Leven in Spanje

Houd die energierekening laag, bespaar elektriciteit

In deze blog wil ik delen hoe je zelfs zonder centrale verwarming de herfst en de winter kan overleven. Op die manier bespaar je op elektriciteit en houd je de energierekening laag. Oké, ik moet er wel meteen bij vertellen dat ik nu in Zuid-Spanje woon. Het klimaat is anders dan in Nederland of België. Maarrrrr, de huizen zijn hier gemaakt om zo koel mogelijk te blijven, omdat de zomers snikheet zijn. Dat zorgt ervoor dat de winters in huis best koud kunnen zijn.

Hoe dan ook, Spanje hoort bij Europa en tijdens de winter is het hier een stuk kouder dan normaal. In dit huurhuis hebben we geen centrale verwarming en ook geen kachel. We hebben echt moeten leren hoe om te gaan met deze kou. Een airco hebben we en die kan ook als verwarming gebruikt kan worden. Dit doe ik liever niet om 2 redenen: (1) die warme lucht vind ik nogal droog, en dat is vervelend voor mijn ogen en keel. En (2) dit is niet de meest goedkope oplossing.

Nog even iets, besparen op elektriciteit is niet alleen budgetvriendelijk, maar ook duurzaam!

8 tips om er thuis warm bij te zitten in de herfst of winter

Hoe krijg ik het warm thuis en hoe houd ik de energierekening laag? Als je je verwarming thuis lager zet, dan bespaar je veel energie. Je elektriciteitsrekening hoeft dan niet nog meer omhoog te schieten.

1. Kleed je warm aan: in laagjes

Ik kleed me nu beter aan dan voorheen, het gaat nu zoals de locals dat hier in Spanje doen. Hier in Andalusië zie ik dat mensen vaak een aantal lagen kleren aandoen. Wanneer de kinderen buiten gaan spelen, dan gaat de eerste laag, die dikke trui uit. Onder de kleren die je dan ziet, zijn nog weer wat lagen (heb ik me later vertellen).

Sommige mensen in Spanje hebben zelfs thermo ondergoed aan. In Nederland droeg ik niet zoveel lagen, maar hier in Sevilla doe ik het wel. Er zijn mensen, vaak ouderen, hier in Spanje die overdag een soort badjas in huis aan hebben. Sommigen gaan er mee naar buiten als ze even vuil moeten weggooien of de hond moeten uitlaten. Ik gebruik soms gewoon een badjas (Amazon) (Bol.com). En ik ga er niet mee naar buiten.

2. Houd je hoofd, nek en voeten warm

Zorg ervoor dat je lichaamswarmte niet ontsnapt. Dus trek warme dikke sokken aan. Ik werk thuis, dus overdag heb ik die dan ook aan, met ja wel, warme pantoffels. We hebben hier koude tegels én geen vloerverwarming.

Wanneer ik een ‘belletje met video/beeld’ uit Nederland in het najaar krijg, zie ik wel die gekke blikken hoor. Waarom heeft ze nou een dikke sjaal in huis aan? Buiten heb ik in Sevilla bijna nooit een sjaal om, maar binnen in de winter wel. Het houdt je lekker warm. Je zou ook gewoon een hoed op kunnen hebben (dat staat binnen leuker dan een muts). Houd de warmte ‘binnen’ in je lijf.

3. Slaap lekker

Zorg ervoor dat je warm genoeg gekleed bent om te slapen. Niemand slaapt lekker als die rilt van de kou! Heb je last van koude voeten? Smeer ze goed in en doe lekkere warme sokken aan. Er zijn ook andere manieren om het warm te krijgen wanneer je gaat slapen. Je kan dichterbij tegen je partner aan gaan liggen, als die dat wil en als je die hebt.

Je kan een warme kruik (Amazon) in je bed leggen voordat je gaat liggen. Bol.com heeft ook een aantal warmtekruiken. Investeer in lekker warm beddengoed! Slaap is belangrijk en de juiste temperatuur om te slapen is eveneens essentieel. Je energierekening laag houden moet niet ten koste gaan van je gezondheid.

4. Warmte binnen, warmte buiten

En overdag dag? Ik kan alleen schrijven wat voor mij werkt. Ik werk thuis en overdag kan het best zonnig zijn in Sevilla. Dus ik hou dan (alleen dan) de ramen open, laat het huis luchten en laat ook de warmte binnen. Dit kan niet de hele dag natuurlijk. Zelf neem ik graag een pauze buiten in het zonnetje. Heerlijk. Gratis vitamine D. Voordat het frisser wordt, doe ik alle ramen en deuren weer dicht. Houd de warmte in de ruimte, doe dan deuren dicht! En zorg dat het niet tocht!

5. Helpen kaarsen voor de warmte?

Op elke bespaarplatform is er genoeg discussie over theelichten of waxinelichtjes en andere soorten kaarsen. Zijn theelichtjes wel of niet goed om het huis te verwarmen? Houden deze dingen de energierekening laag? Ik denk dat het beetje effect heeft om kleine afgesloten ruimtes op te warmen. Zelf vind ik het leuk om wat kaarsen aan te steken in de woonkamer. Het zorgt voor een aangename sfeer en geeft meteen al een warm gevoel!

6. Bij elkaar

Hier in Spanje heb je van die minikachels die mensen onder een tafel met groot tafelkleed plaatsen. Iedereen gaat dan om de tafel zitten en de benen gaan dan onder het tafelkleed om warm te blijven. Ik heb zoiets niet, maar ik wilde het wel even delen. Wat ik zelf fijn vind, zijn extra dekens in huis. Bijvoorbeeld op de bank, zodat je alleen of samen lekker warm tv kan kijken. Of bijvoorbeeld een extra kleed op het bed of op je schoot wanneer je thuiswerkt.

7. Gebruik de warmte 2 keer

In de herfst en winter heb ik een andere drink- en eetpatroon dan in de zomer. Ik drink bijvoorbeeld meer warme dranken. En ik maak weer soep. Als je water kookt of een soep voor de dag maak, doe dat in een thermoskan. Je hoeft niet opnieuw water te koken of de soep op te warmen. In de zomer zal ik niet zo snel de oven gebruiken. In de herfst en winter is het weer volop tijd voor de slowcooker (erg energiezuinig en handig) en ovengerechten. Wanneer je ovengerecht klaar is, houd dan het deurtje van de oven open, zodat de hele keuken warm wordt. Gebruik de warmte nog eens.

8. Erop uit in de herfst en winter

Probeer niet de hele tijd thuis te zitten. Dan hoeft de verwarming ook niet aan en dan houd je ook je energierekening laag. Over het algemeen denk ik wel dat je minder uitgeeft als je niet steeds op stap gaat. Maar wees creatief en houd je budget in de gaten. Je kunt bijvoorbeeld lekker gaan wandelen, je eigen thermoskan of thermosfles en boterham in je rugtas meenemen. Zo blijf je in beweging en houd je je lichaam soepel. Je kunt daarna misschien naar een openbare plek zoals de bibliotheek gaan om daar verder te werken of wat te lezen.

Meer tips om je energierekening laag te houden?

Er zijn vast meer ideeën om de energierekening laag te houden. Laat je weten wat jij doet? Ik ben benieuwd. Stuur me een berichtje. Bekijk ook zelf de mogelijkheden voor bijvoorbeeld zonnepanelen en andere soortgelijke (duurzame) vormen.

Vond je dit leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel dit artikel of bestel online via mijn links. Ik krijg dan een kleine vergoeding! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.

Dit vind je misschien ook leuk...