10 redenen waarom je een familieplanner nodig hebt
Spanje

Een huis huren of kopen in Spanje …

Een van de vele vragen die ik krijg, gaat over huisvesting: huren en kopen. Als je naar Spanje vertrekt, hoe regel je dan een woning? Er zijn zoveel opties. Afhankelijk van de tijd en het budget kun je een goede keuze maken.

Sommige mensen schakelen al gauw een makelaar in, sluiten een extra hypotheek af en kopen een huis aan de kust. Uiteraard zijn er ook genoeg mensen die het zonder hypotheek kunnen kopen.

Weer anderen huren eerst een huis voordat ze besluiten zich ergens permanent te vestigen. Dit gold ook voor ons. Zoals ik eerder schreef hebben we eerst verschillende plaatsen bezocht. We werden verliefd op regio Sevilla. We kwamen terug om een huurhuis te zoeken.

Website voor Spaanse huurwoningen

Er zijn verschillende websites die je kunt raadplegen om te zien welke huurhuizen beschikbaar zijn. De meest bekende is Idealista.es. Als je veel zelf wil regelen, helpt het als je een netwerk hebt. Het hoeft helemaal geen groot netwerk te zijn. Naast een netwerk heb je NIE (Spaanse Burgerservicenummer) en Spaanse bankrekening nodig.

Wij hebben onze NIE in Spanje zelf geregeld. Inmiddels hoor ik dat het beter is om dit alvast in Nederland te regelen. In Spanje zijn de wachttijden door covid/ corona langer geworden. Normaal betaal je een paar tientjes per persoon voor een NIE. Als je dit via een bureau laat doen, ben je al gauw honderd euro kwijt. Het scheelt in dat geval wel weer wat tijd.

De foto’s op Idealista zien er over het algemeen best zielig uit. Het is alsof mensen geen moeite doen om foto’s te maken die er enigszins goed of professioneel uit zien. Het kan ook zo zijn dat meerdere makelaars dezelfde woning aanbieden op de verschillende websites.

Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden om digitaal de woning te bekijken: 3D visualisaties en online tours door het huis etc. Het allerbeste is om de woning toch zelf te checken. Je kunt het ook uitbesteden aan jouw eigen uitgekozen makelaar. Maar dan betaal je ook meer.

Niet altijd wordt het precieze adres op internet vermeld. Ik heb me laten vertellen dat makelaars bang zijn dat potentiële kopers zelf contact opnemen met de eigenaren en zelf een deal sluiten. De makelaars lopen zo hun commissie mis.

Je kunt aan de hand van de gegeven informatie, foto’s en Google maps alvast de buurt scannen. Is dit wel een wijk waar we willen wonen? Welke voorzieningen zijn er in de buurt? Is de buurt groen genoeg? Kun je zo naar het stadscentrum of supermarkt?

Verschillende spaanse woningen

Er zijn zoveel verschillende typen woningen in Spanje. Het is handig om van tevoren een wensenlijst te hebben. Waar moet de woning voor jou aan voldoen? Je kunt in een appartement gaan wonen. Vaak hoort bij een appartement een groot zwembad.

Ook kun je in een rijtjeshuis wonen, al dan niet met een afgesloten straat en eigen hofje plus zwembad. En eigen parkeerplek.

Je kunt in een finca wonen, een huis dat wat afgelegen is, op een boerderij. Je woont landelijk en hebt meer ruimte om het huis, omdat je een groot erf hebt. Let op, de regels hiervoor zijn anders. Ik zal daar eens een blog over schrijven.

Ook kun je in een meer bebouwd gebied wonen in een villa. It is all about the money. Wij wonen nu in een rijtjeshuis met een afgesloten straat. Het idee was dat de kinderen in het straatje zouden kunnen spelen of in onze de tuin.

Veel nieuwbouwwijken hebben een gemeenschappelijk zwembad. In de meeste gevallen is het zwembad maar een paar maanden per jaar open. Van eind juni tot eind augustus meen ik. Best jammer als je bedenkt dat het eerder en later in het jaar ook warm kan zijn.

Een huurcontract in het Spaans

Als je gaat huren, heb je ook een huurcontract nodig. De makelaar wil weten of je de huur kan betalen en zal ook de nodige papieren daarvoor vragen. Wij wilden een zoveel mogelijk leeg huis. Onze woning was gelukkig nagenoeg leeg voordat we introkken. Ik wilde zoveel mogelijk een thuis creëren zonder andermans spullen.

Het merendeel van de huurhuizen worden gemeubileerd verhuurd. De huiseigenaar heeft enkele spullen in het huis achtergelaten (en dat kwam ons toch goed uit). We hebben daarom die spullen opgenomen in een inventarisatielijst.

Alles gaat overigens in het Spaans. Wij kregen hulp van iemand die meeging en bepaalde dingen vertaalde. Ik ken mensen die minder goed Spaans spreken en evengoed zelf een huis huurden.

Het is goed om alles goed door te nemen en ook iemand anders mee te laten kijken als je nog niet helemaal zeker van je zaak bent. Het huurcontract in het Spaans heb je overigens nodig voor andere zaken zoals inschrijving bij de gemeente, en openen van een bankrekening etc.

De ingangsdatum van het huurcontract is natuurlijk belangrijk. Nederlanders hebben graag alles ruim van tevoren uitgestippeld. Spanjaarden wachten voor mijn gevoel af tot op het laatste moment. Als een huis wordt verhuurd, is het ook per direct beschikbaar. Er wordt dan verwacht dat je meteen het huis huurt.

Je kan wel onderhandelen over de startdatum van het huren. Houd er rekening mee dat je aan het begin een groter bedrag aan geld betaalt: eén maand huur, een maand borg en een maand commissie voor de makelaar.

Gas, water en licht (elektriciteit) hoort bij ons niet bij de huurprijs. Doorgaans is de huurprijs exclusief deze zaken. We laten de betalingen automatisch lopen via onze rekeningen. Huren voor lange termijn houdt in dat je minimaal 1 jaar lang huurt.

Huurders in Spanje lijken op papier meer rechten te hebben dan verhuurders. Boetes voor bijvoorbeeld het openbreken van het contract zijn voor verhuurders zwaarder dan voor huurders.

Het voordeel van een huurhuis is dat het onderhoud niet jouw verantwoordelijkheid is. Als je pas in Spanje woont, weet je ook niet wie je zou kunnen benaderen voor bepaalde klusjes. Niet alle informatie is beschikbaar via internet. Je moet nog een groter netwerk opbouwen.

De mensen moet je nog leren kennen en vertrouwen. Ik hoop binnenkort meer informatie te delen over het kopen van een huis in Spanje. Informatie volgt. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur me dan een berichtje.

Dit vind je misschien ook leuk...