Plannen en organiseren met autisme
Spanje

Eenzaamheid & vriendschappen in Spanje

Sommige mensen denken dat je naar het buitenland verhuist, omdat je toch in Nederland al eenzaamheid ervaart. ‘Je bent vast zielig en alleen in Nederland. Misschien heb je geen vrienden of familieleden dus dan is het makkelijker om te verhuizen naar bijvoorbeeld Spanje. Of misschien is de band met je familie niet sterk genoeg… Oh, ik zou nooit kunnen verhuizen, zoals jij dat doet, want dan mis ik mijn ouders of broers en zussen.’

Alles wat mensen wellicht over je denken, moet je maar loslaten. Vaak projecteren we als mensen onze angsten op anderen. Ik mis mijn familie ook, maar geloof dat wonen in Spanje de beste plek is voor ons gezin. En mijn vriendenkring mis ik geregeld. Ik ben mijn vriendschappen zelfs nog belangrijker gaan vinden en waarderen sinds ik in Spanje woon.

Hoe ga je om met gemis van familieleden en vrienden?

Het is niet makkelijk, maar ik probeer zoveel mogelijk te appen, bellen of zelfs te videobellen met mijn familie en vrienden. Als de band of die vriendschap al goed zit, dan kan dit wel, geloof ik zo. Vraag steeds naar hoe het met hun gaat, maar vertel ook zelf wat je bezighoudt. Je kunt evengoed via de post ‘random’ een kaartje sturen of een kaartje en/of cadeau sturen op speciale momenten.

Hun vakantie is jouw bezoek

Maak tijd wanneer vrienden langs willen komen en je willen bezoeken. Je hoeft ze niet perse bij jou te laten overnachten. Er zijn genoeg opties op Booking.com. Een reisgids ben je niet, dus 24/7 vermaak van jouw kant hoeft eveneens niet. Je kunt voorstellen wat ze zelf kunnen ondernemen (rekening houdend met wat ze ook leuk vinden om te doen).

Op wereldreizigers.nl vind je zoveel ’to do’ en ‘must see’ tips in Sevilla. Kijk wel naar je mogelijkheden binnen jouw bereik waarmee je kan helpen en samen een leuke tijd kan hebben. Wijs ze op goedkope mogelijkheden om te vliegen en ergens te verblijven. Bekijk opties zoals via de website van Weflycheap voor een vakantie naar Spanje. Ik zag zojuist een goede deal waarbij je voor minder dan 250 euro naar Sevilla kan om een weekje te verblijven in de stad en dan in een luxe hotel verblijft. Sevilla is echt heerlijk in de winter en het voorjaar.

Vakantie in Nederland

Zoek ook naar momenten om in Nederland af te spreken. Het is me nog niet echt goed gelukt, maar in de toekomst zou ik ook meer tijd willen inruimen om met mijn oude vrienden te meeten in Nederland.

Ik kreeg een tip van iemand om 1 plek te hebben waar iedereen jou kan opzoeken. Het is namelijk niet te doen om iedereen op verschillende plaatsen in Nederland op te zoeken. En al helemaal niet als geen (eigen) auto hebt. Wanneer je zelf weer naar Nederland gaat, moet je van te voren wel goed nadenken waar je gaat verblijven en hoe het daar aan toe gaat.

Nieuwe relaties aangaan?

Als je naar het buitenland verhuist, verandert de manier van communicatie met familie en vrienden. Sommigen zul je minder spreken en anderen juist weer vaker. Ook komen er natuurlijk nieuwe vriendschappen bij. Ik zeg ‘natuurlijk’, omdat je op gegeven moment je best eenzaam kan voelen in het nieuwe land.

Face-to-face contact met anderen blijft belangrijk. Vaak zie je dat mensen, die verhuizen, dat niet willen aankaarten, maar een gevoel van eenzaamheid kan iedereen bekruipen. Ik voelde me niet alleen, want ik heb een gezin. Maar ik mis(te) mijn vriendinnen wel; manlief kan helaas niet mijn beste vriendin zijn.

Ons kent…

Gelukkig leer ik ook hier in Spanje weer mensen kennen. Maar doordat mijn Spaans niet geweldig is, miste ik eerst wel wat diepgang. Inmiddels heb ik van anderen, die veel langer in Spanje wonen en goed Spaans spreken, vernomen dat dat nooit helemaal weggaat.

Mensen die hun hele leven Spaans spreken, dezelfde cultuur delen en ook nog geschiedenis … daar kom je moeilijk tussen als die snel aan het praten zijn en grapjes maken over wat erg bekend is voor hen. Dat moet je gewoon accepteren.

Over het algemeen kan ik wel schrijven dat mensen hier openstaan voor anderen en erg vriendelijk zijn. Je hoeft je niet buitengesloten te voelen. Er zijn ook andere mensen die zelf uit een andere stad of ander land komen of ooit ergens anders gewoond, gestudeerd of gewerkt hebben. Deze groep staat vaak open voor nieuwe vriendschappen.

Nieuwe families, vriendschappen en IT’s July

Het is wel lastiger om een klik te vinden met andere gezinnen die als familie ook andere families wil leren kennen. Via de school hebben we inmiddels wat ouders leren kennen. Sinds kort ben ik ambassadeur van IT’s July. Op deze website kun je je als gezin aanmelden en nieuwe families leren kennen.

De website werkt als volgt: je schrijft je gratis en gemakkelijk in op de website. Je vult je profiel in. Hiervoor is het belangrijk om minimaal je woonplaats en de leeftijd van je kinderen op te schrijven. Aan de hand van die gegevens wordt een match gemaakt met andere gezinnen. Het is gemakkelijker om als individu mensen te leren kennen en vriendschappen aan te gaan. Het wordt lastiger om dat als gezin te doen. IT’s July helpt dus daarbij.

Reizen en vriendschappen als gezin

Je kunt de website van IT’s July ook gebruiken als je met je gezin reist en op die vakantiebestemming andere gezinnen wilt leren kennen. Het is avontuurlijk om als gezin tijdens je reis nieuwe vriendschappen aan te gaan. Wie weet, houd je daar een goede penvriend aan over (daar moeten je kids wel oud genoeg voor zijn).

Over het algemeen merk ik dat mensen die expats zijn, zich graag inschrijven. Mensen, in eigen land, die openstaan voor nieuwkomers schrijven zich eveneens in. Schrijf jij je ook in? Als meer mensen zich over de hele wereld inschrijven, dan maken we als gezinnen sneller connectie. Schrijf je hier in.

Citytrip naar Sevilla boeken?

Nog iets, als je Sevilla bezoekt, zou ik het fijn vinden om af te spreken. Op de website Weflycheap kun je in de gaten houden of er goedkope vliegtickets inclusief verblijf beschikbaar zijn, zodat je een citytrip in Sevilla ken hebben. Een goedkope vakantie naar Spanje begint dus bij Weflycheap.

Mochten we om de een of andere redenen niet kunnen meeten, dan geef ik je nog graag wat tips van wat je gezien moet hebben. Stuur me een bericht. Veel liefs, reisplezier en connect ook voor familie vriendschappen via IT’s July.

Dit vind je misschien ook leuk...