De droogte in Spanje, bomen, insecten, mieren
Spanje

Ik ben teleurgesteld; bomen en mieren

In deze blog houd ik je op de hoogte van de verbouwing van ons koophuis, de bomen en de mieren op ons erf. Lees ook de eerdere blogs: We gaan weer verhuizen, Zelfvoorzienend leven in Spanje? en Not in my backyard; niet in mijn tuin. Veel leesplezier.

De bouwers zijn flink aan het klussen in ons huis. Wanneer ze eenmaal aan het werk zijn, gaan ze aan een stuk door. De hele planning is echter omgegooid, want Spanje kent regionaal allerlei bijzondere feestdagen. En feesten, zoals op de Feria de Abril in Sevilla, kunnen ze hier goed. Frappant dat de hoofdaannemer niet daaraan denkt wanneer die een planning maakt. Ik had het kunnen weten. De schoolvakanties van de kinderen had ik er bijvoorbeeld naast zijn briljante planning moeten houden. Een en al vertraging. En daardoor bij mij frustratie alom. Ik was weliswaar al gewaarschuwd door een andere Nederlander hier in de buurt die ook zijn huis liet… laat verbouwen. Denk aan je hart, Naomi. Dat was de boodschap samengevat.

 • Actiepunt: maak een schaduwplanning en werk die bij

Flink opruimen

Ik merk dat ik minder bezig ben met het huis daar, en meer met het huis hier; het rijtjes huurhuis. Het huis waarin ik weer aan het inpakken, opruimen en weggooien ben. Ik ben eigenlijk best verbaasd dat je zoveel troep kunt bewaren in slechts drie jaar tijd. Het gros van die rommel is papier. Heel veel papier. Zoveel knutselwerkjes van de kinderen hun school en andere activiteiten.

Ook voor mij gold dat ik na zoveel jaar weer wat financiële documenten kon wegdoen. Eindelijk. Wanneer ik nu in ons nieuwe huis ben, kan ik trouwens in het huis niet veel doen. Binnen is op dit moment het domein van de bouwers. Buiten ga ik dan maar aan de slag. Het erf is groot en het lukt me maar niet om het helemaal te hebben zoals ik wil. Dat gaat tijd kosten. Misschien wel een jaar, gerekend vanaf de dag wanneer we zijn ingetrokken in dat nieuwe huis.

 • Actiepunt: blijf opruimen

Weggooien

Inmiddels ben ik begonnen met troep op het erf te verzamelen. Soms vind je een schoen, handschoen of duikbril in het zand. Ik word nog steeds verrast van alles dat ik op het erf vind. Waarom is het zo moeilijk om dingen weg te gooien? Ik denk dat je het op gegeven moment niet meer ziet. Een verhuizing opent je ogen. Hopelijk gebruiken we in de toekomst het erf niet als een tijdelijke en dus permanente opslag voor dingen die er niet horen. Uit het oog, uit het hart of de gedachten. Echt opruimen hoeft dan niet meer. Dat moeten we dus voorkomen!

 • Aan het actiepunt ‘troep op het erf wegdoen’ wordt nog gewerkt.

Water

Er is een irrigatiesysteem waardoor een aantal bomen water krijgen. Volgens mij gaat het qua watervoorziening voor de bomen druppelsgewijs en niet als een hele plons in één keer. En juist het laatste wordt aangeraden door Google. De droogte in Zuid-Spanje is niet normaal erg, dus watermanagement zou eigenlijk echt een ding moeten zijn. Ik ben er zelf nog niet helemaal uit wat en hoe als het om privé-watermanagement gaat. Men doet geen moeite om regenwater op te vangen want het regent zo weinig.

 • Actiepunt: stel een waterplan op

Irrigatie

Wellicht dat het irrigatiesysteem geweldig is als je voor langere tijd weg bent (vakantie bijvoorbeeld). Het voelt alsof ik de bomen eerst moet leren kennen, voordat ik een heel tuinplan maak, zonder dat die bomen doodgaan in de tussentijd. Ik heb nog veel te leren, wat voor bomen heb ik überhaupt hier? De bananenplant die ik hier onlangs heb geplant heeft het moeilijk. Ik zie het. De grond is rood, droog en vol steen. Alleen liefde en discipline kan deze plant helpen. Ik doe mijn best. Ik geef dus h’m geregeld én braaf een plons water.

 • Actiepunt: ibidem

Olijfbomen

Inmiddels heb ik geleerd dat je de grote olijfbomen moet snoeien in het voorjaar. Al doende leert men. Aan de onderkant, bij de stam, groeien nieuwe takken en die heb ik er afgeknipt. De gesnoeide takken heb ik om mijn onlangs geplante bananenboom gedaan. Die plant stond voorheen in een pot en had het elke zomer moeilijk. Nu staat die dus in de grond. En is er meer schaduw voor de boom zelf, zodat die niet verschroeid. En de grond wordt minder snel droog, hoop ik. Zou het helpen?

Even tussendoor; wist je dat Spaanse boeren doorgaans de helft van de olijfolie ter wereld produceren? Bron: De Standaard

 • Actiepunt: onderzoek bij de olijfbomen waar ze aan de bovenkant ook gesnoeid moeten worden

Onkruid

Op grote stukken van het erf is er veel onkruid. Ik vond het eerst niet zo erg, want ik verwacht geen slangen of grote katachtigen in het hoge gras. Inmiddels is het gras zo verdort dat ik bang ben voor mini bosbranden. Dat wil ik ook niet, dus we moeten alsnog iets met het hoge droge gras doen. We kunnen niet wachten totdat we eenmaal zijn ingetrokken. Als je er eenmaal woont, kun je ter afwisseling van al het computerwerk naar buiten om je lichaam aan het werk te laten gaan. Sporten hoeft niet meer, deed ik de laatste tijd toch al minder vaak. In de tuin werken geeft genoeg spierpijn heb ik ondervonden.

 • Actiepunt: maaien wellicht?!

Zand

Als ik bij de buren gluur, zie ik dat ze allemaal steeds het onkruid (laten) wieden. Overal zie ik zand. Het zand is droog en rood. Het ziet er netjes uit, maar ik twijfel of dit de beste oplossing is. Niet dat ik het beter weet hoor, maar bij elk zuchtje wind heb je weer zand dat wegwaait. De droogte in deze tijd vraagt om andere manieren, hoe werkt dat in de praktijk? In Nederland wordt zoveel (gratis) info over tuinieren online gedeeld, maar het is echt zoeken naar de juiste info over tuinieren en permacultuur in Spanje.

 • Nog een actiepunt: leer de bomen kennen, bomen knuffelen is niet nodig

Mieren

Mieren. Ik zie dat de mieren er alles aandoen om het huis binnen te dringen en zo over te nemen. Er is geen eten in het huis, maar het huis is een flinke trofee voor hen stel ik me zo voor. Achter elkaar marcheren de mieren voor mijn huis. Ik snap nu beter waarom de tegels op bepaalde plekken aan de voorkant van het huis zijn weggehaald. De mieren pakken elk naadje om een koel plekje te vinden in het opgedroogde cement, denk ik. In Nederland zoeken de mieren de warmte op en in Spanje zuchten ze om wat verkoeling.

 • Actiepunt: in gesprek met de mieren, eventueel openstaan voor samenwerking

Potdicht

Als je geen mieren wil op het platteland moet je dus elk gaatje dichtmetselen. Ook zie ik hier en daar groene lokdoosjes van de vorige bewoners voor mieren. Die doosjes werken volgens mij niet meer. Liever mieren dan kakkerlakken, mijmer ik. Dat wel. Ik heb geen hekel aan mieren, ik vind dat ze gewoon een ander plekje moeten uitkiezen. Niet direct rondom het huis. En al helemaal niet in het huis. Het erf is wel 2000 m2 groot hè. Eerlijk gezegd zie ik de mieren ook op andere plaatsen, maar ik zal eerst wat schrijven over die specifieke mieren aan de voorkant van het huis. Ik heb ze bespoten met water en natuurazijn. Zeer biologisch allemaal. De jongens hielpen mee en vonden het geweldig. Ja, de mieren raakten nogal in de war, maar van de week zag ik ze weer. Wat zijn ze mentaal sterk.

 • Actiepunt: ibidem

Inspectenspray

Onverwerkte frustratie is altijd een trigger voor mij voor grove daden. Ik pakte de non biologische insectenspray die ik nog in het huis zag – ik heb die niet gekocht – en sprayde die beesten dood. Zoveel mogelijk. Doder dan dood. Daarna had ik verdriet en biechtte ik mijn zonden op, zoals ik nu eigenlijk weer publiekelijk aan het doen ben. Ik vond het zo erg van mezelf. Later in diezelfde week, toen ik op het erf aan het opruimen was, zag ik verder op het erf een mierennest. Koningin, eieren, larven en al, meen ik. Ik maakte het mierennest dicht. Ze hoefden voor mij niet dood. Hier mochten ze rustig leven. Mieren zie ik ook marcheren in de buurt van de compostbak en in bepaalde bomen. “Ze ruimen afval en schadelijke insecten op.” Het zij zo, ik heb er geen moeite mee. Ik vraag me af hoeveel wandelgangen ze onder de grond hebben gemaakt. Moet ik dat wel weten?

 • Actiepunt: onderzoek biologische manieren om te doden
Granaatappelboom hier (nog) zonder luizen

Boomluizen

Nogal verrast was ik toen ik zag dat een boom luizen had. Ik zag de mieren ernaartoe lopen en over de luizen struinen. Yes, was mijn eerste gedachte. Ik heb hun nest niet kapot gemaakt en zie hier, ze ruimen de luizen voor me op. A big thank you to you, and you, and you. Niets was minder waar toen ik toch nog even het internet opging om de relatie tussen mieren en luizen nader te bestuderen. De mieren beschermen de luizen. Lieveheersbeestjes worden door de mieren tegengehouden om de luizen op te eten. De mieren krijgen een zoete stof van de luizen als dank. Met welk drugskartel heb ik hier te maken?! Verdorie. Ik moet van de luizen af, maar hoe? Als het vaker hard zou regenen zou ik minder last hebben van luizen. Helaas kan ik niet te veel rekenen op de regen. De luizen moeten weg. Dit wordt zeker vervolgd.

 • Actiepunt: dood de luizen

Ha, het geven van advies wordt zeker op prijs gesteld. Stuur een berichtje. Alvast bedankt.

Vond je deze blog leuk? Mag ik rekenen op je support? Deel de blog of bestel online via mijn affiliatie links. Ik krijg een kleine vergoeding en jij betaalt daar niets extra's voor, nada! Alvast bedankt ❤ Hier vind je al mijn links, maar Bol.com en Amazon.nl zijn mijn favoriet.

Dit vind je misschien ook leuk...