Plannen Mijn favo & musthaves planningstools
MamaBudget.nl

Plannen: Mijn favo & musthaves planningstools

In deze blog deel ik mijn 7 planning tools met je. Vooropgesteld, ik ben geen planner van nature. Dat vind ik tenminste. Het liefst zeg ik op alles ‘ja’ omdat ik van ontmoeten en allerlei verschillende uitdagingen en activiteiten houd. Is dat herkenbaar? Misschien wel en misschien ook niet. Als je op alles en tegen iedereen ‘ja’ zegt, zeg je vaak ‘nee’ tegen jezelf. Door te plannen, kom je tot rust, heb je inzicht in wat je doet, in wat je moet doen en kun je vooruitdenken.

Cursus plannen

Als tiener leerde ik op een timemanagement cursus – die ik zowat verplicht moest volgen op de middelbare school – dat tijd als een taart is. Je hebt maar zoveel taartpunten. Wie geef je welk stukje of hoeveel taartpunten? Vergeet jezelf niet.

Wat voor planner ben ik? Ik merk dat ik vooral strak plan als ik dingen nogal spannend vind of als ik een deadline heb. Ik wil niet op het allerlaatste moment wachten want dat geeft nog meer stress. Voor mijn opdrachten voor en met anderen vind ik daarom strakke en duidelijk gecommuniceerde deadlines handig, want zo kan ik plannen. We weten dan allemaal waar we aan toe zijn.

De werkelijkheid is vaak anders; niet iedereen werkt uiteindelijk met deadlines of met dezelfde deadlines. Er komt altijd iets tussen etc. Wat ik daarom belangrijker ben gaan vinden, zijn deadlines in een bepaalde timeframe of tijdsbestek. Ik bouw liever een marge in. Dit is ook de reden dat ik liever per maand mijn planning doorneem en verder bekijk hoe de weken er daardoor uit gaan zien.

Omgaan met tijd is bij mij net als zand in een trechter; eerst lijkt het allemaal best langzaam te gaan en dan opeens gaat het heel snel. Ik kom dan in een bepaalde flow waar ik dus gebruik van maak. Een leven met kinderen zorgt er wel voor dat je ruimer moet plannen om in dit soort flow momenten te komen. Je kindje zal net die ene week ziek zijn dat je zo graag wilde pieken. Mom life.

Plannen is balanceren

Zelf houd ik van een bepaalde balans: druk is goed, maar niet op zo een manier dat ik er wakker van ligt. Ik moet ergens naar toewerken, ik moet een vooruitzicht hebben. Ik houd van projectmatig werken. Alles moet een kop en een staart of een begin en een eind hebben, zodat ik het kan afronden. Dat geeft mij een kick en opluchting. Heel veel dingen zijn terugkerend, dat wel. Die dingen worden makkelijker om in te plannen, dat vergt niet de meeste energie gelukkig. Geheel nieuwe opdrachten etc. kosten meer inspanninh, daar moet je dan ook meer tijd voor inruimen.

Door ruimte in je agenda open te laten, ben je creatiever, meer in de rust en stressvrij (ach, zoveel mogelijk dan). Mensen vinden mij zo flexibel. Dat ben ik vaak ook, maar dat lukt niet als ik gespannen ben. Plannen met genoeg marge zorgt ervoor dat ik ruimte in mijn hoofd over heb om na te denken over mijn opdrachten (maar ook over hoe ik dat combineer met mijn gezinsleven etc.).

Sinds ik moeder ben geworden, moet ik vaker ‘nee’ zeggen en niet zozeer tegen mijn kinderen. Als moeder heb ik minder tijd voor al die (leuke) dingen die ik mijn hoofd heb. Ik moet prioriteren, meer duidelijkheid creëren wat ik wil, waar ik tijd aan wil besteden. Ik vind dat soms lastig want ik wil alles tegelijk. Ach, geduld is een schone zaak, niet waar? Ook besef ik dat het nut van je werk leuk vinden nog groter is wanneer je moeder of vader wordt. Je werkt niet alleen om centjes te verdienen. Werken mag… moet leuk zijn om buiten je gezin en sociaal leven ook te kunnen genieten in deze tropenjarenfase.

Mijn musthaves planningstools

Ik ben plan het liefst in de middag of in de avond. Juist zo parkeer ik wat ik nog moet doen voor de komende tijd en kan ik rustig gaan slapen. De volgende dag / ochtend kan ik gewoon meteen beginnen met mijn doelen! Dan kan ik gewoon aan de slag.

Mijn planning tools heb ik het liefst fysiek (niet digitaal), juist omdat ik al zoveel op mijn laptop doe. Het geeft mijn ogen rust en ik kan op een andere manier rustig nadenken. Hier heb je mijn lijstje:

1. Een papieren jaaragenda A5 formaat

Elke dag = één pagina. Mijn persoonlijke agenda kan per jaar van formaat verschillen, maar A5 grootte is fijn. Dit jaar heb ik een simpele, maar vrolijke agenda met een grote spiraal (in het Spaans). Ik schrijf daar vooral mijn werkgerelateerde zaken in en juist om die reden is een schoolagenda niet handig voor mij. In de zomervakantie moet ik enigszins door kunnen. Ik schrijf ook alle andere dingen op die in mijn hoofd voorbijkomen. Elke dag heeft 1 pagina (dagweergave / dagschema). Kijk hier en hier op Amazon.nl voor wat opties voor het jaar 2023.

2. Fineliners om te schrijven

De Stabilo Point 88 fineliners zijn echt mijn favoriet (nu zijn dat vooral de kleuren zwart, donkerblauw en crimson). Deze ‘pennen’ schrijven zo lekker, gaan lang mee én je kunt er ook mee schetsen, een bullet journal bijhouden, tekenen, doodlen etc.

3. LUNA Familieplanner 2023

Inmiddels kunnen we als gezin niet meer zonder de LUNA Familieplanner. Hier schrijf ik de afspraken van de kinderen op, eigenlijk alle afspraken waar we als ouders rekening mee moeten houden. De LUNA is een echte gezinsplanner – o.a. door mij bedacht.

4. Markeerstiften, highlighten die boel

Stabilo Markeerstiften gebruik ik om de afspraken in de agenda of planner op te laten vallen. De stiften zijn zo goed dat ik ze al eeuwen in huis heb. Ik gebruik zelf de klassieke kleuren maar inmiddels heb je ook pastelkleuren. Kies wat bij jou past.

5. Visionboard op papier

Als ik vastloop, is een A3 wit vel echt een uitkomst om weer te brainstormen en het e.e.a. te analyseren. Hoe zit het proces in elkaar? Waar loop ik vast? Hoe kan het anders? Wat kan ik anders doen? Het is ook fijn om op andere momenten te kijken wat je eerder hebt geschreven en getekend – dit als inspiratie voor jezelf of om de motivatie aan te wakkeren. Ik ben best visueel ingesteld, merk ik.

6. Whiteboard, werken en spelen

Een whiteboard vind ik vooral handig als ik samen met anderen ga brainstormen en plannen! Ik heb dit ding al jaaaaren in huis en mijn kids gebruiken het ook met veel plezier (tijdens een spelletjesavond).

7. Mobiele telefoon

Mijn telefoon. Oeps. Ja, mijn telefoon helpt me ook om te plannen. Ik gebruik de timer regelmatig. Zo weet ik wanneer iets klaar is of klaar moet zijn (dat geldt bijvoorbeeld voor het eten in de oven etc. maar ook als je een bepaalde klus in een bepaalde tijd af wil hebben en niet de hele tijd naar een klokje wil turen). Zet je telefoon trouwens op vliegtuigmodus of focusstand om verder niet verstoord of gestoord te worden).

Heb je tips voor mij? Stuur me een berichtje. Ik vind het ook fijn als je iets hebt aan mijn musthaves en mij ’t laat weten. Groetjes!

Alles op een rij

Vond je dit leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel dit artikel of bestel online via mijn links. Ik krijg dan een kleine vergoeding! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.

Dit vind je misschien ook leuk...