde niet tot de eerste levensbehoeften. Rond de corona tijd heb ik met de minimale middelen toch mijn tuin meer kleur kunnen geven.

(1) Kies kleuren waar je gelukkig van wordt

Het maakt niet uit hoe groot je budget is, maak een moodboard, bijvoorbeeld op Pinterest. Bedenk van tevoren welke kleurencombinaties je voor je tuin of balkon zou willen. Dit zorgt ervoor dat verschillende soorten potten, planten, accessoires en decoratie toch een groot geheel vormen. Zelf houd ik van de kleur groen en terracotta voor het mediterraan gevoel op de patio en ik vind geel ook vrolijk. Bij mij is het vrij naturel met een twist. Je kunt ook kiezen voor vrolijke (accent)kleuren zoals paars, roze of blauw.

(2) Schaf een paar grote plantenpotten aan

Je kunt het kopen van tuinartikelen zo duur maken als je zelf wil, maar ik houd het graag zo goedkoop mogelijk. Goede bloem- of plantenpotten kun je tweedehands aanschaffen of je koopt bijvoorbeeld gerecycled plastic potten via de Action. Als je een terras of balkon hebt, en geen tegeltjes kunt omdraaien voor wat aarde, dan zijn grote bloempotten trouwens een mooi alternatief. Koop minimaal twee dezelfde grote potten.

(3) Vraag om (gratis) stekjes

Voordat je planten gaat aanschaffen, vraag even na wie in je netwerk gratis stekjes voor je heeft. Als mensen hun planten niet meer willen hebben, kun je dat overnemen. Geef die planten extra liefde. Mocht je je verjaardag vieren, dan kun je je gasten vragen of ze een plantje of zaadjes willen meenemen als cadeau (en geen verjaardag boeket).

(4) Koop plantjes klein

Doorgaans geldt: als de plant klein is, is de prijs daarvoor ook klein. Ik heb veel cactussoorten klein gekocht. Ik merk dat vetplanten en cactussoorten super voor mij werken. Ze blijven in leven en groeien hard hier in Spanje.

(5) Vermeerder zelf plantjes

Sommige plantjes groeien als kool en je ziet dan al gauw dat je de mini-plantjes zelf kunt stekken. De Aloë Vera is zo een plant bij mij, maar ook kruiden, palmbomen en de bananenboom.

(6) Moestuin, kruidentuin, jij zegt ‘t

Het is leuk als je veel verschillende (sier)planten in je tuin hebt. Wat dacht je van een moestuin waarbij je twee vliegen in één klap slaat. Je hebt meer groen in je tuin én je kunt er ook nog van eten. Ik heb geen groene vingers, maar ik heb bijvoorbeeld basilicum, tomaten en paprika in mijn patio gehad. Je hebt daar echt niet veel grond voor nodig.

Sommige mensen hebben zelfs broccoli in een bloempot in hun tuin. Bijzonder mooi en budgetvriendelijk. Voor het kweken van groenten heb je niet veel nodig. Als je geen voorgesneden groenten koopt, kun je zo de zaden gebruiken voor je eigen groenten (bijvoorbeeld bij paprika). Als je basilicum uit de supermarkt koopt, moet je die gauw uit elkaar halen. Elk plantje krijgt een eigen potje. Alleen zo gaat het plantje verder goed groeien.

(7) Water management

Water in Zuid-Spanje is echt schaars. Het is hier kurkdroog en planten hebben in de zomer steeds meer hulp nodig om te overleven. Door deze situatie ben ik anders naar water gaan kijken. Water is kostbaar en ik vind het zonde om schoonwater weg te gooien. Ga na hoe vaak je water weggooit. Bijvoorbeeld als je gaat douchen en het water nog niet warm is. Of wanneer je nog wat water in je bidon of waterkoker over hebt en het weer wil verversen. Gooi je het water in de gootsteen? Vang het allemaal op en geef het aan je planten. Misschien kun je zelfs regenwater opvangen!

(8) Maak zelf bloempotten

Je moet ervan houden en ik houd ervan. Je hoeft geen bloempotten te kopen, maar je kunt ook gewoon oude mokken, blik, oude zinken emmers e.d. gebruiken voor je plantjes. Sla met een spijker kleine gaatjes aan de onderkant van het blik, zodat het teveel aan water zo weg kan stromen en de wortels niet bederven.

(9) Compost

Je kunt compost kopen of zelf maken natuurlijk. Compost is goed voor de bemesting van je planten. Zelf composteren vind ik hartstikke handig, want je hoeft hierdoor steeds minder grond te kopen en je houdt je grond gratis vruchtbaar. Tijdens het koken, houd je een oude, maar schone yoghurt bakje bij de hand. Gooi daar alle onbruikbare en ongekookte deeltjes van je fruit en groenten in. Dat bakje kiep je eind van de da weer om in je compostbak.

Een compostbak kun je kopen, maar eveneens zelf maken. Ik had een te grote compostbak gekocht en daarom zelf een kleinere gemaakt van een kleine oude rolcontainer. Ik heb een groot gat aan de onderkant gemaakt en aan de zijkanten van de vuilnisbak allerlei gaten geboord. Gooi je keukenafval, tuinafval en soms wat water in je bak van compost. Zorg ervoor dat de onderkant goed tegen de grond is aangedrukt en dat er een deksel is aan de bovenkant. Je wil geen ongedierte in je tuin. Je hebt trouwens compostbakken die in je keuken of op je balkon of terras kunt gebruiken. Ik heb daar geen ervaring mee, maar het is mogelijk!

(10) Zaadjes

Wat is normaliter nog goedkoper dan het kopen van kleine plantjes? Zaadjes. Je kunt zaadjes kopen van groenten, fruit en bloemen. Als je die hebt gepland en ze komen uit, dan kun je weer zaadjes bewaren voor het volgend zaaiseizoen. Ik heb dat zo aangepakt met mijn zonnebloemen. Je hoeft daarna nooit meer zaadjes hiervan te komen. Je hebt zaadjes in overvloed en kan zelf DIY-cadeautjes maken en uitdelen (envelop met zaadjes erin).

(11) Van binnen naar buiten

Aangezien het in Andalusië (bijna) nooit vriest, blijven mijn planten vaak buiten staan. Je kunt ervoor kiezen om in de zomer je planten in Nederland naar buiten te brengen en zo te genieten van al het groen buiten. In de zomer haal ik mijn planten het liefst naar binnen omdat het in Sevilla te heet is voor de planten buiten. Ik zou mijn planten anders in schaduwrijke plekken moeten plaatsen of veel meer water moeten geven.

(12) Maak zelf een gieter

Zelf vind ik een grote gieter een leuke accessoire in de patio. Ik heb een groene en dat geeft meteen kleur aan je tuin, terras of balkon. Het staat zo leuk. Ik kreeg een tip van een vriendin om van grote flessen gieters te maken voor de kinderen. Sla met een spijker kleine gaatjes in de dop. Houd de fles op z’n kop om de plantjes water te geven.

(13) Verschillende hoogten

Ik heb gemerkt dat je je tuin interessanter maakt door planten of decoraties op verschillende hoogten te hebben, bijvoorbeeld middelgrote planten op de grond en/of kleine planten op een tafeltje. Een paar grotere planten of gedroogde hoge bloemen of bamboestokken in een hoek geven ook een mooi effect. Je moet wel van boven naar beneden kijken en daardoor voelt de patio wat ruimer aan.

(14) Tuinmeubilair

In de patio hebben we geen geweldige eettafel staan. Het is een opklapbare tafel. Voel je, net als ik, niet verplicht om zo een geweldige tuinset te kopen die je bij iedereen in de tuin ziet. Wij vonden het belangrijk dat we goed konden zitten en liggen in de tuin. We hebben dus goede tuinstoelen en ligstoelen gekocht. Hoeveel stoelen heb je nodig? Kunnen het ook inklapbare stoelen zijn? Je hoeft niet per se matching tuinstoelen te hebben, kijk wat bij jouw stijl past. In Spanje zijn er minder tweedehands winkels zoals je die in Nederland hebt. Dat mis ik soms wel. Als je in Nederland woont, doe ajb je voordeel ermee om eerst te kijken wat er op marktplaats of in de tweedehandswinkel te vinden is. Vintage baby.

(15) Tafelkleed

We hebben geen geweldige tafel, maar wel een leuk tafelkleed. Het is een groen tafelkleed. Eerder had ik een tafelzeil, maar op de een of andere manier gaat het tafelzeil gauw stuk. Ik doe vast iets verkeerd. Ik ben daarom overgestapt op een stoffen tafelkleed dat ik kan wassen wanneer het vies wordt.

(16) Decoraties

Ik houd van ‘less is more’ maar als je een super kale patio hebt en weinig tot geen groen, dan mag of moet je de boel wel opvrolijken. Het hoeft niet veel te zijn of te kosten: bijvoorbeeld groene of gele sierkussens die lekker zacht zijn en vrolijk ogen. Deze kleuren passen goed bij mijn moodboard. Wat past goed bij jou? Ook heb ik bijvoorbeeld aan een kant een slinger van knalgele ananasjes met een groen topje (eigenlijk is het geen slinger maar een lichtsnoer / tuinverlichting voor buiten). Ik had aan de andere kant van de tuin ook een slinger met groen blauwe rondjes van stof, maar die hebben het niet overleefd. Het waaide te veel in die hoek.

(17) Poster

Je kunt zelf posters maken op Plexiglas of Aluminium want dat is goed geschikt voor buiten en gaat lang mee. Je kunt je poster ophangen aan de wand. Via Albelli kun je zelf iets uploaden (een eigen foto of iets wat je gemaakt hebt op Canva). Het is kost misschien wel wat, maar je hebt er voor een hele lange tijd plezier van.

(18) Dienblad en bekers

Als je wil besparen, moet je geen servies kopen, speciaal voor je tuin. Het ziet er leuk uit, maar je moet ook plek in je keuken hebben om het allemaal te bewaren. Wat ik wel heb gedaan, is een leuke houten dienblad gekocht met een groen blad erop. Als het dienblad op tafel is, vind ik het ook mooi staan. Zelf vind ik het grappig om mijn zelfgemaakte smoothies in oude Bon Maman jam potten te gieten.

(19) Mini-insectenhuis of vogelhuisje

Het is niet alleen ter decoratie, maar ook ontzettend nuttig voor de tuin en fijn voor de kleine schepsels onder ons zoals de bijen en lieveheersbeestjes. Een mini-insectenhuis of een vogelhuisje staat leuk. Bijen helpen bij de bestuiving van planten e.d. en lieveheersbeestjes eten luizen op. En jij helpt deze insecten aan een onderkomen. Ga wel even na hoe en waar je het beste een insectenhotel kunt plaatsen.

(20) Verlichting en anti-muggen

Veel insecten zijn welkom, maar niet allemaal. Zo hoef ik geen muskieten of muggen in de buurt. Meestal heb je last van muggen wanneer het al wat donkerder wordt. Je kunt zelf theelichtjes in oude jampotten branden. Pimp de jampotten op door wat zand van het strand in te doen. Misschien vind je wat touw of lint ook om de pot leuk staan. Een romantische sfeerverlichting heb je in een handomdraai en je jaagt muggen weg als je wat citroen essentiële olie op de kaarsen druppelt.

Oh ja, kids!

Ik hoop dat deze twintig budget tuin tips je helpen om wat van je tuin, balkon of terras te maken. Probeer met alles na te gaan of je het kan hergebruiken. Als je kinderen hebt, vergeet ze niet. Maak een hoekje waar ze lekker een spelletje kunnen spelen met zand, water etc. Wij hadden een zandbak schelp. Je kunt zelfs ook een mini bowlingbaan maken. Er staat een leuke blog op PS Cheryl over een kindvriendelijke tuin. Ik sta niet bekend om mijn groene vingers, maar als je je handen uit je mouw steekt, krijg je er iets prachtig voor terug. Probeer het dus gewoon. Kijk wat je zelf kunt doen met planten.  

Deze blog heb ik geschreven vanuit mijn eigen ervaring van een kale maar volledig betegeld tuin. Ik wilde geen geld hierin investeren, want het was een huurhuis. We verhuizen binnenkort naar een erf van ongeveer 2000m2. Ik heb nog geen idee hoe ik dat groen daar kan of moet onderhouden en wat het plan / moodboard wordt. Daarover zal ik jullie nog op de hoogte houden. Heb jij nog tips? Laat het weten door een berichtje te sturen.

Vond je deze blog leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel de blog of bestel online via mijn affiliatie links. Ik krijg een kleine vergoeding en jij betaalt daar niets extra's voor, nada! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.

Dit vind je misschien ook leuk...