Lente-ui in Sevilla Spanje Bosui
Mijn Dagboek

Mijn leven in Spanje, dag 2023, hallo 2024

Ik moet eigenlijk aan het werk, maar het lukt even niet zo goed. Waarschijnlijk heb ik weer genoeg van me af te schrijven. En, tja… jij mag het lezen. Alleen als je dat wilt natuurlijk. Ja, allereerst een update over ons huis. In huis moesten we ineens alles winterproof maken. In de middag is het buiten best warm en in de avond ineens heel fris. Overdag kan het bijvoorbeeld 20 graden Celsius zijn en in de avond 9 graden of minder. Als je geen centrale verwarming hebt, koelt het binnen ook mega af. Er komt veel vocht binnen (niet omdat het zoveel regent, dat valt wel mee).

Luchtvochtigheid in Spanje

Nieuwkomers in Sevilla … of heel Spanje … hebben de neiging om alles in de winter dicht te houden, de ramen en deuren. Dat moet je dus niet doen. Je moet veel luchten. Het vocht dat in je huis komt, moet je door luchtcirculatie er weer uit laten gaan. Blijft het vocht binnen, dan ruikt het muf en krijg je schimmel. Overdag laat je de zonnestralen en de wind binnen en in de avond kun je je raam een heel klein beetje opzetten. Ik had op sommige plekken hydrofiele washandjes met rijstkorrels en baking soda erin om de vochtigheid te testen. Ja, op sommige plekken in het huis was het te vochtig. We hebben dus een aantal vochtvreters aangeschaft. En via een hygrometer houden we de luchtvochtigheid in de gaten. De luchtvochtigheid moet tussen de 40 en 60 procent zijn. Hygrometers kun je ook makkelijk online kopen bij de Lidl (NL) of Lidl (ES).

Hier vind je een handig artikel van Radar: Zo houd je thuis de luchtvochtigheid op peil deze winter

Zonder centrale verwarming, Santé?

Even iets anders… ik kwam erachter dat een eerdere blog van mij als inspiratiebron is gebruikt door Santé, maar nergens kwam er een bedankje of bronvermelding. Ik baal omdat dit soort commerciële bedrijven tekstschrijvers zoals ik inhuren…. Dan kun je toch niet zomaar 8 tips kopiëren, dezelfde volgorde hanteren en niet eens je bron vermelden? Bah! Hier lees je mijn 8 tips om het betaalbaar warm te hebben in huis.

Lente-ui in Sevilla Spanje Bosui

Erf update: groen, oranje, geel, paars…

Afijn, terug naar Sevilla. Het is overal groen op mijn erf. Veel groen blijkt gewoon bosui of lente-ui te zijn. Ik zag aan het begin van het jaar inderdaad hier en daar wat paarse bloemen. Nadat een vriendin die onlangs bij ons verbleef een lente-ui uit de grond trok, viel het kwartje. Anyway, die paar keer regen in de herfst geeft je een voorjaarsgevoel. Dat maakt me gelukkig. Veel mensen zien wellicht een oerwoud. Ik geniet van de bloemetjes en de bijtjes, letterlijk. Het is niet alleen groen.

De boel hier kleurt oranje door de vele sinaasappelbomen en mandarijnen en geel van de citroenen. Ons erf is een soort zelfpluktuin geworden van de mensen die ons bezoeken. Selfservice. Pluk en neem mee. Ook hebben we soms in de avond een vuurtje buiten (als de kids genoeg papier en takjes hebben verzameld). Marshmallow time denken de kinderen dan! Zo, gaat alles perfect? Helaas pindakaas. We hebben wel eens zonder elektriciteit gezeten. En geen elektriciteit is in ons geval ook geen water! We hebben los van de elektriciteit ook zonder water gezeten omdat onze pomp het niet deed. Niet leuk.

Plannen voor 2024 misschien?

Op den duur zou ik wel een grote batterij willen hebben waar we onze elektriciteit van de zonnepanelen in kunnen opslaan en op een later moment kunnen gebruiken. Ik heb me er wel enigszins verdiept in deze materie maar het beste is als er een mannetje of een vrouwtje langs komt om dit met ons door te nemen. Paso a paso. Het staat op mijn wensenlijstje. Het regent niet veel, maar ik zou toch het regenwater dat er wel valt, willen opvangen. Ook dat staat op mijn lijstje. Ik ben nog steeds niet klaar met snoeien, kun je dat geloven?!

AirB&watte?

In de tussentijd hebben we bezoek gehad. Logees, zoals mijn schoonouders en mijn vriendin. We hebben een zolder tot studio omgebouwd (met een eigen ingang). Via de buitentrap kom je daar binnen. Tot nu toe bevalt de ruimte onze gasten wel. Geloof ik. Het gastenverblijf heeft een tweepersoonsbed, een bank en een douchecabine plus toilet. We hebben nog geen keuken daar. Ook dat zal wel eens komen. Je hebt daar ook een groot dakterras met prachtig uitzicht, maar je hoort wel sneller dierengeluiden. Das pas puur natuur. Klein detail, ik heb mijn haar d’r afgeknipt. Goed dat mijn vriendin langs kwam om het van achter goed bij te werken. Ik denk dat ik maar … in de toekomst een afro kapper in de grote stad Sevilla moet zoeken.

Sociaal leven, sociaal netwerk

We vinden het fijn om (internationale of bi-culturele) gezinnen te ontvangen bij ons thuis. Het is fijn om relaties op te bouwen met andere gezinnen om ons heen. We zijn niet zozeer op zoek naar nieuwe vrienden maar willen wel meer de diepte in qua vriendschappen. Overigens merk ik dat als je buiten Sevilla komt, dus uit andere delen van Spanje, je toch een soort buitenlander blijft voor de Sevillanos hier. Interessant is het wel. Door onze kinderen leren we sowieso andere gezinnen kennen.

Als we geen kinderen hadden, hadden we misschien bewuster op zoek moeten gaan naar andere mensen om ons heen. De kids hun activiteiten buiten school maken onze wereld nog groter. Als je dat wil of niet. Je leert mensen kennen. Nu gaat het dus vrij vanzelf (scheelt ook tijd). Wanneer de kinderen iets ouder zijn, zal ik ook meer kunnen doen buiten hun wereld om. De tijd gaat snel voorbij. Ja, ook hier tikt de klok gewoon door.

Work, work, work

Ik heb drie schrijfopdrachten nu en de LUNA Familieplanner verkoopt goed (jammer dat ik niet onwijs veel heb gedrukt). En ik heb nog wat mini eigen projecten lopen. De website www.mamabudget.nl begint ook steeds meer vorm te krijgen. Ik word meer benaderd voor samenwerkingen. Het zou mooi zijn om meer uit deze website te halen. Misschien een 30 dagen challenge om aan je financiën te werken door remote werk?! Het is maar een idee hoor. Ik word namelijk vaak gevraagd hoe ik aan mijn remote werk kom. Wel, door online zichtbaar te zijn en op zoek te gaan interessante dingen. Dan komt het eigenlijk wel vanzelf. Dat is het antwoord.

Lees meer over de Luna Familieplanner 2024.

LUNA FAMILIEPLANNER 2024

Beginnen en afsluiten

Fijn, zo fijn om weer mijn gedachten te ordenen. 2023 gaan we afsluiten. In Nederland maakte ik daar altijd een big deal van: een jaar goed beginnen en afsluiten. Of de kerstperiode overleven om daarna in januari weer ‘gewoon’ te kunnen leven. Ik weet niet wat het is, maar het voelt voor mij nu als verder gaan op de weg die we reeds zijn ingeslagen. Niets ‘big change’. Waarschijnlijk hebben we die de afgelopen jaren al wel genoeg gehad. Het is goed zo. Nu verder werken met wat we hebben.

Volg je me omdat ik over Spanje en Sevilla blog? Nog even wat dingetjes op een rij:

  • Alom verbazing bij mij dat de Makro hier een grote focus heeft op eten en 1% van het assortiment uit kantoorartikelen bestaat.
  • De volgende keer schrijf ik vast iets over kerst, Oud en Nieuw en Driekoningen.
  • Wil je een auto huren in Sevilla? Check dan dit: www.easyterra.nl
  • Mijn favoriete producten die ik bij de supermarkt Mercadona haal: zonnebloempitten, baking soda en gezichtscrème (dat laatste kan nog wijzigen). Toen mijn vriendin de prijzen zag, schrok ze … ja, boodschappen zijn over het algemeen hier nog te doen.  
  • Mijn kinderen zijn onwijs blij met de Nederlandse kinderprogramma’s (zoals het Sinterklaasjournaal) die ze bekijken op de NPO app. Soms doet die app het beter met een VPN verbinding.

Vond je dit leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel dit artikel of bestel online via mijn links. Ik krijg dan een kleine vergoeding! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.

Dit vind je misschien ook leuk...