Money, Geld in je hand
Mamabudget

Boekrecensie: Van F*CK YOU MONEY tot FIRE

Auteur Merijn Heijnen schreef een interessant boek over money, “zodat je voldoende geld hebt voor wat jij belangrijk vindt of niet altijd of nooit meer hoeft te werken”. Ik heb het boek van kaft tot kaft in een mum van tijd gelezen.

Sinds ik ondernemer ben, ben ik ook anders met geld bezig. Ik denk weer meer aan besparen, investeren, maar ook aan de waarde van plezier of genot. ‘Van F*CK YOU MONEY tot FIRE ‘ is overigens niet per se een boek voor ondernemers. Het is wel een boek dat je beweegt om het een en ander te ondernemen in je leven. Hoe kun je anders omgaan met geld?

Privilege en geld

In deze blog lees je wat ik verder van dit boek vind. Heijnen schrijft vanuit een bepaald privilege – niet iedereen is ooit managementconsulent geweest – en is zich daar ook bewust van. Toch kan elke lezer iets leren uit dit boek. Wanneer je wil loskomen van een drukkende sleur of van financiële afhankelijkheid, moet dit boek lezen.

“Mensen willen wel veranderen maar niet veranderd worden.”

Heijnen, 2020

Geld, gedachten en gedrag

Ik vond de inleiding nogal aan de lange kant. Ik snap wel dat Heijnen daar uitgebreid de tijd voor neemt. Als je het over geldzaken hebt, is het belangrijkste dat je gedachten en daarmee je gedrag verandert. En helaas is dat niet het makkelijkste. Het is wel mogelijk, en jij kan het ook. Het boek dwingt je om verder na te denken over geld (money hè) en je leven. Als je je leven anders wil inrichten, moet je kijken hoe je omgaat met geld.

Gezinsleven en geld

De auteur heeft zelf geen kinderen, maar gaat dit onderwerp niet uit de weg. Dat vind ik fijn, want het biedt handvaten, maar ook stof tot nadenken. Want, hoeveel geld wil je je kinderen meegeven wanneer ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Of wanneer je sterft? Niets is ook een antwoord denk ik dan. Maar het is goed om de volgende generatie een handje te helpen.

“Wil je meer tijd doorbrengen met je opgroeiende kinderen?” Dat is ook waardevol natuurlijk. Op elk gebied van je leven legt Heijnen uit dat er genoeg keus is. Wat kies jij?

Verder is het ook goed om je kinderen money wise te maken. Welke waardevolle lessen over geld geef jij hen mee?

Beleggen

Dit boek leest aan de ene kant lekker weg; Heijnen gebruikt voorbeelden om het allemaal praktisch te maken. Het boek gaf mij nieuwe inzichten. Ik snap nu eindelijk wat wordt bedoeld met jezelf uit te betalen. Hoe investeer je in jezelf nu en later?

En aan de andere kant zal ik bepaalde stukken over beleggen toch opnieuw moeten lezen. Dit onderwerp is vrij nieuw voor mij. Het is niet erg om het boek dan ook als een encyclopedie of naslagwerk te gebruiken.

Money lessons

Tot slot: Heijnen heeft genoeg kennis in huis die hij met de lezer wil delen over motivatie, verdienen, besparen en je geld laten groeien. Het boek had net zo goed het geldalfabet van A tot Z kunnen heten met een inleiding over gedrag.

Heijnen beschrijft verschillende tools, strategieën en mogelijkheden; er valt voor iedereen wel wat te halen. Je hebt geen excuus. Schrikt het woord F*ck of FIRE je af? Niet doen, want het boek gaat over financiële onafhankelijkheid of zelfs verantwoordelijkheid, maar dat is geen sexy titel.

Wie na het lezen van dit boek nog meer informatie wil, raakt niet teleurgesteld. Heijnen heeft een waslijst aan linkjes en boeken die hij graag met je deelt.

Lezen en doen

Ik raad het boek aan, voor mensen die al langer bewust bezig zijn met hun financiën en voor mensen die net gestart zijn met die bewustwording. Als je nog moet beginnen met deze stap, dan raad ik ook aan om de eerste delen van het boek goed te laten bezinken. Lezen dus. Pauzeren. Nadenken. Herlezen wellicht. En doen, vooral doen.

“Het is mogelijk om je gedrag aan te passen en te kiezen voor een levensstijl die je gerust ‘bewust’ kunt noemen”.

Heijen, 2020

Heb je een vraag of opmerkingen n.a.v. deze blog? Laat het even weten via een berichtje.

Dit vind je misschien ook leuk...