Gezinsfotografie de 7 gouden tips voor een leuke familie fotoshoot
Gezin

Gezinsfotografie: de 7 gouden tips voor een leuke familie fotoshoot

Ik wilde al een poos een goede familiefoto maken. Een fotoshoot voor ons jong gezin stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Onlangs was het zo ver dat we samen met het gezin een fotosessie konden doen in Spanje. Het was onze eerste keer dat we zo een shoot hebben gedaan. Soms was het nogal onwennig om zo voor de camera te staan, maar over het algemeen was het een ontspannen sfeer.

We zijn geen influencers of familie die elke dag op de foto gaat of filmpjes maakt. Ik denk dat die groep ook niet op mijn tips zitten te wachten. Deze blog is dan ook bedoeld voor mensen die een gezinsfoto willen maken en het net als ik nogal spannend vinden.

1. Fotoshoot: professioneel met kinderen

Zoek een fotograaf die het talent heeft om met kleine kinderen te werken. Dit betekent niet per se dat de fotograaf een lolbroek moet zijn of zelf kinderen moet hebben. Ervaring is de sleutel. Wil je een hobby fotograaf die veelal verschillende dingen uitprobeert of wil je een professional die zijn of haar vak verstaat? Een vakman of vrouw heeft de juiste apparatuur, veel vlieguren gemaakt en gaat de foto’s daarna nog bewerken. Daar gaat dus tijd in zitten. En, tijd is kostbaar.

2. Portfolio familiefotografie

Bespreek van tevoren met de fotograaf af wat je wensen zijn. Manlief en ik zijn eerder bij de fotograaf langs geweest om te bespreken wat we wilden. De fotograaf liet ook wat voorbeelden zien ter inspiratie. Ik had eerder op zijn website gekeken om te kijken naar het werk van de fotograaf. Zo kun je nagaan of die de juiste vaardigheden heeft. Een portfolio van de fotograaf is zeker handig. Wat voor foto’s wil je? Heeft de fotograaf ervaring op dat gebied?

3. Fotoshoot in een park, fotostudio of thuis

Weet wat je wil qua locatie? We hebben ervoor gekozen om de fotosessie in een natuurgebied te maken. Je kunt natuurlijk midden in het stadscentrum een fotoshoot doen, maar dan heb je bijvoorbeeld meer mensen op de achtergrond. Je kunt ook in een fotostudio foto’s laten maken, maar dat vond ik niet bij ons passen. De jongens houden van ontdekken in de natuur en dat wilde ik terugzien op de foto’s.

4. Tik tok zegt de klok

Het tijdstip is belangrijk. Wil je in de ochtend foto’s maken of tijdens de golden hour? In de ochtend heb je mooi zonlicht (waar wij wonen vaak wel). Te veel licht is ook best vervelend heb ik gemerkt, maar enfin. Je gaat dan een beetje knijpen met je ogen. Ik heb liever zonneschijn dan natte drab. Tijdens de golden hour gaat de zon onder en heb je een mooie gouden gloed tijdens het fotograferen. Let wel, golden hour is fantastisch maar de tijd is beperkt. Daarna is het gewoon te donker voor familiekiekjes. Onze voorkeur ging uit naar de ochtend: het hele gezin is dan nog fris en fruitig.

5. Kleding

Eerlijk gezegd dacht ineens – tijdens de voorbereiding – dat ik geen juiste kleding had en onze jongens ook niet. Je wil meteen kleren kopen, maar ik wil juist consuminderen. Je weet hoe dat gaat denk ik zo. Mijn eerste gedachte bij iets wat leuk en ontspannen moet zijn, was bij mij al gauw ‘help, wat moeten we aan?!’ De kunst wat kleding betreft – dit heb ik onlangs geleerd – is dat je beseft dat je al genoeg hebt. Je hoeft niet nog eens wat te kopen. Kies kleren uit die qua kleur bij elkaar passen en die lekker zitten. Het beste is om de kleding even op bed bij elkaar te leggen.

Kijk naar de patronen, stof en kleuren. Ieder gezinslid mag er leuk uitzien, maar het moet in harmonie gebeuren. Het leek me zelf niets om allemaal een wit T-shirt en een spijkerbroek aan te doen. Ik twijfelde of ik een leuk rood jurkje zou aandoen, maar dat zit minder comfy en qua kleur paste het niet bij de rest. Wij kozen voor een kleurenpalet: blauw, bruin en wit. Ik wilde lichte natuurlijke kleuren en gek genoeg hadden we dat al in onze klerekast.

6. Laat je verrassen

Stel je flexibel op voor de creatieve ideeën van de fotograaf. Onze fotograaf (of beter gezegd fotografen) had wat ideeën met de reflectie in het water. Dat was best nieuw voor ons, maar wel een leuk kunstje om aan mee te werken. Ook vonden we het geinig om met z’n allen in de lucht te springen toen de fotograaf  een kiekje nam – dat was de bedoeling.

7. Poses

Denk een beetje na over poses. We wilden niet te veel poseren, maar de hele tijd op dezelfde manier staan is ook zo saai. Natuurlijk geeft een goede fotograaf aanwijzingen, toch is het eveneens fijn om met eigen ideeën te komen. Uiteindelijk staat de fotograaf in dienst van jou en weet niet precies wat je wel of niet aandurft. Ik merk dat je niet per se in de camera hoeft te kijken om een mooie foto te maken.

Het is altijd een beetje zoeken naar balans tussen wat je als gezin wil en wat de fotograaf goed kan vastleggen. Vertrouwen in de fotograaf is daarbij belangrijk. Als je de fotograaf vertrouwt, geef je hem of haar de ruimte om diens werk goed te doen. Ik moet nog even goed bedenken wat ik met de mooie foto’s ga doen. Ik denk sowieso aan een fotoboekje voor de jongens, en een collage aan de wand in de woonkamer. Hoe dat laatste eruit moet komen te zien, weet ik nog niet precies.

Ik denk wel dat ik het bij Albelli ga bestellen, omdat ik in het verleden al vaak bij hen heb besteld. De mok die ik een keer bij hen besteld had, vond ik niet geweldig. De rest van hun fotoproducten bestel ik graag (simpele fotoafdrukken, posters, Canvas etc.).

Kijk ook even op Pinterest voor leuke gezinsfotografie of fotoshoot ideetjes! Oh ja, zorg voor wat snacks en te drinken, zodat de kinderen bij wat trek meteen wat kunnen eten en drinken (uiteraard geen vette hap, want de kleertjes dienen wel ‘spic en span’ te blijven). Heb je ook nog tips? Of heb je juist vragen? Laat het even weten door een berichtje te sturen.

PSssst.. wil je weten hoe je zelf leuke foto’s van je baby kunt maken? Klik op DIY Babyfotografie. Veel succes.

Vond je deze blog leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel de blog of bestel online via mijn affiliatie links. Ik krijg een kleine vergoeding en jij betaalt daar niets extra's voor, nada! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.

Dit vind je misschien ook leuk...