Sfeerfoto Ellen-Mae-Blog-Thuiswerken-als-startende-ondernemer-of-ambtenaar

Sinds de coronapandemie ziet een werkplek er compleet anders uit. Voor de pandemie ging je waarschijnlijk geregeld naar kantoor om daar achter je bureau te zitten. En nu ben je voor je werk misschien vaker thuis dan ergens anders. In mijn geval is mijn bureau voornamelijk de eettafel in onze woonkamer. Ik heb ook een andere ruimte: een eigen open kantoor, naast de keuken. En in onze gesloten werkkamer zit vaak mijn partner te werken. Gek genoeg vind ik de eettafel toch de leukste en gezelligste plek in huis om te werken. Als ik een belafspraak heb, ga ik naar de werkkamer. Of soms zit ik te bellen in mijn open kantoor, die naast de keuken – klinkt chiquer dan het is. Hoe kan ik beter thuiswerken?

Thuiswerken als ondernemer of als ambtenaar

Voor deze blog heb ik Chiquita Weimans geïnterviewd over thuiswerken. Haar profiel op LinkedIn boeit me, ik wil weten hoe zij het aanpakt. Zij werkt als jongerenconsulent voor de gemeente Rotterdam, maar is ook werkzaam als Virtual Business Assistent. Dat laatste doet ze niet als ambtenaar, maar als ondernemer. Chiquita Weimans heeft veel te vertellen over thuis en effectief werken. Ze noemt puntsgewijs een heleboel zaken op die je moet regelen om goed thuis te kunnen werken.

Zorg ervoor dat:

  1. je je werk thuis goed kunt scheiden van privéleven. Is het mogelijk om een ruimte om te toveren tot een werkplek? Doe dat.
  2. je op een werkdag tijd reserveert voor meditaties en wandelingen tussendoor. Je lichaam heeft pauzes nodig. Eerder gebruikte Chiquita Weimans haar reistijd daarvoor, maar omdat dat wegviel, moest ze dat meer inplannen.
  3. je de tijd neemt om wekelijks te analyseren hoe het gaat met je werkdoelen en werkprocessen. Werkt je dagschema? Krijg je daar energie van? Of is er een energielek? Als je te lang doorgaat in een fout patroon, is het moeilijker om het gauw te herstellen.
  4. er een goed administratief overzicht is. Chiquita Weimans heeft bijvoorbeeld een archiefkast en labelt alles. Ze houdt alles goed bij, zodat ze overzicht heeft en er orde is.
  5. er voldoende inspiratie om je heen is. Chiquita Weimans zegt dat ze veel leest. Ze houdt van boeken en heeft daarom ook een grote boekenkast. Ze hoeft even rond te kijken in haar werkkamer en ze raakt weer geïnspireerd.
  6. er ook planten in je werkkamer zijn. Planten hebben een positief effect op je (lees hier meer over, echt interessant).
  7. je een fysieke agenda hebt, dat is je back-up voor digitale werkagenda’s en je privé agenda. Mocht er iets met de computer of internet gebeuren, dan ben je niet meteen verloren.

Thuiswerken is onderdeel van het hybride werken

Door de pandemie werd thuiswerken noodzakelijk. Ik vraag aan Chiquita Weimans hoe zij de toekomst ziet? “Zelfs als de pandemieën voorbij zijn, gaan we nooit terug naar hoe het was. We gaan meer hybride werken, waarbij we voornamelijk thuiswerken. Eens om de zoveel tijd zijn we op kantoor. Dat is het nieuwe normaal,” zegt ze. Ambtenaren worden gedeeltelijk gecompenseerd voor het thuiswerken. Chiquita Weimans geeft aan dat er voorlopig niet gereisd hoeft te worden en dat het voor meer rust zorgt. Ze heeft bijvoorbeeld nu meer tijd voor haar gezin. Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn. “Het nadeel van thuiswerken is dat je geen menselijke energie om je heen hebt waar je over verschillende onderwerpen mee kunt sparren.” Ze geeft verder aan dat thuiswerken meer van je vraagt op het gebied van planning, discipline en zelfzorg. Omdat alles al heel gauw door elkaar heen kan lopen, moet je werk en privé ook goed kunnen scheiden.

Niet tellen, maar presteren

Hoe houd je het dan leuk voor jezelf, vraag ik dan. “Als ik even afzak dan neem ik een pauze. Het is belangrijk om mezelf weer op een bepaald energieniveau te laten komen. Ik doe dan bijvoorbeeld een meditatie, zodat ik weer opgeladen ben. Het nieuwe werken bestaat niet uit uren en minuutjes tellen, maar uit resultaatgericht bezig zijn. Ga kwalitatief presteren. Herpak jezelf en start waar je eerder gestopt bent. Leg jezelf geen druk op, want anders blokkeer je jezelf. Voel je niet schuldig,” zegt ze vastberaden.

Ik herken wat Chiquita Weimans zegt. Als de kinderen op school zijn, hanteer ik een ander werkritme dan wanneer ze thuis zijn. Die wandelingetjes doen we samen en als ze in de speeltuin zijn, dan heb ik even een moment voor mezelf. Ik moet plannen, anders gebeurt er bij mij te veel. Misschien heb ik wel ADHD. Een fysieke maandplanning vind ik fijn en gebruik ik. Dat geldt eveneens voor mijn gezin hoor. Ik zie voor mijzelf nog wel een verbeterpuntje, mijn administratie kan beter: ik ga weer meer labelen. Ik vraag of ze nog wat boekentips heeft, en dat heeft ze zeker. Bedankt Chiquita Weimans!

Boekentips!

  • Slik die kikker van Brian Tracy – Een boek over time-management.
  • Nooit meer te druk van Tony Crabbe- Een boek over psychologisch onderzoek en dat heldere strategieën voor een opgeruimd hoofd en leven biedt
  • Profit first van Mike Michalowicz – Betaal je zelf eerst!

Kan Chiquita Weimans ook wat voor jou betekenen?

Chiquita Weimans is er voor startende en gevestigde ondernemers en helpt op afstand. Haar werk bestaat uit drie pijlers. (1) Ze bekijkt samen met jou welke (digitale) processen beter kunnen verlopen. (2) Daarnaast biedt ze financiële administratieve ondersteuning; cijfers geven inzicht maar ook richting. En als laatste (3) coacht ze ondernemers zodat die structuur binnen hun bedrijf kunnen krijgen en behouden. Als je graag meer wilt weten over wie ze is en wat ze doet, neem dan een kijkje op ez-biz.nl.

Heb je zelf ook een thuiswerktip? Of kun je deze tips goed gebruiken? Stuur me een berichtje, ik ben benieuwd. Naomi

Plan het Thuiswerken met Ellen Mae en schrijf het in de LUNA Familieplanner, zodat de rest van het gezin ook op de hoogte is.