Ergernis en Spanje: Mijn top 5 ergernissen in Spanje
Leven in Spanje

Mijn top 5 van ergernissen in Spanje

Zoals het nu gaat, is het voor mij duidelijk dat ik hier in Spanje wil blijven wonen met mijn gezin. We hebben ook onlangs een huis gekocht. Dit betekent niet dat het hier altijd even relaxt is. In deze blog lees je mijn top 5 ergernissen in Spanje. Ik kan nog steeds niet aan deze dingen wennen.

  1. Het verkeer in Spanje

Ik weet niet of het in heel Spanje is, maar hier in regio Sevilla zie ik dat mensen moeite hebben om op een goede manier een rotonde af te gaan. Het gaat al mis wanneer ze moeten voorsorteren wanneer ze de rotonde opgaan. En dat is ook het probleem. Er wordt niet voorgesorteerd.

Je kunt bijvoorbeeld op een driebaansweg rijden, uiterst rechts rijden (buitenbaan) en niet de eerste afslag van de rotonde er afgaan. Je rijdt dan gerust door naar de derde afslag.

Dat houdt in dat de persoon die op de middelste baan (of de binnenbaan) rijdt en de tweede of derde afslag willen pakken op de rotonde moet wachten op de persoon die op de buitenbaan doorrijdt naar de tweede of derde afslag. Op de rotonde wachten houdt weer in dat de rest achter jou ook moet wachten.

Rotondes zijn bedoeld voor een goede doorstroming, zonder onnodige oponthoud zoals bij verkeerslichten. Als het rood is moet je evengoed wachten bij het verkeerslicht, ook al is er voor de rest niemand op de weg.

Hier kunnen rotondes al gauw gedoe leveren met eraf gaan. Het kan dan verder best rustig zijn op de weg, maar de rotonde kan evengoed voor problemen zorgen. Staar je niet blind op het gebruik van de richtingaanwijzers van de auto’s. Knipperlicht naar rechts of helemaal geen knipperlicht zegt niet veel.

Stilstaan op de weg

Verder komt het vaak voor dat iemand op een rotonde stopt om iemand uit te laten stappen of om even op de telefoon te kijken wie een appje heeft gestuurd.

Soms toeter ik even uit als blijk van mijn ergernis. Ook nog eens zinloos getoeter van mijn kant.

Het is verder nogal verrassend dat de automobilisten plotseling een baan opschuiven voor de vele wannabe Tour de France wielrenners hier. Veilig voor de fietsers, maar minder voor de andere automobilisten op de weg. Gelukkig zijn mensen hier over het algemeen zo relaxt dat ze je genadig zijn wanneer je zelf een fout maakt op de weg.

  1. Poep

Ergernis nummer twee. Hondenpoep. Ik zie het echt te vaak op straat. Er zijn veel hondenbezitters in Spanje, maar lang niet iedereen ruimt de poep op. Erg jammer, want het is onhygiënisch en het maakt het straatbeeld ook zo armoedig.

Gelukkig droogt de hondenpoep hier snel op door de zon, maar poep is poep. En vies. Ik vind het ook erg vervelend als mensen straatvuil laten voor wat het is. Flesjes, snoeppapiertjes, chips verpakking…

  1. ‘Onlogische’ procedures

Ik vind veel procedures hier zo vreemd en onlogisch. En als je naar de gedachte erachter vraagt, word je er ook niet wijzer van. Waarom doet men iets zo of zo? Je moet vaak ook wachten op iets. Niet dat wachten erg is. Maar waarom wachten als het sneller kan? Tijdens het wachten krijg je – ik in ieder geval – allerlei ideeën over hoe het efficiënter kan.

Op zich zijn veel administratieve handelingen voor ons makkelijk omdat we uit een ander EU-land komen. Makkelijker, als je het vergelijkt met mensen uit de Verenigde Staten of een land uit het continent Afrika en die in Spanje komen wonen. Het is evengoed veel werk, ook als je het zelf probeert en geen gestor (formele regelneef, van boekhouding tot aan alles) hebt.

Enfin, alles hier qua papierwerk is nogal omslachtig en bureaucratisch. Je moet geduld hebben, volhardend zijn om je doelen te behalen en rustig blijven bij overheidsinstanties. Ik heb het proces om freelancer / autonoma te worden uitbesteed en daar ben ik nog steeds blij mee. Check even dit onderstaand filmpje (ik vond het hilarisch en enigszins herkenbaar met andere procedures die wel zelf hebben doorlopen).

  1. Kakkerlakken

Ik heb een hekel aan kakkerlakken, helaas zul je wel eens een kakkerlak zien. Zorg dat ze je woning niet binnendringen. Als je een afvoerputje lang niet gebruikt, komen ze naar boven om te kijken of alles goed gaat bij jou.

Tip: sluit de boel af, dek het af of zorg ervoor dat er genoeg water door de afvoerbuisen blijft gaan. Ik heb weleens meegemaakt dat een kakkerlak zo naar binnen vloog. Ook niet leuk hoor. Gelukkig kun je die beesten zo dood maken. Zonder schuldgevoel.

  1. Geen planning

Morgen krijg je een planning. Ja, het klopt. Mañana, mañana. Je kunt bijvoorbeeld in de eerste week van juni zitten en eigenlijk als ouders niet precies weten wanneer de afsluiting van het jaar is voor je kinderen (slotfeest ergens in de derde week van juni). Die informatie volgt nog.

Wij zijn als gezin zeker niet pietje precies en stipt op tijd, maar het blijft verrassend dat hier in Spanje een strikte planning op organisatieniveau een uitzondering is. Trek daarom je eigen plan, en laat je informeren over de mogelijke gevolgen daarvan. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Meestal valt dat mee. Zoek dat wel uit en zorg ervoor dat deze ergernis afneemt (zeg ik tegen mezelf).

Bonus ergernis

Ik heb een bonuspunt aan mijn top vijf aan ergernissen in Spanje. Ik merk dat ik elke keer toch eventjes in elkaar krimp als ik met Driekoningen een persoon zie die is zwart geschminkt om een donker/ zwart persoon/ Moor voor stellen. Dat is dus gewoon black face.

Daarnaast is het stierengevecht hier mens- en dieronwaardig. Waarom doen we voor vermaak dieren op zo een onnodige manier zo lang pijn? Ik kan er echt niet naar kijken.

Dit waren mijn top vijf ergernissen. Woon je ook in Spanje en heb je ergens ook last van? Of heb je over een ergernis gehoord? Wil je weten of dat klopt? Stuur me een berichtje. Ik kan alleen over eigen ervaringen praten. Zucht, hier lees je nog meer over irritaties (andere blogger).

Alles in het leven heeft wel een keerzijde. In Spanje geniet ik aan de ene kant van de cultuur en natuur in het algemeen. Je hebt aan de andere kant ook te maken met een bepaalde starheid bij de lokale overheid en overheidsinstanties. Bepaalde oude tradities kunnen echt niet meer.

Ik vind de grote flexibiliteit en vriendelijkheid onder de gewone mensen mooi, de natuur hier is fascinerend. Alles groeit door de vele zonuren. Het nadeel is dat er ook genoeg ongedierte is. Ongedierte vormt ergernis. Soms mis ik de grote planning en duidelijkheid hier, maar ik vind het eveneens fijn als het geen drama is als iets niet doorgaat. Spanje is anders.

Vond je dit leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel dit artikel of bestel online via mijn links. Ik krijg dan een kleine vergoeding! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.

Dit vind je misschien ook leuk...