Sevilla with kids - Blog - Inkomsten Geld verdienen in Spanje Buitenland

‘Hoe verdien je geld in Spanje?’ Dit is een van de eerste vragen die we kregen van mensen die hoorden dat we naar Spanje gingen verhuizen. Hoe zorgen jullie voor inkomsten in Spanje? Dat vragen ook mensen die horen dat we hier wonen. Als je zegt dat je vertrekt, of in het buitenland woont, zijn mensen bang dat je nooit meer geld kunt verdienen. En eerlijk gezegd, er kan wel het een en ander in je inkomen veranderen als je naar het buitenland verhuist. Het is goed om te weten dat je verhuisdatum belangrijk is. Belastingtechnisch is het makkelijker om je per 1 januari in te schrijven op je nieuw adres in Spanje. Helaas hebben we dat niet gedaan. Dat leverde even nog wel wat gedoe met het invullen voor je belastingen in Nederland en in Spanje.

Manieren om geld te verdienen

Er zijn een aantal opties om geld te verdienen in Spanje. Je kunt in dienst gaan bij een Spaans organisatie. Je kunt werken voor een Nederlands bedrijf in Spanje. Of je kunt voor een internationale organisatie aan de slag in Spanje. Als je voor een Spaans bedrijf werkt, houd er dan rekening mee dat de lonen over het algemeen lager zijn. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar als je uitgavenpatroon nogal aan de hoge kant is, wordt dat al gauw lastig. Werk je voor een buitenlands bedrijf – anders dan een Spaans bedrijf – dan moet je goed kijken waar en hoe je belastingen en premies betaalt. Laat je adviseren door een Spaanse gestor of in ieder geval een financieel administratief kantoor in Spanje.  Het is wel handig als ze ook Nederlands/ Engels praten als je de Spaanse taal nog niet zo machtig bent – zoals ik.

Autonoma: freelancer/ zelfstandige

Hoe zit het bij ons? In onze overbrugging van Nederland naar Spanje werkte mijn man voor een Nederlands bedrijf. Ik moest mijn Nederlands bedrijf omzetten naar een Spaans bedrijf. Dat was ook even een gedoe en vermoeiend. Nu ben ik een autonoma, een Spaanse zelfstandige. Mijn focus ligt voornamelijk op Nederlandse organisaties en consumenten. Zo was het een positieve verrassing om door mijn oude werkgever ingehuurd te worden als freelance adviseur/ secretaris. Wil je de specifieke voor- en nadelen horen? Stuur me dan een bericht. Er zijn internationaal gezien veel bedrijven op zoek naar Nederlandse marketing specialisten, tekstschrijvers en mensen die teksten inspreken. Ook virtuele assistenten zijn erg gewild. Er zijn genoeg freelance beroepen die je kunt uitoefenen en via platformen zoals Fiverr zijn mensen op zoek.

Remote werk

Ik werk aan mijn bedrijf Ellen Mae, en ben daarnaast in te huren als tekstschrijver. Voor Ellen Mae ontwikkel in producten voor de Nederlandse markt. Ik ben een soort conceptontwikkelaar. Het nadeel van al het online werk is dat je veel achter de computer bent en weinig face to face interactie hebt met andere mensen. Het bevordert het integratieproces ook niet. Het voordeel is dat het goed verdient, je hoeft daarom minder te werken. De tijd die ik overhoud, is voornamelijk voor mijn gezin. Ik zal nog een keer iets specifieks delen over integreren. Als je gerichte vragen hebt, stuur me een berichtje.

Toerisme

Andere beroepen waarbij je meer met mensen te maken hebt, vind je in de toeristische sector. Er zijn genoeg mensen uit Nederland die in Spanje een B&B openen. Ik heb geen marktonderzoek gedaan, maar ik denk niet dat de markt verzadigd is. Daarnaast kun je taallessen geven of rondleidingen geven in toeristische plekken zoals Sevilla. Je zou ook een appartement kunnen kopen en doorverhuren – let wel, onderzoek of je hier een vergunning voor nodig hebt etc. Of je zou zelfs makelaar kunnen worden. Volgens mij zijn er genoeg opties als je in Spanje woont en Nederlanders en Vlamingen als doelgroep hebt.

Toekomstmuziek

Geld verdienen betekent ook geld opzij leggen voor later. Als je niet meer in Nederland werkt en daar eerder wel premies hebt opgebouwd, heb je een gat in je AOW en pensioen. Om dat gat op te vullen, zou je kunnen beleggen. Beleggen is het nieuwe sparen. Crypto zoals via Bitvavo is eveneens een mogelijkheid, maar persoonlijk zou ik geen grote bedragen daar wegzetten. Let op, ik ben geen financieel adviseur en aan elke vorm zoals sparen, beleggen, crypto etc. zitten tegenwoordig risico’s.

Naast producten en diensten werk ik ook aan passief inkomen. Helaas is het niet zo passief zoals dat heet. Ik moet eerlijk bekennen dat dat niet ontzettend hard gaat. Geduld, discipline tonen en creatief blijven zijn de sleutelwoorden in deze business. Ik probeer de mijn blogs, affiliaties links en foto’s wat te verdienen. Passief inkomen kan een soort hobby zijn die je gaandeweg professionaliseert. Foto’s nemen vind ik leuk, maar echt bewust tijd ervoor vrijmaken sinds ik kinderen heb, gebeurt nauwelijks. Het wordt dan ook moeilijk om daarmee te verdienen.

Al met al is het mogelijk om plaats- en tijdonafhankelijk aan de slag te gaan. Het maakt dan niet uit of je in Spanje woont of in Suriname. Ik hoop dat factor geld je niet al te veel tegenhoudt om te verhuizen naar het buitenland. We zijn hier een aantal expats tegengekomen die voor universiteiten of commerciële bedrijven werken. Ondernemen geeft wel de meeste vrijheid (en daarbij ook andere verantwoordelijkheden). Heb je een vraag, laat het weten via het contactformulier.

Cijfers over salarissen in Spanje vind je in deze blog.