Mijn Dagboek

Ik zou nooit…

Als ik in Nederland zou blijven wonen en dus niet verhuisd zou zijn in Spanje, dan…

  • Had ik nooit de regen in Europa leren waarderen…
  • Had ik nooit mij volledig gestort op ondernemerschap…
  • Had ik nooit de behoefte gehad om groener te wonen en naar het platteland te verhuizen…

En waarschijnlijk zijn er nog meer dingen die ik nooit of anders zou doen als ik in Nederland was blijven wonen. We zijn nog steeds in de ontdekkingsfase met de nodige ‘ups & downs’. Mensen complimenteren ons dat we die stap hebben gemaakt om onze droom te verwezenlijken in Spanje. Wat een moed, durf, lef… Maar eigenlijk heb je ook diezelfde durf nodig om in Nederland te blijven wonen. Het is misschien zelfs nog een grotere uitdaging om in ons kikkerlandje je droom te realiseren. Doordat we vertrokken, hebben we meer tijd gehad en genomen om na te denken over wat we echt willen. En achteraf gezien blijkt het voor mij niet onwijs veel te zijn. Ik wil gewoon meer zon, meer licht.

Anders-zijn

Ik heb een chronisch vitamine D tekort (als ik in Nederland was blijven wonen). In Nederland heb ik vrij vaak overwogen om naar de zonnebank te gaan, maar ik durfde niet. Een zonnebank stimuleert de aanmaak van vitamine D niet tot nauwelijks. En, ik was een beetje bang wat anderen zouden denken. Je gaat toch niet met je mooie zwarte huidskleur onder de zonnebank? Hier in Spanje heb ik dat probleem niet: e ris volop zon! Ook heb ik losgelaten wat anderen mensen wel of niet denken. Oké, het laatste is misschien niet 100 procent waar maar in ieder geval wel meer dan in Nederland. Het is niet zo dat ik in Nederland constant bezig ben geweest met de mening van anderen. Maar je houdt er rekening mee. Hier heb ik het ‘anders’ zijn omarmd. Ik doe mijn best om de taal te leren, de cultuur te begrijpen maar ik zal nooit een Spanjaard worden. Niet gevoelsmatig en ook niet op papier.

En misschien is dat ook een reden dat ik een dagboek bijhoud: om mijn ‘alien’ zijn in dit deel van de wereld te beschrijven. Is het ook een vervreemding van mezelf of word ik juist meer mezelf? Ik heb de laatste tijd zoveel geleerd over hout, vuur, houtkachels, haard etc. We hebben geen centrale verwarming; mensen gebruiken van hun airco voor de verwarming. Wij hebben ook airco’s maar in de woonkamer vind ik onze houtkachel of vuurhaard eigenlijk wat hebben. (Te bedenken dat ik het eerst tijdens de verbouwing wilde slopen). Ik vind dat ding best leuk, maar wat gaat er toch veel tijd inzitten in het begin. Het is zo basaal (fikkie stoken) maar er zit ook een hele wetenschap en techniek achter. En dan komt ook de frustratie, wie verkoopt er nou vochtig hout in te winter?! Zeer prijzig en niet te stoken. En dat is dan ook de les, in de zomer bereid je je voor. Wat je gesnoeid hebt, laat je drogen. Je zaagt wat om. Je bewaart karton, eierendozen en toiletrollen. Je koopt (goedkoper) hout dat je zelf ook kunt drogen en voilà … Je bent echt klaar voor de (late) winter. In elk seizoen is er wel wat te doen.  We leren steeds bij.

De jongens voor de houtkachel vuurhaard in Spanje Sevilla
De jongens tijdens de kerstvakantie voor de vuurhaard met hun dikke pyjama’s.

Ik weet nog dat ik in de zomer in een outlet een hele dikke pyjama zag voor de jongens. Het was rond de 40 graden Celsius en de verkoper moest, ondanks de airco zweten, toen hij zag wat ik wilde afrekenen. ‘Wel heel erg warm,’ zei hij. Ja, in de winter moet ik meer betalen voor dezelfde pyjama’s en ik wilde alvast voorbereid zijn.

De feestdagen

Wilde ik nog wat schrijven? Ja, ik bekeek net mijn vorige blog en daar had ik iets geschreven over de feestdagen; dat er nog een update zou komen. De feestdagen hier waren chill, genoeg Spanjaarden in Sevilla die voor de feestdagen terugkeren naar hun geboortedorp. Sevilla is in deze periode dan ook echt de plek voor de Sevillianen. En de expats die niet naar huis kunnen. En de toeristen die de zon opzoeken. Nog voordat de kerstvakantie begon, heb ik Balthazar gespeeld op de school van mijn jongens. Doorgaans, in deze regio althans, schminkt iemand zich zwart om de zwarte koning te spelen. De Drie Koningen die baby Jezus bezoeken hebben hier typische uiterlijke kenmerken. Overigens staat in de Bijbel dat Maria en Josef kraamvisite kregen van magiërs. Niet bepaald christelijk volk zou je denken, wel mensen die geloven dat er meer in het leven is. En dat kregen ze ook te zien. Het Leven zelf.

Mijn Balthazar debuut…

Goed, door passief actief te acteren was er geen prominente rol voor black face. Ja, je gezicht schminken om je zwart te kunnen voordoen heet black face. Ook al betreft het een mooie rol zoals deze. Zelfs in Sevilla zijn er genoeg donkere mensen die deze rol kunnen spelen. Geen idee of ik het volgende keer ook doe, maar voor nu voelde het goed. De kerstdagen verliepen ook rustig. We hebben kerst gevierd met de Amerikaanse opa en oma en wat anderen die we hier hebben leren kennen. Daarna werd manlief al gauw weer jarig dus een minisurprise party gevierd. We moesten gauw door want Oud en nieuw vierden we grootst (lees: zoals we niet eerder in Spanje hadden gedaan). Voor het eerst in ons nieuw huis met o.a. een Spaans gezin. Het was erg leuk, er waren veel hapjes, we deden veel spelletjes samen en we sloten het jaar af op de Spaanse manier.

Die druiven… PS Ik ben hier ook mijn eigen black hair kapper geworden en heb mijn haar zelf geknipt (bijgewerkt door een vriendin, dat wel).

Dat betekent dat we elke drie seconden een druif voordat het 12 uur werd opaten: we gingen het nieuwe jaar gezond in. We liepen naar ons dakterras, proosten daar en wat was er veel vuurwerk van de omliggende kernen te zien. Deze keer lieten we 5 januari de Cabalgata voor wat het was; een optocht van de Driekoningen en de grote groep bedoeïen (hele groep is zwart geschminkt). Het is een festijn om de leuke wagens te zien en om veel snoep te vangen en op te slaan. Wij hebben al meer dan genoeg snoep. Meer dan gezond voor ons is. De kinderen kregen weer cadeaus (Sinterklaas, Kerst en nu Driekoningen). De truc is vooral om de kinderen te geven wat ze nodig hebben én leuk vinden. En kleine attenties zijn ook cadeaus. Enfin, en toen gingen de scholen weer open. De vakantie was alweer voorbij. Heerlijk.

Oh ja, als ik Nederland was had ik nooit zelf limonade gemaakt of een bescheiden choco cakeje gebakken (Bizcocho stijl: super easy dus maar ik heb nog geen perfectie bereikt, falta 1 huevo).

PS Mocht je op zoek zijn naar de LUNA Familieplanner 2024 dan kun je die kopen via mijn webshop, Bol.com of Amazon.nl (eigenlijk wel via alle online boekhandels e.d.).

Vond je dit leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel dit artikel of bestel online via mijn links. Ik krijg dan een kleine vergoeding! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.

Dit vind je misschien ook leuk...