Verhuizen naar Spanje met kinderen of een stedentrip naar Sevilla
Leven in Spanje

Verhuizen naar Spanje (tips: dozen inpakken en wegwezen)

Ik kan alleen maar schrijven over onze eigen ervaringen. Toen duidelijk werd dat we naar Spanje wilden verhuizen, was het duidelijk dat we goed moesten nadenken over onze spullen. Wat nemen we mee? Wat blijft hier? Wat verkopen we? Wat geven we weg aan ons eigen netwerk? Wat laten we (gratis) ophalen door de kringloopwinkel? Wat gooien we weg?

Verhuizen checklist

Ja, zoveel vragen, maar dat hielp wel om de door de spullen heen te gaan en te sorteren. Ik maakte een eigen checklist en zo ook meteen inventaris van onze spullen. Zo kon ik opschrijven wat We onderverhuurden (legaal) ons huis tijdelijk en daardoor hoefden we ons huis niet helemaal leeg te halen. Toen we onze besluit na iets minder dan een jaar hadden gemaakt, zegden we onze huurcontract op. De volgende huurder was geïnteresseerd in wat we achterlieten.

Even terug, toen we naar Spanje verhuisden voor een sabbatical hebben we meteen het grootste deel van ons huisraad meegenomen. We sprongen in het diepte en wilden echt helemaal ervaren hoe het is om een thuis te creëren in Spanje. We hebben alles zelf ingepakt, een groot verhuisbedrijf kwam alles ophalen en binnen een week hadden we onze spullen op ons Spaans woonadres.

Wanneer inpakken voor de verhuizing?

Met kleine kinderen in huis is mijn advies om gaandeweg zoveel mogelijk in te pakken. Pak in wat je de komende tijd niet nodig hebt. Wacht niet op het laatste moment. Op die manier kun je ook beter inschatten wat je verhuiskosten zijn. Iemand herinnerde me eraan: ‘Naomi, het gaat niet om het aantal kilo’s maar om het aantal kubieke meters (m3). Dus verhuis je een babybedje dat je niet elkaar haalt om wat voor reden dan ook, stop die zoveel mogelijk vol.

Verzamel voldoende verhuisdozen, noppenfolie, inpakpapier en tape voordat je begint met inpakken. Label de dozen duidelijk met de inhoud en de kamer waar ze naartoe moeten. Dat scheelde ons veel werk. We hadden de dozen een nummer gegeven en bij aankomst wisten de verhuizers waar elke doos naar toe moest. De kamers hadden namelijk ook een nummer op aan A4.

Nog iets, houd tijdens het inpakken ook een lijstje bij wat in de koffers en handbagage mee moet. Je moet echt genoeg spullen bij je hebben om een week of twee te kunnen leven. Voor onze kinderen had ik een speciale handbagage met alleen speelgoed en knutselspullen. Of een tas met verzorgingspullen voor de jezelf en de kinderen.

Houd ook een map bij je met belangrijke documenten zoals de paspoorten, rijbewijzen, geboorte uittreksels, eventueel trouwakten etc. Vergeet financiële documenten niet, zoals je salarisstrookjes en contract (mocht je nog in dienst zijn).

Alles opzeggen?

Voordat je daadwerkelijk verhuist, zorg dat de de nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, gas, water en internet in Nederland zijn afgesloten. Denk ook aan je inboedelverzekering etc. Wanneer je officieel verhuisd bent, kun je je nieuw adres doorgeven aan Nederlandse organisaties en bedrijven.

Eén tip: behoud een Nederlands 06-nummer. Er zijn genoeg dual sim mobiele telefoons; hierdoor kun je bijvoorbeeld zowel een Spaans als Nederlands simkaart in de mobiel plaatsen. Kijk of je een thuisfrontcommissie kunt samenstellen, of een Nederlandse commissie van familieleden en/of vrienden. Wellicht kun je een adres opgeven zodat je je mobiele telefoonnummer blijft behouden. Zelf ben ik al sinds jaar en dag bij Ben. Ik ben daar dik tevreden over.

Vond je dit leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel dit artikel of bestel online via mijn links. Ik krijg dan een kleine vergoeding! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.

Dit vind je misschien ook leuk...