voedselverspilling voorkomen, gooi geen eten weg, tips
Plannen

Voedselverspilling voorkomen: hoe kun je eten langer bewaren?

Wist je dat we in Nederland jaarlijks per persoon ruim 33 kilo aan voedsel weggooien? Wat een voedselverspilling. In een eerdere blog schreef ik dat je geld bespaart als je zo min als mogelijk eten weggooit. Je hoeft niet te kopen wat je toch niet gaat eten. Je hoeft ook geen tijd en energie te steken in het koken an sich (als het eten toch in de prullenbak belandt).

Eten weggooien

Normaal gooien we thuis eigenlijk nooit eten weg. Door een verandering in ons huishouden (de grootouders van mijn kids zijn gelukkig voor langere tijd op bezoek) merkten we dat het weer even zoeken was. Ik gooide een kleine portie gebakken aardappelen weg. Het stond te lang in de koelkast. Het overzicht was ik kwijt en hield dus niet in de gaten dat die op moest. Weet je wat ik kon doen? Misschien kon ik van die aardappelen wel een tortilla maken. Dit is maar een idee.

Check, check, double check

Voordat ik ga koken (of voordat er boodschappen worden gehaald) vraag ik mezelf – over het algemeen – het volgende af: Wat voor en hoeveel eten kook ik? Wie eet er mee? Wat heb ik nog in huis (of in mijn voorraadkast)? Wat moet ik nog op het boodschappenlijstje opschrijven? En, hoelang kan ik het voedsel nog bewaren in de koelkast of in de vriezer?

Houdbaarheidsdatum, koelkast

Vaak houd ik de houdbaarheidsdatum voor producten zoals melk, yoghurt en kaas in de gaten (oké, mijn partner is daar beter in). Een dagje of twee na “ten minste houdbaar tot” of “te gebruiken tot” hoeft geen probleem te zijn. Met zuivelproducten zie je of ruik je al gauw als het niet meer goed is.

Zorg er in ieder geval voor dat je koelkast op de juiste temperatuur staat (ongeveer 4 °C). Als je de zuivelproducten eenmaal geopend hebt, bewaar ze dan niet in de deur van de koelkast of aan de voorkant van je koelkast. Heb je een grote blok kaas gekocht en is die wat beschimmeld? Je kunt die stukjes eraf snijden. Doen ze bij de kaasboer ook.

Bewaren in de koelkast of vriezer?

Als je rauw vlees en rauwe vis gekocht hebt, bewaar het dan snel in de koelkast. Je moet het vaak binnen 1 à 2 dagen klaarmaken. Je kunt het ook meteen invriezen. Zo blijft het maanden goed. Restjes van gekookt eten dat je hebt vers klaargemaakt, kun je 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast. Kliekjes kun je bijvoorbeeld de volgende dag als lunch nuttigen.

Je kunt ook gewoon een kliekjesdag hebben waarbij je de restjes als avondeten opeet. Laat trouwens de kliekjes niet de hele dag buiten staan, maar dek het af en bewaar het in de koelkast. Weet je zeker dat je het niet binnen een paar dagen kunt opeten? Vries het na het koken meteen in (let op, wel eerst het eten laten afkoelen).

Planner

Met een weekmenu planner of gewoon een familieplanner weet je waar je aan toe bent qua planning. Zelf gebruik ik de LUNA Familieplanner om mijn nog te halen boodschappen op te schrijven. Ook vind ik het handig om de maaltijden daarop te schrijven. Je kunt trouwens gratis mijn maaltijden planner of weekplanner gebruiken.

Groenten en fruit

Verse groenten en fruit blijven lang goed als je weet hoe je dat goed kunt bewaren. Ik vergeet dat ook wel eens hoor en leer overigens nog steeds bij. Zelf haal ik zo snel als mogelijk de verpakking om de groenten en fruit weg als we eenmaal thuis zijn. Het Voedingscentrum vermeldt echter op de eigen website dat groenten het beste in de oorspronkelijke verpakking bewaard kan blijven.

Groenten, fruit en koelkast

Deze groenten en fruit bewaar je IN de koelkast: aardbei, frambozen, druiven, appels, voorgesneden fruit en groenten, sla, champignon, sperziebonen, bloemkool en boerenkool.

Deze groenten en fruit bewaar je BUITEN de koelkast: citrusvruchten zoals citroen, bananen, komkommer, tomaten, uien (niet bij de knoflook bewaren), aubergine en paprika (beide laatstgenoemde groenten niet bewaren bij fruit en tomaten), kool, courgette, meloen en nectarine.

Groenten, fruit en vriezer

Diepvriesgroenten en fruit kun je natuurlijk veel langer bewaren in de vriezer. Ook kun je zelf na het koken de extra porties die niet worden opgegeten invriezen. Ik doe dat eveneens met de restjes rauwe groenten, zoals stukjes wortel, de stam van de broccoli en ui die ik invries en bewaar voor een soep. Fruit dat te zacht is geworden, maar nog wel goed is, vries ik ook in voor een lekkere smoothie. Denk bijvoorbeeld aan banaan en aardbei.

Meer informatie vind je hier:

Heb je ook tips om voedsel goed te bewaren om zo voedselverspilling te voorkomen? Laat het weten. Wij vriezen thuis brood in, zo blijft het lang vers. Ook met oud brood kun je veel andere gerechten of toetjes mee maken. Een tip is de Good To Go APP. Klik op Good To Go om te weten hoe je maaltijden kunt redden van de prullenbak. Stuur me een bericht met jouw tips.

Vond je deze blog leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel de blog of bestel online via mijn affiliatie links. Ik krijg een kleine vergoeding en jij betaalt daar niets extra's voor, nada! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.

Dit vind je misschien ook leuk...