Mijn Dagboek

Fruitvliegjes, bio hypocriet en

Verwacht deze keer maar gewoon een rauwe tekst over verhuizen in Spanje. Misschien een beetje ‘Ik Vertrek’ achtig. Als je een nieuwe lezer bent van mijn blogs over Spanje, dan wil ik even zeggen dat ik sinds eind 2019 met mijn gezin in Spanje woon en sinds kort verhuisd ben naar het platteland. Eerdere blogs vind je door op Spanje te klikken. Ik verwonder mij nog steeds over het leven in Spanje en niet alleen over het leven ‘en el campo’.

We waren laatst op een verjaardagsfeestje dat na 20.00 uur begon (klasgenootje van mijn jongste; het kind werd 5 jaar). Kinderfeestjes beginnen sowieso wel laat maar door de hitte kun je niet anders dan nog later beginnen. Het was ook wel bijzonder om alle Spaanse mannen daar te zien met hun korte broeken en perfect geschoren benen. Tja, daar kan ik nog wat van leren!

40 plus graden in Sevilla

Even terug naar wat echt heet is, de temperatuur. Door de hitte in de zomervakantie is mijn dag- en nachtritme zo gewijzigd dat ik nauwelijks tijd heb om te bellen met ‘Nederland’. De kinderen gaan laat naar bed, want daarvoor is het nog te warm. Als ze eenmaal op bed liggen dan pak ik mijn werk op. Dat betekent dat ik een echte nachtwerker ben geworden. Ik heb in de zomer minder tijd dan normaal. Hoe doen de mensen hier in Spanje het? De kinderen gaan doorgaans naar een Summer school en oma en opa passen veelvoudig op, op het strand. Dat overweeg ik allemaal ook, voor volgend jaar.

Nu is het even door bikkelen en nog steeds het tevreden zijn met de kleine dingen in het leven. Oké, sommige dingen zijn groot, zoals het zwembad op ons erf. Meer bezit is gewoon meer onderhoud. En, manlief en ik weten nog niet zoveel over onderhoud. Veel uitzoekwerk dus. Andere dingen waar we doorgaans van genieten, zijn bijvoorbeeld de rijpe, donkerpaarse vijgen en de druiven op ons erf. De vorige keer schreef ik over de citroenen en de limonade die ik hiervan maak. Inmiddels heb ik ook al een keer druivensap gemaakt en het smaakt naar meer. Ik deed het in potje… misschien past ‘pannetje’ beter in deze zin, maar ik ben te duf om het aan te passen. En ik werd er eigenlijk ook melig ervan. Anyway, de volgende keer wil ik de druiven in de slowcooker doen, dat is veiliger. Het is namelijk zo dat de druiven heel lang op een laag vuurtje in een pannetje moeten koken of stoven. Zonder water. Het sap komt er vanzelf uit. Daarna zeef je wat overblijft. Echt magisch gewoon. Leuk. Maar ik merk ook dat dit bio gedeelte veel tijd vraagt.

Fruitbomen op erf in Sevilla / Pictures made by Zina

Zero waste & zero energy

Ik zou bijvoorbeeld zelf vijgenjam kunnen maken, maar daar heb ik nu echt ‘zero energy’ voor. Hetzelfde geldt voor zeep. Het liefst heb ik biologisch afbreekbare zeep. Grootste motivatie: onze septic tank, we hebben hier op het platteland onze eigen riolering. Natuurlijk kun je ook biologisch afbreekbare zeep kopen, maar die vind ik peperduur voor onze simpele wasjes. Trouwens, er staat soms veel poeha op de fles van de wasmiddel in de winkel. Je gelooft – wanneer je het koopt – dat je zo super groen bezig bent. Dan blijkt dat alleen de fles van recycle plastic is gemaakt. Uiteraard is dat fijn, maar dat helpt mij bijvoorbeeld niet met het biologische gedeelte voor de riolering. Ik maak nu zelf wasmiddel om de kleren te wassen. Het gaat goed hoor. Manlief vindt het maar niets. Het gaat hem meer om het idee…. De kleren zijn schoon, ruiken goed, ik zie niet wat het probleem is. Gelukkig vindt hij bio zeep ook te duur. En zo lieve mensen…. kun je toch overeenstemming bereiken, denk ik.

Neen, nog steeds lukt het niet om plastic vrij te zijn en 100% bio bio te leven. Na de miereninvasies had ik ineens fruitvliegjes binnen. Echt, alleen spinnen kan ik aan. Those flies have to go! Een vriendin vroeg of ik niet gewoon insectenspray kon gebruiken. En toen was ik om. Ik brak. Ik was om. Sprrrrraaaaaayyyyyyyyyyyyy. Ik heb geen reguliere spray gebruikt, maar een speciale voor hele kleine insecten (en dus minder heftig, of is dat alleen maar een marketingtruc!?!)

Vloeibare wasmiddel wil ik nog zelf maken, maar vloeibare handzeep ging mij toch te ver. Die 100% natuurlijke blok handzeep liet ik dus in de winkel liggen. Ik heb wel een blokje zeep meegenomen … gekocht… om me een keer mee te douchen. Wie weet stap ik ooit wel eens helemaal over. Want ook douchegel moet op gegeven moment bio bio. Een blokje zeep voor persoonlijk gebruik vind ik wel fijn. Goed, er zijn wat mensen die via Google Search op mijn blog belanden, omdat ze meer willen weten over het leven in Spanje. Voor die mensen heb ik een tip: Mercadona, de gewone, simpele supermarkt zonder enige acties, die altijd hetzelfde assortiment heeft, is ook een geschikte winkel voor niet al te hippe duurzame producten die een fluitje van een cent kosten. We gaan trouwens eveneens naar andere winkels, maar als het om producten gaat voor een duurzaam, bio én goedkoop huishouden, slaag ik hier altijd! Uh, ik wil overigens nog wel een stofzuigerrobot (robotstofzuiger) en een stoommachine om schoon te maken. Misschien gewoon eentje van de Lidle hoor. It is just a wishlist, people! Meer elektrische apparaten in huis is natuurlijk ook niet goed voor het milieu en voor de luchtkwaliteit in huis. Toch is het fijn om op een makkelijke manier je huis én werkplek schoon te houden.

Wat olijfjes op ons erf

Ons huis in Sevilla

En, over het huis gesproken. ‘Hoe gaat het met het huis? Heb je nog foto’s?’ Nee, ik heb geen foto’s. Ik wil ook geeneens foto’s maken. Het duurt zo lang voordat alles af is, want de aannemer is dan even in Nederland, of dit, of dat. Ik heb van nature geen geduld en juist dat wordt steeds op de proef gesteld. Helaas kan ik nog niet genieten van de nieuwe douche, want bij het douchen ontstaat er een zwembad in huis en deels in onze slaapkamer.* Dit moeten worden opgelost, Juan! De haard kunnen we niet verder afmaken, want de schilder heeft echt wat steken (lees: klodders) laten vallen etc. En zo is er wel in elke kamer wat. Ik moet iets kunnen afvinken voor een beetje gemoedsrust in dit alles. Er is niets zo frustrerends als een heleboel tabbladen open in je cabeza.

Hopelijk is in september echt alles af. Het minihuisje boven ons huis en gewoon ons eigen huis: af. Dat zou fijn zijn. In september beginnen de kids weer met school, begin ik aan een nieuwe opdracht, is de LUNA Familieplanner 2024 zeker bij veel mensen binnen en kan ik weer mijn financiële administratie anders inrichten. Sinds kort betaal je hier in Spanje je zelfstandige premie aan de hand van je verwachte winst. Je snapt dat ik best wat vragen heb voor mijn beste boekhouder. Nu wacht ik de beantwoording af.

Dat was het. Het van me afschrijven is gelukt. Ik voel me weer opgelucht. Foto’s zullen ooit volgen. Soms vraag ik me wel af of het veilig is om dat allemaal online te zetten. Hoe moet ik hiermee omgaan? Tips ontvang ik graag. Stuur me een bericht of reageer onder de socials. Lieve groetjes allemaal. Fijne nieuwe week.

* We hebben gelukkig nog een andere douche.

Vond je dit leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel dit artikel of bestel online via mijn links. Ik krijg dan een kleine vergoeding! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.

Dit vind je misschien ook leuk...