Verhuizen naar Spanje met kinderen of een stedentrip naar Sevilla
Spanje

Verhuizen naar Spanje met kinderen

Verhuizen is altijd spannend, voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. In deze blog zal ik vertellen hoe het ons is vergaan om eind 2019 te verhuizen naar Spanje met onze kinderen. Mijn man en ik wisten al gauw dat we in het buitenland wilde wonen.

Onze zoektocht naar een geschikte plek begon toen we al een kind hadden. Ook tijdens mijn tweede zwangerschap waren we bezig met voorbereidingen. Onze kinderen waren jong toen ze van Nederland naar Spanje verhuisden. De oudste was 3,5 jaar en de jongste 1 jaar.

Ik heb me in het begin zorgen gemaakt om mijn oudste. Hij sprak geen Spaans en ik vond hem zo jong om naar school te gaan. Kinderen in Spanje gaan vanaf drie jaar naar school. Dit laatste klopt niet helemaal, in het jaar dat ze drie worden, gaan de kinderen naar school.

Als je kind bijvoorbeeld in december 3 jaar wordt, start die in september al. Kinderen worden geacht zindelijk te zijn wanneer ze naar school gaan. Het warme weer helpt een handje, kinderen zijn al gauw zindelijk.

Geen match…

Ik hield zo vast aan het idee dat mijn kinderen eerst vier jaar moesten zijn om naar school te gaan. ‘Als je zo graag wil vasthouden aan de Nederlandse standaard dan moet je natuurlijk niet verhuizen’, zei ik tegen mezelf.

Overigens was mijn oudste zoon er ook aan toe om te leren en met andere kinderen te spelen. Met de kinderen in de buurt ging het niet meteen soepel. Ze hadden een ander ritme, snapte niet dat hij nog zo jong was, maar al zo lang was (die lange benen toch) en dat hij noch Spaans, noch Engels sprak.

Oefenen

Mijn oudste zoon wilde graag met de spaanse kinderen spelen, maar gaf al gauw aan dat de communicatie met die kinderen niet goed verliep. We oefenden daarom standaardzinnetjes. Zinnetjes die hij kon gebruiken tijdens het spelen. Maar ook zinnetjes voor school (hoe zeg je bijvoorbeeld dat je naar toilet moet).

Uiteindelijk is mijn oudste in het voorjaar 2020 maar 1 dag naar school geweest. Al gauw volgde de lockdown door corona. Hij kreeg gelukkig digitaal les en huiswerk. Zo konden we allemaal thuis Spaans oefenen.

Toen de scholen weer begonnen, kreeg hij  tussendoor hulp met de taal. Leerkrachten gingen aan de hand van een dialoog met hem de taal oefenen. Hij wilde niet de standaard zinnen en woorden oefenen. Dat vond hij te makkelijk en dat zag zijn juf ook in. Achteraf snap ik dat, want dat deden we thuis in het begin al.

Wij zijn zelf nog de spaanse taal aan het leren. We spreken thuis geen Spaans, simpelweg omdat onze Spaans niet geweldig is. En steeds meer studies tonen aan dat het goed is om thuis de moedertaal te blijven praten.

Er zijn wel momenten op een dag dat we Spaans praten om te oefenen. Ik lees dan een spaans kinderboekje voor terwijl ik Google Translate aan heb staan. Zo kan ik mijn uitspraak oefenen. En ik peil meteen de woordenschat van mijn jongens.

We zijn de hele dag wel erg bezig met taal. Spaans, maar ook Nederlands. Onze kinderen krijgen officieel geen Nederlandse les dus wij als ouders moeten hen het een en ander meegeven. Het is een uitdagende zoektocht, maar waardevol. Naast Pinterest zijn er heleboel boekjes die kunnen helpen met de taalontwikkeling, zowel in het Spaans als in het Nederlands.

Privéschool?

We hebben overigens gedacht om onze kinderen op een privéschool te zetten. We hadden een goed gesprek en gevoel bij een privéschool bij ons in de buurt. De openbare scholen in onze wijk hadden geen plek. Ik dacht dat het wel handig zou zijn om onze oudste zoon voor het eerste jaartje naar een privéschool te sturen.

Uiteindelijk hebben besloten om het niet te doen, want het zou op lange termijn een grote kostenpost worden voor ons. Reken maar uit: 2 zoons, minimaal 500 euro per maand per persoon en de kosten lopen op. Wellicht is een privéschool handiger als je kinderen op latere leeftijd naar Spanje komen.

Onze eerste prioriteit was dat de oudste eerst Spaans zou leren op een goede school. Via via hebben we die school dus ook gevonden. Het niveau van het Engels was aan het begin wel ietwat beneden niveau (inmiddels kan ik zeggen dat het in 2 jaar aanzienlijk is verbeterd). Ik had het dan over de uitspraak van de leerkrachten die het vak Engelse les geven. Thuis proberen we dat zelf te corrigeren en gelukkig hebben we genoeg engelssprekenden in ons netwerk.

Intensief

De spaanse kinderen in onze omgeving hebben veel (sport)activiteiten na school en sommigen zelf ook engelse bijles. Wij hebben ervoor gekozen onze oudste zoon niet meteen op een activiteit te plaatsen, omdat een verhuizing voor een jong kind best intensief kan zijn. Nu gaat het goed met de communicatie met zijn vriendjes, thuis en op school. Hij heeft inmiddels een eigen naschoolse activiteit.

Guardería

Kinderen tussen 0 en 3 jaar kunnen naar de crèche. We hielden onze jongste zoon een tijdje thuis. Maar begin 2021 moest ook hij eraan geloven. Hij ging naar de crèche om zijn taal bij te spijkeren en zodat ik weer wat ruimte had om mijn werkzaamheden op te pakken.

In september 2021 ging hij net als zijn grote broer naar de basisschool. Wij hebben met hem nooit de spaanse taal geoefend. Hij heeft heus wat opgepikt toen we met zijn broer oefenden. Jonge kinderen pikken taal sneller en natuurlijk op. Kijk even op Pinterest voor leuke ideetjes.

Laatste weetjes

  • Naar de crèche gaan, betekent dat je elke dag, de hele dag, wordt verwacht van maandag tot en met vrijdag. Wij kozen ervoor om onze jongste zoon alleen in de ochtenden te laten gaan (van 09:00 tot 14:00 uur).
  • Onderwijs in Spanje kent 3 smaken: openbaar, privé (internationale scholen) en semi-prive (Concerdato: veelal katholieke scholen). Thuisonderwijs is niet toegestaan.
  • La Educación Infantil: vanaf 3 maanden, nul dus, tot 3 jaar gaat je kind naar de crèche en van 3 tot 6 jaar naar de voorschool. De voorschool hoort gewoon bij de basisschool. In het algemeen is het een aparte vleugel van de school. Vanaf 3 jaar leren ze spelenderwijs het alfabet en worden ze gestimuleerd om te schrijven.
  • Vanaf 6 jaar is onderwijs voor kinderen verplicht. Dan begint de educación primaria.
  • Onze kinderen gaan elke dag van 09:00 tot 14:00 uur naar school. Wij halen ze op en lunchen (warm eten) samen thuis. Kinderen kunnen ook eenmalig of structureel op school overblijven en daar warm eten en een naschoolse activiteit ondernemen.
  • Openbare scholen zijn gratis, maar je moet wel betalen voor hun lesmateriaal (geldt in ieder geval voor leeftijd 3 tot 6 jaar). Je wordt verwacht een kleine ouderbijdrage te leveren voor de knutselspullen.
  • De zomervakantie duurt lang (juni t/m september) en houd rekening met allerlei katholieke feestdagen. Ik houd die bij in de LUNA Familieplanner.

Meer info via Nuffic en lees ook een ervaring over inclusief onderwijs in Spanje.

Bestel de LUNA Familieplanner 2023 via de uitgever (altijd gratis verzending)

Bestel de LUNA Familieplanner 2023 via Bol.com

Aanraders:

1000 Bilingual Words, Palabras Bilingues: Desarolla el vocabulario y la lectura: Spaans en Engels. Dit soort boeken zijn echt musthaves. Als kinderen nog niet kunnen lezen, kunnen ze er ook ‘gewoon’ in kijken, omdat er zulke leuke plaatjes in staan. Het is net als een zoekboek, maar dan geordend.

Kinderen kunnen dan aanwijzen wat ze interessant vinden. Het is ook een handig boek voor de ouders, want het is in het Spaans en Engels. Zo leer je wat bij. Je leest woordjes en korte zinnen voor en kunt meteen je uitspraak oefenen.

Andere opties op Amazon.nl zijn: My First 500 English/Spanish Words / Mis primeras 500 palabras Bilingual Book, Primeras 100 palabras, 100 first words en My First 1000 Spanish Words: A Search and Find Book (let wel, geen hardcover en meer voor wat oudere kinderen).

Bol.com heeft ook wat opties:

Heb je nog een vraag voor mij n.a.v. deze blog? Stuur me gerust een bericht! Ik probeer je vraag via een blog te beantwoorden zodat meerdere mensen daar (gratis) profijt van hebben. Groetjes daar!

Dit vind je misschien ook leuk...