Hete Zomers in Sevilla zijn killing = 20 tips om te overleven
Leven in Spanje

Hoe overleef ik de hete zomers in Sevilla?

20 tips om de hitte hier tegen te gaan

Het wordt hier qua temperatuur weer richting de 40 graden Celsius en ik zeg het je… ik vind de overgang van de zomer naar het woestijnklimaat hier in Sevilla altijd pittig. Zo pittig dat mijn lichaam helemaal van slag was en ik nu verkouden ben. Het gaat weer de goede kant op. Ik begin er weer aan te wennen. Ik woon al bijna vijf jaar in Spanje en ik heb wat tips opgesomd… voor wie besluit te verhuizen naar Sevilla (of de zomervakantie door te brengen hier, dat laatste… doe het niet):

 1. Sta vroeger op om de boel te luchten, ook al ben je geen ochtendmens. Thank me later. Het is hier al best vroeg licht dus dat is geen probleem. ’s Avonds de boel lekker laten luchten is ook prima, maar ik weet uit ervaringen dat het soms in de avonden nog steeds erg warm is.
 2. Zorg ervoor dat alles dicht kan wanneer het warmer wordt. Gebruik extra gordijnen indien nodig. Wij hebben een sunroom aan ons huis vast en ik heb gordijnen bij onze glazen voordeur geplaatst. Echt, het helpt.
 3. Maak veel ijsjes met je kinderen, wij hebben veel citroenen dus daar kunnen we schaafijs van maken. Maar ook roomijs van kokos kun je in een handomdraai maken. (Lees ook: Zelfgemaakte kokos ijs zonder ijsmachine)
 4. Drink veel water. Zorg ervoor dat er genoeg flessen koud staan in de koelkast (en vriezer). Ga voor ouderwets roeststaal of glas, plastic zorgt voor veel drama.
 5. Alleen maar water is na een tijdje best eentonig, maak daarom zelf een genoeg dorstlessende limonade en geniet ervan! (Lees ook: Zelfgemaakte verfrissende citroenlimonade)
 6. Zorg ervoor dat je alle dikke kleding hebt gewassen en hebt opgeborgen. Dit geldt ook voor alles jassen. Die kun je nu extra goed drogen in de zon en opbergen.
 7. Ook alle dikke dekbedden, lakens en dekens kun je wassen en opbergen. Het wordt zo heet dus alles wat je al een warm gevoel geeft, moet weg! Uit het zicht. Weg ermee (voor de komende maanden dan).
 8. Haal natuurlijk je al ventilatoren en airco’s tevoorschijn (en zorg ervoor dat die het ook doen). Dit had je al moeten doen voordat de hitte gedag kwam zeggen. Ik was net te laat, ondanks mijn ervaring. Chips.
 9. Vries extra water in, ijsblokjes zijn handig. In je drinken of … in je koffie zoals de Spanjaarden hier gewoon doen. Nee, zo goed ben ik nog niet geïntegreerd. Ice coffee is voor mij echt iets anders dan koffie met ijsblokjes.
 10. In Nederland denken we al gauw: het is zomer, het is weer warm weer, we gaan lekker naar buiten. Dat geldt hier dus niet. Zorg ervoor dat je nu binnen bent, in je huis of in een zwembad of in indoor winkelcentrum.
 11. Dit is hét moment om alle klusjes in huis te doen. Alleen als je nog genoeg energie hebt natuurlijk. Behalve een tekort aan energie blijven er niet veel excuses over om niet in huis aan de slag te gaan.
 12. Dit is hét moment om binnen te spelen, zorg voor genoeg gezelschapsspelletjes in huis. Wat je in Nederland tijdens de winter binnen zou doen, kun je nu hier gerust doen. Wat spelen we vandaag?
 13. Neem een siësta. Wat let je, wat houd je tegen? Ik zeg ‘doewet’. Je staat immers vroeg op en gaat laat naar bed. Laat opstaan zit er niet in als je kids hebt en je wil niet zwetend als een otter je bed uitkomen.
 14. Kijk veel films en series binnen. Dit is het moment voor Netflix, Amazon, Youtube of … je gaat hier naar de plaatselijke bieb om gratis DVD te lenen.
 15. Tijd om de planten binnen te zetten anders verschroeien ze nog buiten. Dit staat nog op mijn to do lijst.
 16. Tijd om de lucht in je huis te zuiveren met de planten, dat houdt de vochtigheid in huis op peil. Ja, ik loop achter.
 17. Slaap in je ondergoed. It is what it is.
 18. Besteed niet te veel tijd in de keuken voor warme gerechten in de oven. Die ovenschaalgerechten komen wel weer… in de winter. Het is nu tijd voor lichte maaltijden, salades, tapas etc.
 19. Ga met z’n allen in één kamer zitten en houd die koel. Zo hoef je niet in elke kamer een ventilator of airco aan. Het werkt alleen als je je goed kunt concentreren en kunt afzonderen, ook al heb je twee blèrende kids naast je (zo’n ijzersterke focus = talent, al zeg ik het zelf).
 20. In het begin draai je wellicht net zoals ik super veel wasjes. En, slik ik heb een droger. Dat is nogal ongebruikelijk in Spanje, want we hebben hier doorgaans de zon. Wij hebben onze droger meegenomen uit Nederland. Is dat een goed excuus?In de zomer gaat de droger niet meer aan. Geen droger in huis aan, want zo voorkom onnodige warmte die vrijkomt van apparaten. Oh ja, kleren aan de lijn = niet te lang buiten laten hangen, want de zon vreet het op. Je bent gewaarschuwd.

Dat was het dan. Heb je tips? Laat het vooral weten!

Vond je dit leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel dit artikel of bestel online via mijn links. Ik krijg dan een kleine vergoeding! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.

Dit vind je misschien ook leuk...