kraamcadeaus (origineel, leuk en handig) slaap
Plannen

Val je moeilijk in slaap? Plan je dag!

Kun je moeilijk in slaap komen wanneer het tijd is om naar bed te gaan? Hallo moeilijke slaper. Waarschijnlijk zijn er meerdere oorzaken waarom het niet lukt om meteen te slapen. Ik ben geen slaapcoach, ik wil je wel graag vertellen wat bij mij werkt.

Er zijn dagen dat ik niet direct in slaap val. Ik ben te moe en mijn hersenen gaan dan toch nog op #fullspeed door. Neurodiverse mensen, bijvoorbeeld personen met autisme of ADHD herkennen dit vast. Als je in slaap valt, slaap je slecht en de volgende ochtend ben je niet uitgerust en nogal warrig.

Als ik in mijn slaapmodus ga, wil ik ook dat mijn hoofd net zoals de rest van mijn lichaam het rustiger aandoet. Er zijn een aantal dingen die je eerder op de avond kunt proberen, zodat je in de ochtend wel fijn opstaat.

Je kunt bijvoorbeeld voor het slapengaan eerst wat rek- en strekoefeningen doen en lekker warm en lang douchen voordat je je bed induikt. Dit helpt mijn lichaam om wat losser te worden. Mijn lijf moet namelijk echt ontspannen. De spieren die verkrampt zaten, doen het dan veel beter. Ik geef alleen advies hè.

Nu deel ik graag mijn tips voor mentale rust, zodat ik beter slaap. De volgende tip vind ik echt het belangrijkste. Dit werkt bij mij.

Pen en papier

Voordat ik ga slapen, en mijn hoofd nog overvol is, doe ik dit: ik zorg ervoor dat ik geen schermen meer voor me heb. Geen mobiele telefoon. Geen TV-scherm. En ook mijn laptop is dichtgeklapt. Het enige wat ik voor me heb, is pen en papier. Oké, soms drink ik nog even een kopje warm water om te voorkomen dat ik dorst heb in de nacht. Mijn hersenen hoeven even geen licht en andere prikkels van de elektrische apparaten te verwerken. Ik maak mijn hoofd helemaal leeg door alles op te schrijven. He-le-maal leeg. En mijn dagplanner is daarna vol met creatieve ideeën en handige herinneringen. Ik slaap dan rustiger.

De voordelen

Echt, alle gedachten, alle dingen die ik nog moet doen, schrijf ik op in mijn dagplanner. Je kunt ook een gewoon een leeg A4tje gebruiken. Maar een dagplanner heeft wel wat voordelen. Ik gebruik de dagplanner om mijn gedachten te ordenen. De lijntjes, lijstjes, vakjes en bolletjes om dingen af te vinken, zorgen voor structuur en overzicht. Dat heb ik nodig als het een beetje chaotisch is in mijn hoofd.

De volgende ochtend, nadat ik heerlijk heb geslapen, weet ik meteen wat ik moet doen. Zo een planner geeft echt focus. Schrijven zorgt ervoor dat ik de dingen die ik nog moet doen beter onthoud. De volgende dag kijk ik op mijn dagplanner als ik even mijn focus kwijt ben of wanneer ik iets kan afvinken. Onderschat de kracht van pen en papier niet. Ik gebruik vaak een pen of een fineliner en geen potlood. Anyway, door te schrijven kun je je gedachten even ‘on hold’ zetten i.p.v. dat ze alle kanten opgaan.

SFEERBEELD DAGPLANNER VANDAAG ELLEN MAE GRATIS
Hier vind je een gratis dagplanner!

De dagplanner helpt met het structureren van mijn gedachten. Het geeft mij overzicht. Kies een dagplanner die bij je past, waar je vrolijk van wordt. Of zo een planner die je af en toe zelf een beetje kan inkleuren of kan opleuken… verfraaien naar wens.

Overzicht

Een dagplanner is niet alleen handig als je niet kunt slapen. Ik denk ook dat deze methode bijvoorbeeld echt alle ADHD’ers onder ons zou helpen. Schrijven geeft rust en focus. Zelfs af en toe even krabbelen of bloempjes tekenen, geeft even bepaalde energie en rust! NB Heb je nog een slaaptip? Laat het hier even weten en ik werk de blog dan bij. Jouw gouden tip kan weer iemand anders helpen!

Vond je deze blog leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel de blog of bestel online via mijn affiliatie links. Ik krijg een kleine vergoeding en jij betaalt daar niets extra's voor, nada! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.

Dit vind je misschien ook leuk...