Deze blog schreef ik eerder, voor de zomervakantie in 2020! In 2021 vierden we vakantie in Spanje en dit jaar weer in Nederland (maar ook in Suriname). 

De scholen beginnen weer Nederland België

Ook in Nederland is het binnenkort vakantie. Laat de grote zomer schoolvakantie maar beginnen! Als je optimaal wil genieten van je vakantie met kinderen, dan moet je deze blog lezen. Ik heb een ‘to do’ lijstje gemaakt van activiteiten die ik graag met mijn jongens wil ondernemen. We gaan naar wat kinderboerderijen, een dierentuin en wat (indoor) speeltuinen. Als je erover nadenkt, kun je zoveel doen met de kinderen in de vakantie in Nederland. Blijf je in Nederland of ga je toch de grens over?

Terwijl ik wat afspraken aan het inplannen ben, denk ik aan de tips die ik mezelf geef. Het klinkt misschien suf, maar ik spreek mezelf erop aan om rekening te houden met allerlei factoren. Ik deel mijn tips natuurlijk met alle liefde met je. Ik hoop dat je het helpt om het maximale uit je zomervakantie te halen.

1.   Plan niet te veel op een dag

Het liefst plan ik alles achter elkaar. Als ik alles in een dag kan proppen, doe ik dat graag. Misschien in de hoop dat ik de volgende dag ‘niets’ hoef te doen. Maar dat werkt niet, en al helemaal niet met kinderen. Ik wil mezelf en mijn gezin de kans geven om alle (leuke) indrukken te kunnen verwerken.  Daarom kies ik er bewust voor om op een dag maar één hoofdactiviteit te hebben. Pfff, ik wil niet van afspraak naar afspraak rennen – ook al zijn het allemaal fijne afspraken. En op sommige dagen staat helemaal niets gepland.

2.   Wissel wat activiteiten af

We hebben een lijstje gemaakt van de leuke dingen die we willen doen. De blog van Serenitheory over een vision board maken met je kinderen inspireerde me. Ik probeer wat dagen vrij te houden voor rust en/of de spontane dingen, bijvoorbeeld uitjes die afhankelijk zijn van het weer. En weer andere activiteiten moeten strak worden gepland, maar dan dus niet achter elkaar. Creëer balans en geniet ervan is mijn motto geworden. Daarbij is wat voorwerk of voorbereiding nodig. Er zijn genoeg blogs over allerlei (gratis) uitjes. Hier even wat opties:

Welke uitjes gaan jullie doen?

3.   Denk aan kleding en bagage

Vroeger nam ik zo min als mogelijk mee. Ik had echt een ‘ik-zie-wel’ houding. Wat je niet meeneemt, kun je ook niet kwijtraken. Ik vond het al heel wat als ik een paraplu mee had. Mijn motto toen: je overleeft het wel. Totdat ik moeder werd. Als een pakezel kon ik me verplaatsen van A naar B. Ik nam echt alles mee, niet voor mezelf natuurlijk, maar voor m’n kind. Gelukkig heb ik het licht gezien bij kind nummer 2. Ik neem mee wat ik nodig heb. De hele kledingkast hoeft niet mee: wel altijd een extra kledingsetje, wat te eten en te drinken voor de kids. Ha, can’t help it.

4.   Laad ook zelf op

De eerste tips zijn vooral gericht op het gezin of het gezinsleven. Maar deze laatste tip is echt voor onszelf. Neem tijd voor jezelf, neem de tijd om op te laden. Ik ben er slecht in, maar het is belangrijk. Het is nodig. Serieus. Een opgeladen ouder is een betere ouder. Ach, ik kan alleen voor mezelf spreken. Fijne vakantie allemaal.

Heb je de Luna Familieplanner 2022 nog niet? Hartstikke handig als je in Nederland blijft. Op die manier kun je goed de leuke activiteiten of uitjes bijhouden. Doe je niet aan staycation? Op de familieplanner kun je opschrijven wanneer je vertrekt. Zo betrek je de kinderen op een ontspannen manier. De Luna familieplanner 2022 kun je trouwens hier nog bestellen.