In deze blog vind je de beste 5 voorleestip om tijdens de feestdagen op een leuke manier voor te lezen voor de rest van het gezin. Natuurlijk kun je het hele jaar door voorlezen en dat is ook alleen maar goed als je dat doet. Maar tijdens de kerstperiode is het extra fijn als je net iets meer de tijd neemt om voor te lezen. Kinderen kunnen ook voorlezen, dit is een mooi moment om te oefenen met taal. Als je verder naar beneden scrolt, zul je al gauw de 5 beste tips lezen op het gebied van voorlezen. Nu wil ik je graag zelf iets kwijt: ik heb een leuk kinderboek geschreven dat je kunt voorlezen tijdens deze feestdagen. Een korte introductie over het e-book met de titel ‘Een onverwachte sneeuwstorm – Leesplezier voor het hele gezin‘ (Amazon.nl/Bol.com):
Ik schreef een kerstverhaal voor het hele gezin. Het is een ‘feelgood’ verhaal dat zich in de kerstperiode afspeelt. Feelgood maar dat betekent niet dat pijnlijke (maatschappelijke) onderwerpen worden vermeden. In dit verhaal gaat het om ziek worden en dat het zo belangrijk is om een netwerk te hebben. Ik verklap het alvast, zodat ouders weten dat dit boek niet alleen over de koetjes en kalfjes gaat. Het is een verhaal voor zes jaar en ouder, zo kan vrijwel iedereen in het gezin meegenieten van dit verhaal. Want uiteindelijk gaat het echt om samen genieten van het gezamenlijke kerstgevoel.
Je kunt het e-book zelf lezen, maar je kunt het ook voorlezen. Ja, ik heb mijn netwerk gevraagd wat hun beste voorleestips zijn en die deel ik graag met jou. Dat is misschien wel het leukst, iedereen zit bij elkaar bij de vuurhaard of op de bank. Zo kun je samen genieten van het verhaal tijdens deze dagen. Kinderen kunnen dit boek ook zelf lezen, maar als je voorleest, heb je samen plezier.
Hier zijn er enkele tips om het voorlezen een succes te maken.
- Lees eerst het boek zelf. Wanneer je dit boek gaat voorlezen, zal dat veel vloeiender en makkelijker gaan dan wanneer je het boek niet eerder hebt gelezen.
- Kies het juiste moment om het boek voor te lezen. Kijk wat bij je gezin past, misschien is voorlezen voor het slapen gaan wel het beste moment of net na de lunch.
- Neem de tijd. Raffel niets af, wanneer je voorleest, is het tijd om samen iets te beleven, om verbinding met elkaar te zoeken. Ga rustig zitten en las pauzes in zodat de kinderen vragen kunnen stellen. Onthoud dat je niet het hele boek hoeft uit te lezen op één avond. Morgen is weer een dag.
- Creëer ruimte voor creativiteit. Als er illustraties of plaatjes zijn, willen kinderen die graag zien (logisch). Je kunt ze vragen wat ze precies zien en wat ze ervan vinden. Zijn er geen afbeeldingen, dan kun je ze ook vragen waar ze aan moeten denken. Welk plaatje zien ze in hun hoofd? Misschien kunnen ze ook zelf de plaatjes bij het verhaal tekenen?
- Als je voorleest, ben je ook een beetje een acteur en ceremoniemeester. Maak flink gebruik van je stem, door soms te fluisteren, hardop te praten of juist snel en dan weer langzaam. Bedenk verschillende stemmetjes bij de verschillende personages in het boek, kijk hoe je je lichaam kunt inzetten om het verhaal levendiger te maken. Beweeg een beetje naar voren of zwaai met je arm om iets uit te drukken.
Een bonustip is dat je niet moet vergeten om plezier te maken, samen. Misschien willen de kinderen zelf ook een stukje voorlezen. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn.