Lekker, goedkoop en verkoelend

Ik heb eerder lang in Suriname gewoond en heb ook stage gelopen op Curaçao. Je zou denken dat ik wel wat warmte gewend ben. Helaas werd ik de eerste keer na mijn verhuizing naar Spanje overvallen door de hitte hier. Ik woon in regio Sevilla en dit schijnt een van de heetste plaatsen in Europa te zijn in de zomer. Om te overleven, moet je in de zomer meer dan genoeg vocht en mineralen in je lijf hebben. Zorg dat je genoeg verkoelende drankjes in huis hebt voor na je siësta. Hier vind je mijn 5 favoriete drankjes – met en zonder alcohol – die je zo thuis kunt maken.

1. IJskoffie

IJskoffie maak je snel en simpel (wij hebben een koffiemachine). Je moet wel van tevoren sterke zwarte koffie of espresso zetten én die laten afkoelen. Vries het dan als ijsblokjes in. Je kunt natuurlijk ook ijsblokjes van water gebruiken, dat weer mixen met koude koffie. Maarrrrr ik vind dat de ijskoffie gauw waterig wordt en dat de lekkere smaak afneemt. Mijn variant is dat je eerst melk* in de mixer / blender doet en mixt. De melk wordt wat dikker en dat is echt alleen maar heerlijk. Na de melk gemixt te hebben, gooi je ook de koffie of espresso ijsblokjes erin en start de blender weer. Liefhebbers van zoet kunnen wat (bruine) suiker toevoegen. Als je suiker pas op het laatst toevoegt, verandert dat in kleine korreltjes of kristalletjes. De suiker lost namelijk niet meteen op in een koud drankje. Vind je dit niets, dan moet je al eerder suiker toevoegen, dus wanneer je koffie nog heet is.

*Je kunt ook gecondenseerde melk gebruiken als je dat in huis hebt. Je hoeft dan geen suiker toe te voegen.

Ben je op zoek naar een koffiemachine? Bol.com heeft een groot aanbod (en keuzehulp). Blijf wel scherp om op zoek te gaan naar die scherpe prijs.

2. IJsthee

Misschien denk je dat je eerst water moet koken om ijsthee te maken, maar dat hoeft helemaal niet. Het is zelfs lekkerder als je het water niet kookt. Want daar wordt thee een beetje bitter van; kokend water verbrandt de thee namelijk. Het kan dus ook anders: water uit de kraan doe je in een fles*, kan of karaf met wat suiker, schijfje citroen of citroensap erbij, en bijvoorbeeld mint en een theezakje. Laat het water in de koelkast goed koud worden. Je kunt er trouwens zoveel bijdoen als je zelf wilt, zoals gemberstukjes, ananas, rood fruit etc. De smaak blijft zo lekker zacht en is toch vol verrassingen van al het extra’s wat je erbij doet. Ik gebruik een glazen fles waar eerder sap in zat (in de supermarkt gekocht). De fles is makkelijk schoon te maken en ziet er leuk uit. Recycle.

3. Fruitwater

Wil je voor iets tropisch gaan, maar met zo min mogelijk ‘dikmakers’ in de drankjes? Drink zelf water met een fris en natuurlijk smaakje: water met stukjes fruit zoals ananas of aardbei. Zet het in de koelkast, zodat de vitamientjes en de smaak goed intrekken in het water. Of je kunt stukjes fruit of fruitige ijsblokjes invriezen en als ijsblokjes in je beker doen met koud water. Op deze manier blijft je drankje het langst koud.

Extra tip

Serveer bijvoorbeeld je ijskoffie of ijsthee niet uit een standaard drinkglas, maar een oude glazen jampot of juist een wijnglas! Recycle. Upgrade. Bewaar een glazen fles die je kunt hergebruiken voor je ijsthee of fruitwater. Je kunt dit soort flessen goed afsluiten.

Ik heb nog twee zomerse dranken, maar deze zijn wel anders dan de vorige. Een drankje is met alcohol en de andere lijkt op een koude soep, maar dan wel wat vloeibaarder.

4. Sangria

Ik heb het idee dat je 1001 verschillende recepten hebt voor sangria. Sangria is een zoete Spaanse drank met wat alcohol erin. Een eenvoudige maar verrassende mix die je zelf kunt maken is een rode zoete wijn, sinaasappelsap en bruisend water. Verder kun je wat suiker aan toevoegen en natuurlijk veel rood fruit en schijfjes sinaasappel of citroen en stukjes appel. Hier vind je een Spaanse Sangria kan of karaf en bekertjes.

5. Gazpacho

Ik moet zelf nog de Andalusische Gazpacho leren maken. Deze zomer zal ik wel moeten, want ik heb onwijs veel tomaten uit mijn tuin geoogst. Ik heb een recept gekregen: Gazpacho is een soep die koud gedronken moet worden. Snijd een aantal de tomaten (8) in grove stukken en doe die in de mixer. Je kunt ook een rode paprika, ui, komkommer, snufje peper en zout en een teentje knoflook erbij doen. Start de blender maar. Voor de smaak voeg je ook wat olijfolie toe en een beetje azijn. Om de gazpacho lekker ‘dik’ te maken kun je brood (zonder korstjes) of ijsklontjes (dat doe ik) toevoegen tijdens het mixen in de blender.

Als je dit te heftig vindt, dan heb ik nog een ander drankje: een bananenmilkshake met wat rood fruit! Melk, bananen, een beetje kaneel, een bolletje of twee van roomijs of vanilleijs. En mixen maar. Je kunt in plaats van icecream ook voor yoghurt gaan en beetje bruine suiker toevoegen.

Heb jij nog een tip of recept voor de beste DIY zomerse drankjes?

Laat het even weten via het contactformulier. Ik ben erg benieuwd!