Leven in Spanje uitgaven, zoals boodschappen
Spanje

Leven in Spanje: uitgaven, zoals boodschappen

Als je in Nederland woont en je viert vakantie in Spanje dan voel je je wellicht rijk. Vergeleken met Nederland kun je in Spanje heerlijk uiteten voor een mooi prijsje. Hoe zit het bijvoorbeeld met de boodschappen? Daar hebben we het zo over. In deze blog lees je meer over verschillende uitgaven of kosten voor o.a. wonen, lifestyle (fashion) en boodschappen in Spanje. Ook ga ik kort in op de inkomsten.

In het zuiden van Spanje heb je grote kans om heerlijk op het terras te zitten en van je eten en het weer te genieten. Ook in de winter. Spanjaarden houden – over het algemeen – van buiten eten. Ik bedoel dan niet zozeer buiten in hun tuin, balkon of patio. Neen, buiten de deur. Terrasjes zijn al gauw vol en als je te laat bent, moet je maar even in de rij wachten.

Ha, bijna vergeten te vertellen dat je hier in de middag rond 14:00 uur warm eet. Dat kan ook gewoon tapas zijn. Denk nou niet dat je rond 5 á 6 uur een restaurant in kunt lopen voor een warme maaltijd. De meeste authentieke restaurants gaan dicht en gaan later op de avond weer open. Je mag al blij zijn als ze om 20:00 uur iets warms serveren.

Uit eten 2 personen, meerdere gangen

  • In Amsterdam: rond de 75 euro
  • In Sevilla: rond de 37,50 euro

Drankje doen? Cappuccino

  • In Amsterdam: ongeveer 3,50 euro
  • In Sevilla: ongeveer 1,50 euro

Bron: Numbeo.com

Uitgaven zoals uit eten is relatief goedkoop. Je kunt in Andalusië al gauw de helft uitgeven aan uit eten dan wat je in Nederland zou doen. Dat maakt het ook aantrekkelijk om tijdens je vakantie te ontbijten in een café of verschillende restaurants te bezoeken. Je zult ook zien dat Spanjaarden geregeld buiten de deur eten. Zij besteden over het algemeen relatief gezien een groot deel van hun inkomen aan samen in een restaurant eten.

Wonen

Wonen in Spanje, in ieder geval in Sevilla, is een stuk goedkoper dan in Nederland. Een appartement (3 à 4 slaapkamers) huren in het centrum van Sevilla is ongeveer 1.100 euro. Je kunt een paar honderd euro aftrekken als je op 15 minuten verwijderd van het centrum gaat wonen. Groter wonen zit er dan ook zeker in.

Kijk even op Idealista.es voor een prijsindicatie voor huur of koop. Jammer dat onlangs de energieprijzen hier gestegen zijn, maar dat is overal in de wereld zo. Persoonlijk vond ik het moeilijk om in het begin kwalitatief goede spullen voor ons interieur (denk aan meubels) te vinden. Je belandt al gauw in de Ikea. Betaalbare pareltjes vinden voor je interieur – en in jouw smaak – kost tijd.

We hebben onlangs een huis gekocht; tarieven voor maakloon vielen reuze mee, maar materiaal kan soms duurder zijn dan in Nederland. Dit geldt vooral voor (bewerkt) hout.

Lifestyle, het dagelijks leven

De kosten qua kleding, schoeisel, naschoolse activiteiten, sporten en transport zijn lager in Spanje dan in Nederland. Het is niet zo dat het bijna gratis is. Wij wonen in de buurt van een outlet en wij kunnen zo goedkoop kwalitatief goede kleding scoren. Soms kun je bepaalde producten, zoals winterkleding, liever in Nederland kopen. Gagdets, technologische snufjes, elektrisch apparatuur vind ik hier in Spanje duurder dan in Nederland.

Fashion

Over het algemeen houden Spanjaarden van winkelen, 2 tot 3 keer per week. Het lijkt wel even een gezinsuitje: shoppen in een groot winkelcentrum. Per jaar geeft men 554 euro uit aan kleding. Eerlijk gezegd zegt dit bedrag mij niets, want is het nou per gezin? Worden tieners ook meegerekend?

Nou weet ik dat het niet ongewoon is om kleding cadeau te geven. Maar dit bedrag is aan de lage kant. In de stad waar ik woon, is er onlangs een nieuw mega winkelcentrum gekomen. Het is er vaak druk – afgezien van de siësta tijden. Gek genoeg zie ik in het oude centrum van het plaatsje waar ik woon vaak genoeg alleen maar ouderen.

Update: volgens mijn moeder is de prijs voor kleding aanzienlijk lager in Spanje dan in Nederland.

Online

Veel mensen in Spanje bestellen via Amazon.es. Dat is hier echt BIG. Amazon.nl is in Nederland nog niet zo bekend als Bol.com, maar hier zie je overal Amazon (reclames, vrachtwagens, distributie centra, bezorgers etc.). Amazon heeft naar mijn idee vaak betere deals dan dat je die in de fysieke winkels vindt.

Inkom(st)en, loon en salaris

Gemiddeld gezien, verdient een Spaanse medewerker ongeveer 2.038,59 euro per maand (bij een 40-urige werkweek). In Nederland ligt het gemiddeld inkomen per jaar een stuk hoger, ongeveer duizend euro meer.

Let wel, ik heb het vermoeden dat in Spanje er maar een kleine groep is die een goed salaris heeft. De meerderheid heeft een ‘slecht’ salaris. De website Spanje Vandaag bevestigt mijn vermoedens. Het minimum inkomen is in Spanje nog net geen 1.000 euro en in Nederland is dat wettelijk vastgesteld 1.725 euro.

Er zijn genoeg mensen in Spanje die nog niet eens het minimum inkomen ontvangen. Wij wonen in regio Andalusië. Hier is het gemiddeld salaris 1.837,33 euro. Een stuk lager dan het nationale gemiddelde van Spanje. Jan modaal is beter dan Juan modaal.

Als je in Spanje komt wonen, is het goed om na te denken over je inkomsten. Lees de blog die gaat over inkomsten/geld verdienen in Spanje. In deze blog wil ik me richten op de uitgaven, maar dan is het wel goed om de gemiddelde inkomsten in je achterhoofd te houden.

Boodschappen

De prijzen in de supermarkten zijn doorgaans lager dan de prijzen in Nederland, maar het is niet zo dat die de helft lager zijn. Sommige producten in Spanje zijn zelfs duurder dan in Nederland. Stop daarom in het begin nooit zomaar van alles in je winkelmandje.

Kijk of het qua prijs iets is waar je bereid bent om voor te betalen. Je kunt naar allerlei markthallen of naar de reguliere markt als je goedkoper uit wil zijn. Gemak dient de mens en winkels zoals Carrefour, Lidl, Aldi, en Mercadona zijn bij ons op de hoek. Vergelijk de prijzen even met de AH, Jumbo, Hoogvliet of Coop in Nederland.

Bekijk weer Numbeo.com om een idee te krijgen wat de gemiddelde prijzen zijn. Persoonlijk vind ik dat de kwaliteit (smaak) van bijvoorbeeld vlees in Spanje een stuk beter is dan die van Nederland.

Sommige producten die hier basic zijn, zouden in Nederland tot excellent worden gerekend. En weer andere producten, zoals groenten, kunnen hier een upgrade krijgen. Ik heb het dan niet over de smaak maar meer de hygiëne: ze zijn niet altijd goed gewassen. Dit geldt niet voor de verse voorgesneden wokgroenten in een zak – dat is overigens hier qua aanbod minimaal én duur.

Hoe dan ook, gemiddeld wordt 328 euro per maand uitgegeven aan boodschappen in Spanje (in 2020). De bedragen op de kassabonnen zullen nu in 2023 hoger uitvallen.

Andere kosten

Seguridad Social oftewel de publieke gezondheidszorg is ‘gratis’ in Spanje. Dat klopt niet helemaal, via premies betaalt nagenoeg iedereen mee aan de gezondheidszorg inclusief pensioen. Je hoeft niet apart nog een zorgverzekering af te sluiten.

Daarnaast – en dat is aan te raden – kun je  een particuliere verzekering zoals een tandartsverzekering afsluiten. Dat is relatief goedkoop. Ik raad ook aan om zelf goed na te denken over je pensioen, wellicht is beleggen ook iets voor jou (Meesman of Bitvavo). Onderzoek de mogelijkheden.

Top 10 uitgaven

 Consumptie-uitgaven per productcategorie als % van totale uitgaven (let op: huishoudens in 2017) 
   
1.Huisvesting, water, elektriciteit, gas en andere brandstoffen21.7%
2.Restaurants en hotels16.8%
3.Eten en niet-alcoholische dranken12.3%
4.Transport/Vervoer11.6%
5.Diverse goederen en diensten9.5%
6.Recreatie en cultuur7.4%
7.Kleding en schoeisel4.4%
8.Meubels, huishoudelijke apparatuur en routine-onderhoud van het huis4.3%
9.Gezondheidszorg4.1%
10.Alcoholische dranken, tabak en verdovende middelen3.6%
Bron: Santandertrade

Heb je naar aanleiding van deze blog een vraag? Stuur me een bericht en ik beantwoord het in een blog, zodat anderen ook (gratis) geïnformeerd worden.

Vond je deze blog leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel de blog of bestel online via mijn affiliatie links. Ik krijg een kleine vergoeding en jij betaalt daar niets extra's voor, nada! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.

Dit vind je misschien ook leuk...