screenshot documentaire koning op de dam WON YIP BNN VARA
Mamabudget Werk-privébalans

Won Yip, koning op de Dam – must see documentaire

Wie kent Won Yip niet van Dragon’s Den? Ik in ieder geval wel. Dragon’s Den is een televisieprogramma waarbij voornamelijk startende bedrijven een pitch doen in de hoop een investering te krijgen van een panel van rijke gevestigde ondernemers. In de groep van investerende panelleden valt Won Yip op. Hij is niet wit. Hij is van Chinese komaf. Wellicht is dit voor veel mensen niet boeiend, maar voor mij wel. Ik vind diversiteit belangrijk. Iemand zijn of haar uiterlijk valt meteen op, maar diens verhaal is daardoor niet meteen bekend.

Won Yip heeft een verhaal

Het verhaal van Won Yip zie je in de documentaire Koning op de Dam. Hij heeft nog geen biografisch boek, zoals veel bekende Nederlanders tegenwoordig laten publiceren. Nee, hij heeft meegewerkt aan een documentaire. En beeld zegt meer dan woorden ooit kunnen doen. Dat zorgde ook wel dat ik er een beetje overprikkeld van raakte. Ik lees ook liever dan dat iets kijk. Ik kan de materie dan beter doseren. De documentaire die anderhalf uur duurt, heb ik daarom niet in één keer uitgekeken. Ik heb er een tweedelige serie van gemaakt, want ik moest verwerken wat ik zag.

Onverwerkte trauma…

Waarom raakt het verhaal van Won Yip mij zo? Ik wil natuurlijk niet al te veel verklappen over de documentaire, want ik vind echt dat je die zelf moet kijken. De documentaire is transparant en elk levensgebied van Won Yip wordt besproken. Hij zegt wat ‘ie denkt. Misschien maakt dat hem wel de typische Nederlander zonder hem in een hokje te willen duwen.

Zijn familieverhaal is anders dan menig ander familieverhaal van ondernemers hier in Nederland. Won Yip is het hoofd van een familiebedrijf zonder een familieman te zijn. Door zijn trauma – ik kan het echt niet anders beschrijven – is hij zowel succesvol in het zaken doen als solitair (lees: eenzaam) in wat hij doet.

Ondernemerslessen Won Yip

Na de documentaire ben ik voor het schrijven van deze blog op zoek gegaan naar meer info over Won Yip. Hij houdt van 8, het nummer 8. Dat is zijn geluksgetal. Hier zijn daarom 8 ondernemerslessen die je uit de docu kunt halen.

1. Hard werken

Won Yip is een harde werker. In mijn ogen too much, maar goed… ik heb dan ook niet zijn bankrekening, achtergrond en verantwoordelijkheid. Hij heeft voor zover ik kon lezen, geen noemenswaardige opleiding afgerond, maar dat is geen excuus om niet succesvol te kunnen zijn. Hij werkt ontzettend hard om het maximale eruit te halen.

2. Zelfkennis

Won Yip wist al vrij vroeg in zijn leven wat hij wilde doen. Hij wilde geld verdienen. Willen we dat niet allemaal? Ha, hij wilde vrij zijn, niet in een keurslijf gestopt worden, zijn eigen manieren ontdekken om te doen wat hij wilde doen. En dat moest geld opleveren. Hij is een rasechte ondernemer en dat wist hij al heel vroeg. Chapeau.

3. Offers brengen

Als je dacht dat ik ‘hard werken’ bedoelde, dan heb je het mis! Ik heb het idee dat Won Yip veel laat gaan, omdat hij voor zijn familiebedrijf gaat. Hij zei daarover in een eerder interview: “Ik heb een zware prijs betaald voor mijn carrière.” Het bedrijf gaat eerst, en dan komt de familie. Waarom? Omdat hij gelooft dat het zijn taak is om voor zijn familie te zorgen. Geen bedrijf, is geen geld, en dus ook geen mogelijkheid om te zorgen voor de rest. Zelf heeft Won Yip geen kinderen.

4. Verkopen als het goed gaat

Als er een significante markt voor jouw product is dan verkoop je. Won Yip kocht een penthouse in Amsterdam, splitste die in vier appartementen en verkocht drie met winst en regelde zo zelf zijn buren. Tijdens de documentaire gaat het slecht met de horecazaken van Mr. Damsquare. Weet je nog? Corona?!

Alle horecazaken sluiten en er komt via deze zaken geen cent binnen. De docu-maker oppert om misschien dan de zaken te verkopen. Won Yip en zijn zus kijken vol verbazing alsof ze nooit eerder zoiets doms gehoord hebben. Dat is dus de les: je verkoopt geen vastgoed wanneer het super slecht gaat, want dan lijd je alleen maar verlies.

5. Minderen als het slecht gaat

Als je niet verkoopt wanneer het slecht gaat, ga je dus extra op je uitgaven of centjes letten. Even geen luxe. Je kijkt wat je zelf kunt doen om te besparen. Won Yip is niet te beroerd om nog meer zelf de handjes uit de mouwen te steken. Gaan met de banaan. Hij heeft immers geen tijd te verliezen.

“Dus zit Yip drie weken op de Dam, alleen. Elke dag loopt hij door de zaak. Spoelt de toiletten door, doet de koelcel even open en dicht, voert wat onderhoud uit. Hij ruimt z’n administratie op en belt elke dag met heel veel mensen.” Bron: De Ondernemer

6. Visie

Won Yip is meer dan alleen een horecabaas op de Dam, hij investeert internationaal in vastgoed en heeft een bepaalde visie hoe je van 1 euro 2 euro’s kunt maken. Zijn visie, werk en hobby is geld verdienen. In de documentaire zie je dat zijn visie wel groter is dan alleen geld verdienen; hij wil voor zijn familie kunnen zorgen. Hij wil zich daarin niet gelimiteerd voelen.

7. Controle

Een onderdeel van het harde werken is veel controleren. Het is voor mij verrassend hoeveel basale taken Won Yip dagelijks nog zelf uitvoert. Ik krijg de indruk dat hij een selecte club om zich heen heeft, en dat is zijn familie. Hij vertrouwt mensen niet makkelijk. Dat wordt niet gezegd in documentaire. Zo zie ik het. Het vertrouwen moet je winnen. De kans die je krijgt, moet je verzilveren om zijn vertrouwen te winnen. Niemand rent harder dan de baas zelf.

8. Respect

Won Yip heeft respect voor de generaties voor hem. Hij spreekt zijn respect uit naar zijn ouders, hoewel de opvoeding die ze gaven niet mals was. Dat ziet hij ook in en dat bespreekt hij openlijk in de documentaire. Won Yip wil eveneens gerespecteerd worden door zijn familie. Ik denk dat het een kernwaarde is voor deze Chinese familie. Respect voor een ander in het ondernemen hoort erbij. Respect betekent dat je rekening houdt met elkaars grenzen.

Lees ook de recensie over de documentaire Koning op de Dam op Quote en samenvatting op BNN VARA.

“Horecatycoon Won Yip runt als alleenheerser zijn succesvolle familiebedrijf. Alles wat hij aanraakt lijkt in goud te veranderen. Maar achter het succes van zijn imperium en het nieuw aangeschafte penthouse dat hij voor de neus van Brad Pitt wegkaapte, schuilt meer. Is Won wel in staat te genieten van alle rijkdom? En hoeveel invloed heeft zijn duistere Chinese familieverleden op zijn leven als ondernemer? Een zeldzaam openhartig portret van een harde zakenman die niet bang is zichzelf kwetsbaar op te stellen en die bovenal de schaduwzijde toont van het leven in weelde als Chinese migrantenzoon.” Bekijk de documentaire op NPO START.

Wil je de afleveringen van Dragon’s Den terugkijken? Dat kan hier. Heb je een andere must see tip? Laat het even weten.

Dit vind je misschien ook leuk...